Page 99 - 2_DIATMHMATIKO_ABSTRACT BOOK
P. 99
χρόνια 1931-2021
99 2o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ
www.huasections.gr
ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ
THΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ • ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ MAKEDONIA PALACE e - Posters
7-9 Οκτωβρίου 2021
χρόνια 1931-2021 ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Ο ασθενής υποβλήθηκε σε κυστεολιθοθρυψία υπό γενική αναισθησία με μηχανικό λιθοθρύφτη (stone punch), όπου και αποκαλύφθηκε ένα από τα σπιράλ του πλέγματος του βουβωνικού πόρου, βιδωμένο στο οπίσθιο τοίχωμα με την αιχμηρή επιφάνεια αυτού προς τα έσω. Αφού κατακερματίστηκε το λιθιασικό φορτίο αφαιρέθηκε το σπιράλ με τη χρήση του stone punch από το τοίχωμα της ουροδόχου κύστεως. Η μετεγχειρητική πορεία του ασθενή ήταν ανεπίπλεκτη και μετά την αφαίρεση του ουροκαθετήρα την επόμενη ημέρα έπαψε να έχει δυσουρικά συμπτώματα.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η μετακίνηση του ελατηρίου (σπιράλ) του πλέγματος στην ουροδόχο κύστη, διαβρώνοντας το τοίχωμα της, λειτούργησε ως πυρήνας λιθίασης και προκάλεσε τα συμπτώματα στον ασθενή. Σε παρόμοια περιστατικά που περιγράφονται στη βιβλιογραφία κρίθηκε απαραίτητη η ανοιχτή κυστεολιθοτομή και σε άλλη περίπτωση η μερική κυστεκτομή για την αφαίρεση τμήματος του πλέγματος. Στη δική μας περίπτωση, η αφαίρεση του λίθου και του ελατηρίου επιτεύχθηκε με διουρηθρική κυστεολιθοθρυψία.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η εμφυσηματώδους πυελονεφρίτιδα είναι μία επείγουσα ουρολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από οξεία νέκρωση του νεφρικού παρεγχύματος και λοίμωξη περινεφρικά που οφείλονται σε ουροπαθογόνα μικρόβια που παράγουν αέρια.
ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ:
1.Ασθενής 78 ετών με ιστορικό ν.Alzheimer,σακχαρώδους διαβήτη, ιδιοπαθή μυελοϊνωση προσήλθε στο Τ.Ε.Π. λόγω εμπυρέτου και κοιλικού άλγους.Από τον έλεγχο προέκυψε εμφυσητατώδους πυελονεφρίτιδα πρώτου βαθμού αριστερά (1) ,με καλλιέργεια ούρων E.Coli πολυευαίσθητη. Λόγω των 5000 αιμοπεταλίων και της σπληνομεγαλίας θεωρήθηκε ορθή η αρχική συντηρητική αντιμετώπιση στην οποία η ασθενής ανταποκρίθηκε.
2.Ασθενής 82 ετών με ιστορικό αιμορραγικού εγκεφαλικού προ ημερών, αρτηριακή υπέρταση. Προσήλθε στο Τ.Ε.Π. λόγω εμέτων, εφίδρωσης και ήπιο άλγος αριστερής πλάγιας κοιλιακής χώρας. Μετά τον έλεγχο προκύπτει εμφυσηματωδης πυελονεφρίτιδα δευτέρου βαθμού αριστερά(1) λόγω απόφραξης στη μεσότητα του ουρητήρα από λιθιασικό στοιείο, με καλλιέργεια ούρων klebsiella πολυευαίσθητη. Αποφασίζεται να αρθεί το εμπόδιο με τοποθέτηση pig-tail. Πήρε εξιτήριο μετά εβδομάδος
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Είναι μία επείγουσα κατάσταση η οποία κάτω από ορισμένες συνθήκες μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς να γίνει νεφρεκτομή.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ/ΣΚΟΠΟΣ: Σκοπός της μελέτης είναι η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της εύκαμπτης ουρητηροσκόπησης με τη χρήση του ψηφιακού ουρητηροσκοπίου μιας χρήσης, για την αντιμετώπιση της λιθίασης του ανώτερου ουροποιητικού κατά τη χρονική περίοδο 2018-2020.
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Μελετήθηκαν 26 άνδρες και 20 γυναίκες μέσης ηλικίας 51,48 ετών οι οποίοι/ες εμφάνισαν κατά μέσο όρο 1,4 λίθους στο ανώτερο ουροποιητικό μέσης μέγιστης διαμέτρου 22,2 χιλιοστών και μέσου ολικού μεγέθους 17,37 χιλιοστών. Όλοι οι λίθοι εντοπίστηκαν με αξονική τομογραφία . Η εντόπιση τους ήταν στην νεφρική πύελο (ν=15), στην νεφρική πύελο και τον κάτω κάλυκα (ν=12), στον κάτω κάλυκα (ν=5), στον ανώτερο ουρητήρα (ν=3) και σε άλλες θέσεις (ν=6) του δεξιού (ν=19) ή του αριστερού (ν=27) νεφρού. Προεγχειρητικά 41 ασθενείς είχαν στείρα καλλιέργεια ούρων ενώ 5 ασθενείς με θετική καλλιέργεια χειρουργήθηκαν μετά τη λήψη αντιβιοτικής αγωγής βάσει αντιβιογράμματος, και αφού αρνητικοποίησαν την καλλιέργεια ούρων τους. Από το σύνολο των ασθενών 17 έφεραν pig-tail πριν το χειρουργείο. Όλοι οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε γενική αναισθησία και έλαβαν αντιβιοτική κάλυψη με την εισαγωγή σε αυτήν. Ημιάκαμπτη ουρητηροσκόπηση προηγήθηκε της εύκαμπτης ουρητηροσκόπησης σε 31 ασθενείς ενώ ουρητηρική θήκη τοποθετήθηκε σε
P053
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΜΦΥΣΗΜΑΤΩΔΟΥΣ ΠΥΕΛΟΝΕΦΡΙΤΙΔΑΣ ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΝΕΦΡΕΚΤΟΜΗΣ. ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ
Χαράλαμπος Πάνου1
1 Ουρολογική, Γ.ν.λαμίας
P054
Η ΧΡΗΣΗ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΕΥΚΑΜΠΤΟΥ ΟΥΡΗΤΗΡΟΣΚΟΠΙΟΥ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΛΙΘΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝΩΤΕΡΟΥ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΤΟ 251 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ.
Νικόλαος Σπάνος1, Αγγελική Ανδρέου2, Ιωάννης Σιαφάκας2, Δημήτριος Λιάπης2, Αναστάσιος Μιχαλάκης2, Βασίλειος Μυγδάλης2, Γρηγόριος Δελλής2, Γρηγόριος Ραπτίδης2
1 2 Ουρολογική Κλινική, 251 ΓΝΑ