Page 101 - 2_DIATMHMATIKO_ABSTRACT BOOK
P. 101
χρόνια 1931-2021
101 2o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ
www.huasections.gr
ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ
THΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ • ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ MAKEDONIA PALACE e - Posters
7-9 Οκτωβρίου 2021
χρόνια 1931-2021 ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Τα λεμφαγγειώματα του πέους είναι σπάνιες εκδηλώσεις των λεμφαγγειωμάτων ή λεμφικές δυσπλασίες που συναντώνται συχνότερα στην κεφαλή ή τον αυχένα της βαλάνου.
ΣΚΟΠΟΣ: Ο σκοπός της εργασίας είναι να επισημανθεί πως τα λεμφαγγειώματα του πέους εκδηλώνονται με μια εικόνα που μοιάζει στην εικόνα των κονδυλωμάτων,γεγονός που κάνει πολύ δύσκολη τη διαφορική διάγνωση τους.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Στο πόστερ γίνεται αναφορά στο συγκεκριμένο περιστατικό,στην κλινική του εικόνα,στον τρόπο αντιμετώπισης του και στα αποτελέσματα της βιοψίας.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στη δυσκολία της διαφορικής διάγνωσης της πάθησης και αναφορά στη διεθνή βιβλιογραφία σχετικά με τη συχνότητα εμφάνισης των λεμφαγγειωμάτων του πέους
P057
Η ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΗ ΧΡΗΣΗ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΜΟΡΙΑΚΟΥ ΒΙΟΔΕΙΚΤΗ ΤΩΝ ΟΥΡΩΝ, ΤΟΥ SELECTMDX RISK SCORE, ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΥΠΑΡΑΜΕΤΡΙΚΗΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΓΚΡΙΖΑ ΖΩΝΗ ΤΟΥ PSA.
Θεόδωρος Καλογερόπουλος1, Θεόδωρος Αποστόλου
Ουρολογική κλινική του Νοσοκομείου Αγ. Σάββας
ΕΙΣΑΓΩΓΗ/ΣΚΟΠΟΣ: Τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί η χρήση της πολυπαραμετρικής μαγνητικής τομογραφίας του προστάτη (mpMRΙ), στην διάγνωση του καρκίνου του προστάτη ενώ και νέοι μοριακοί βιοδείκτες των ούρων, όπως το SelectMDx risk score έχουν μελετηθεί για τον ιδιο σκοπό. Σκοπός της μελέτης είναι να αξιολογήσει την συνδυασμένη χρήση αυτών των μεθόδων σε ασθενείς υποψήφιους για διορθική βιοψία προστάτη που βρίσκονται στη γκρίζα ζώνη του PSA.
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν 21 ασθενείς. Η μέση ηλικία ήταν τα 61,7 έτη ,η μέση τιμή του PSA ήταν 7,5 ng/ml, ο μέσος όγκος του προστάτη ήταν τα 61κ.εκ , η DRE ήταν θετική στους 10 από τους 21 ασθενείς ενώ 5 ασθενείς είχαν θετικό οικογενειακό ιστορικό. Όλοι οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε mpMRΙ και μέτρηση του SelectMDx risk score και κατόπιν υποβλήθηκαν σε διορθική βιοψία προστάτου τουλάχιστον 12 τεμαχίων ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων αυτών των τεστ. . Η ερμηνεία της mpMRI έγινε με το σύστημα PIRAD V2 και σύμφωνα και με τις τελευταίες οδηγίες της EAU ως θετικό αποτέλεσμα εκλήφθηκε το PIRAD score ≥3. Το SelectMDx είναι μια δοκιμασία που διενεργείται μετά από μάλαξη του προστάτη και η οποία μετράει με RT-PCR τα επίπεδα m RNA των γονιδίων DLX1 και HOXC6 στα ούρα. Υψηλά επίπεδα m RNA των γονιδίων αυτών έχουν συσχετισθεί με αυξημένη πιθανότητα ανεύρεσης επιθετικού καρκίνου προστάτη Gleason score ≥7.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι η αρνητική προγνωστική αξία της mpMRI είναι 85,7% για οποιοδήποτε καρκίνο και 100% για κλινικά σημαντικό καρκίνο,η θετική προγνωστική αξία είναι 50%,ενώ η αρνητική προγνωστική αξία του SelectMDx είναι 90% για ανεύρεση οποιουδήποτε καρκίνου προστάτη και 100% για επιθετικό καρκίνο προστάτη ενώ η θετική προγνωστική αξία της μεθόδου είναι 53%.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:Η συνδυασμένη χρήση των δυο μεθόδων μπορεί να οδηγήσει στην αποφυγή άσκοπων βιοψιών για την ανεύρεση μη κλινικά σημαντικού καρκίνου προστάτη.
P056
CASE REPORT ΑΣΘΕΝΗ ΜΕ ΛΕΜΦΑΓΓΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΠΕΟΥΣ
Θεοδώρος Πετράνης1, Πάρις Καταφυγιάτης2, Εμμανουήλ Λιάνος3
1,3 Ουρολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Άγιου Νικόλαου Λασιθιου
2 Α' Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών