Page 91 - 2_DIATMHMATIKO_ABSTRACT BOOK
P. 91
χρόνια 1931-2021
91 2o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ
www.huasections.gr
ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ
THΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ • ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ MAKEDONIA PALACE e - Posters
7-9 Οκτωβρίου 2021
χρόνια 1931-2021 ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Από τον 2/2018 έως τον 2/2020, μελετήθηκαν όλα τα περιστατικά που αντιμετωπίστηκαν για λιθίαση του άνω τριτημορίου του ουρητήρα. Τόσο οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε ΕSWL στο μηχάνημα Dornier SII, με τις ίδιες παραμέτρους (ένταση, διάρκεια, αριθμός κρουστικών κυμάτων) όσο και εκείνοι όπου επιλέχθηκε η URS με το ίδιο ουρητηροσκόπιο 4.5/6.5F, holmium 30W δεν είχαν υποβληθεί σε άλλη θεραπεία στο παρελθόν. Αξιολογήθηκαν το ποσοστό πλήρους θεραπείας με CT ΝΟΚ μετά από 2 μήνες, ο χειρουργικός χρόνος, και οι επιπλοκές.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Τα στοιχεία 130 ασθενών που ολοκλήρωσαν το follow up των δύο μηνών αξιολογήθηκαν (68 με ESWL και 62 με URS). Η κατανομή ανάμεσα στα δυο φύλα και ο μέσος όρος ηλικίας ήταν παρόμοια. Το ποσοστό ελευθέρου λιθίασης στην ομάδα της ουρητηροσκόπησης ήταν 85% και στην εξωσωματική 75%. Κύριος λόγος για το χαμηλότερο ποσοστό στην ΕSWL ήταν η αποτυχία κατακερματισμού της ενώ στην URS η παλινδρόμηση του λίθου στον νεφρό. Προέκυψε στατιστικά σημαντική διαφορά ανάμεσα στο χειρουργικό χρόνο και στην ανάγκη συμπληρωματικής θεραπείας υπέρ της ουρητηροσκόπησης. Το ποσοστό των επιπλοκών και στις δυο μεθόδους ήταν παρόμοιο αλλά με ποιοτικές διαφοροποιήσεις.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Οι δυο τεχνικές είναι αξιόπιστες και ασφαλείς στην αντιμετώπιση της λιθίασης του άνω τριτημορίου με διαφορετικά στοιχεία υπεροχής της κάθε μεθόδου. Η πιθανή ανάγκη επανάληψης και η μεγαλύτερη διάρκεια είναι τα κυριότερα μειονεκτήματα της ΕSWL έναντι της URS η οποία δίνει συνήθως οριστική λύση με ηπιότερα μετεγχειρητικά ενοχλήματα αλλά με την επιβάρυνση της νοσηλείας και της αναισθησίας.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ/ΣΚΟΠΟΣ: Το J-Plasma αποτελεί μια νέα προσέγγιση στο χώρο της χειρουργικής διαθερμίας καθώς συνδυάζει τη χρήση πλάσματος από ήλιο και ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πολύ μικρή διάχυση ενέργειας στους περιβάλλοντες ιστούς. Ωστόσο μέχρι τώρα δεν υπάρχει δημοσιευμένη μελέτη για τη χρήση του στη μερική νεφρεκτομή. Σκοπός της μελέτης αυτής είναι να παρουσιάσουμε την εμπειρία της κλινικής μας από τη χρήση του σε μια περίοδο 10 μηνών.
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Από τον Αύγουστο του 2019 μέχρι το Μάιο του 2020 διενεργήσαμε 11 μερικές νεφρεκτομές στις 6 εκ των οποίων χρησιμοποιήσαμε το J-plasma. Αξιολογήσαμε τα αποτελέσματα στα δύο γκρουπ συγκρίνοντας το χειρουργικό χρόνο, την απώλεια αίματος και το χρόνο θερμής ισχαιμίας.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Συγκρινόμενο με την ομάδα ελέγχου το J-Plasma αποτέλεσε ένα χρήσιμο εργαλείο στη διενέργεια της μερικής νεφρεκτομής, μειώνοντας την απώλεια αίματος και εκμηδενίζοντας το χρόνο θερμής ισχαιμίας, χωρίς ωστόσο ιδιαίτερη μεταβολή στον συνολικό χειρουργικό χρόνο.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Το J-Plasma φαίνεται να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των ουρολόγων για τη διενέργεια μερικών νεφρεκτομών, όμως θα χρειαστεί περισσότερη εμπειρία και μεγαλύτερες ομάδες ασθενών για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.
BACKGROUND: Due to advances in surgical technique and anaesthesia, day-surgery is now becoming the standard care pathway for many complex procedures traditionally treated through inpatient pathways. The advantages of day-surgery include increased patient satisfaction, reduction in the risk of hospital-acquired infection,as well as cost-savings.
AIM: Our aim was to study outcomes for urology patients undergoing rigid and flexible ureteroscopy before and after moving this service from a district general hospital to a day-surgery unit.
P040
J-PLASMA: Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΜΕΡΙΚΗ ΝΕΦΡΕΚΤΟΜΗ. Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΜΑΣ
Βασίλειος Σπαπής, Kωνσταντίνος Φασουλάκης, Φίλιππος Καπόγιαννης, Αχιλλεύς Δρογώση, Χαράλαμπος Φασουλάκης, Γεράσιμος Φραγκούλης
Ουρολογική Κλινική, Γ.Ν Ιπποκράτειο, Αθήνα
P041
URETEROSCOPY SERVICE FOR TREATMENT OF STONES – LOCAL EXPERIENCE WITH INPATIENT VS. DAY-CASE PATHWAYS
Kremel Darja1 , Siatos Dimitris1, Kata Slawomir Grzegorz1, Al Jaafari Feras1
1 Department of Urology, Victoria Hospital NHS Fife, Scotland, UK