Page 89 - 2_DIATMHMATIKO_ABSTRACT BOOK
P. 89

                            χρόνια 1931-2021
  89 2o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ
  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ
www.huasections.gr
 ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ
  ΣΥΝΕΔΡΙΟ
THΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
  ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ • ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ MAKEDONIA PALACE e - Posters
7-9 Οκτωβρίου 2021
χρόνια 1931-2021 ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ
     ΕΙΣΑΓΩΓΗ/ΣΚΟΠΟΣ: Η χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα (ΧΒΠ) είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση του προστάτη, που χαρακτηρίζεται από υποτροπές και υφέσεις. Λόγω των τρεχουσών τάσεων στην βακτηριακή ευαισθησία, η βακτηριακή παραμονή, η κλινική υποτροπή και η επανεμφάνιση της λοίμωξης θεωρούνται συχνές. Σκοπός της μελέτης μας ήταν να διερευνήσουμε τα ποσοστά υποτροπών και να προσδιορίσουμε την βακτηριακή ευαισθησία στο περιβάλλον μας.
ΥΛΙΚΟ: Το κλινικό δείγμα που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη περιλάμβανε βακτηριακές απομονώσεις που ελήφθησαν από ασθενείς με ΧΒΠ που επισκέφθηκαν την κλινική από 03/2009 έως 03/2015. Διεξήχθη βακτηριακή ταυτοποίηση χρησιμοποιώντας το σύστημα Vitek 2 Compact και δοκιμή ευαισθησίας με δίσκο και το σύστημα Vitek 2.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Συνολικά 389 βακτηριακά προϊόντα απομόνωσης αποτελούσαν το υλικό της μελέτης. Μια ευρεία σειρά διαφορετικών θετικών κατά Gram και αρνητικών κατά Gram ειδών απομονώθηκε από ασθενείς με ΧΒΠ. Παρατηρήθηκαν αξιοσημείωτες μεταβολές στα επίπεδα ευαισθησίας μεταξύ των παθογόνων, με εκείνη του Enterococcus να είναι η πιο εμφανής. Βακτηριακή παραμονή παρατηρήθηκε σε 111 περιπτώσεις. Υποτροπές εμφανίστηκαν σε 53 ασθενείς. Τα παθογόνα που συσχετίζονται συνήθως με υποτροπές ήταν Enterococcus faecalis, CoNS και Ε. Coli.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Υπάρχουν μεγάλες διαφορές στα επίπεδα ευαισθησίας μεταξύ των παθογόνων. Ενώ η βακτηριακή παραμονή είναι σχετικά συχνό φαινόμενο, οι μικροβιολογικές υποτροπές είναι λιγότερο συχνές. Οι επαναμολύνσεις τείνουν να είναι η συνηθέστερη αιτία επανεμφάνισης της ΧΒΠ.
      P037
         ΑΡΧΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΟΥΡΗΤΗΡΟ-ΟΥΡΗΤΗΡΟΣΤΟΜΙΑΣ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΜΟΝΟΠΛΕΥΡΗ ΝΕΦΡΟΣΤΟΜΙΑ ΩΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΠΑΡΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΟΥΡΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΡΙΖΙΚΗ ΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ ΓΙΑ ΜΥΟΔΙΗΘΗΤΙΚΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΗΣ ΟΥΡΟΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΕΩΣ
Χρήστος Παπαδημητρίου1, Wilfried Martin1, Αθανάσιος Δελλής2, Χαράλαμπος Δεληβελιώτης3, Ηρακλής Μητσογιάννης3
1 Ουρολογική Κλινική, Agaplesion Γενικό Νοσοκομείο, Hagen, Γερμανία
2 Α’ Ουρολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Αρεταίειο Νοσοκομείο, Αθήνα
3 Β’ Ουρολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Σισμανόγλειο Γ.Ν.Α., Αθήνα
    ΕΙΣΑΓΩΓΗ / ΣΚΟΠΟΣ: Η διερεύνηση της αποτελεσματικότητας και των επιπλοκών της ουρητηρο-ουρητηροστομίας σε συνδυασμό με μονόπλευρη προεγχειρητική τοποθέτηση νεφροστομίας ως εναλλακτικής μεθόδου εκτροπής των ούρων μετά από παρηγορητική ριζική κυστεκτομή ή μετά από κυστεκτομή σε ασθενείς υψηλού χειρουργικού κινδύνου.
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Στην προοπτική κλινική έρευνα συμμετέχουν 36 ασθενείς με μυοδιηθητικό Ca κύστεως, σταδίου Τ2-4β Ν0 ή Ν1 Μ0 ή Μ1, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε ριζική κυστεκτομή για τον έλεγχο της τοπικής συμπτωματολογίας της νόσου (υποτροπιάζουσα ή ανεπίσχετη αιματουρία, επεισόδια αιματοκύστεων, έντονο άλγος, εντεροκυστικό συρίγγιο κ.α.) καθώς και ασθενείς υψηλού χειρουργικού κινδύνου (χαμηλό προσδόκιμο ζωής -μικρότερο των 10 ετών-, μεγάλη συννοσηρότητα, αδυναμία χρήσης εντερικής παροχέτευσης ούρων). Ο διάμεσος χρόνος παρακολούθησης της υπό εξέλιξης μελέτης είναι οι 12 μήνες, από 0,5 έως 17 μήνες.
     P036
        ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΕ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΗ ΠΡΟΣΤΑΤΙΤΙΔΑ
Κωνσταντίνος Σταματίου1, Ραφή Αβακιάν1, Κωνσταντίνος Κεφάλας1, Νικόλαος Μούρμουρας1, Δημήτρης Ζαβραδινός1, Κωνσταντίνος Ζιούτος1, Γεωργιος Χριστοπουλος2, Νεκταρία Ρεκλείτη3
1 Ουρολογική Κλινικη, Τζανειο ΓΝΠ
2 Μοναδα λοιμωξεων, Τζανειο ΓΝΠ
3 Μικροβιολογικό Τμήμα, Τζανειο ΓΝΠ
             




































































   87   88   89   90   91