Page 87 - 2_DIATMHMATIKO_ABSTRACT BOOK
P. 87

                            χρόνια 1931-2021
  87 2o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ
  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ
www.huasections.gr
 ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ
  ΣΥΝΕΔΡΙΟ
THΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
  ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ • ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ MAKEDONIA PALACE e - Posters
7-9 Οκτωβρίου 2021
χρόνια 1931-2021 ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ
     ΕΙΣΑΓΩΓΗ/ΣΚΟΠΟΣ: Οι έκτοποι ηπατοειδείς όγκοι που παράγουν Α- φετοπρωτεϊνη (Α-ΦΠ) αποτελούν σπάνιες οντότητες με δυσμενή πρόγνωση. Λιγότερα από 5 τέτοια περιστατικά ηπατοειδών καρκινωμάτων νεφρού έχουν περιγραφεί στη βιβλιογραφία, αλλά το περιστατικό μας αποτελεί το μοναδικό που εξορμάται από το περινεφρικό λίπος.
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Άντρας 35 ετών προσήλθε στο τμήμα μας με μεγάλη απώλεια βάρους και διάχυτο κοιλιακό άλγος. Οι εργαστηριακές του εξετάσεις ανέδειξαν πολύ υψηλή Α-ΦΠ (61.500 ng/ml) και Β12 (6000pmol/l). Η αξονική τομογραφία αποκάλυψε γιγαντιαία μάζα του οπισθοπεριτοναϊκού χώρου πιθανώς εξορμώμενη από τον κάτω πόλο του αριστερού νεφρού, που απωθούσε κεντρικά το λεπτό έντερο και κεφαλικά τον σπλήνα. Η υπόλοιπη σταδιοποίηση ήταν αρνητική για σύγχρονους όγκους ή μεταστάσεις. Αποφασίστηκε να υποβληθεί σε ριζική νεφρεκτομή με διαπεριτοναϊκή προσπέλαση με τη συνεργασία γενικού χειρουργού και αγγειοχειρουργού.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Το ιστοπαθολογικό παρασκεύασμα ζύγιζε 4,5 κιλά με διάμετρο 25 εκατοστά. Η Α-ΦΠ και η Β12 κατακρημνίστηκαν σε 26000 ng/ml και 2000 pmol/l την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα και έφτασαν τα 650ng/ml και 631pmol/l στη μηνιαία επανεκτίμηση αντίστοιχα. Η ιστολογική γνωμάτευση αποκάλυψε καρκίνωμα υψηλής κακοήθειας με ηπατοειδή διαφοροποίηση και προέλευση πιθανότατα από έκτοπο ηπατικό ιστό του περινεφρικού λίπους. Ο όγκος αποτελούνταν από ινώδη διαφραγμάτια, ψευδοροζέτες και δοκιδωτούς σχηματισμούς και χαρακτηριζόταν από εκτεταμένη νέκρωση και χοληστερινικού τύπου κοκκιώματα. Ανοσοφαινοτυπικά εξέφραζε έντονα CK19, HepPar1, AFP, CD10 εστιακά, Glypican 3 και CDX2. Η μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς ήταν ανεπίπλεκτη, αλλά στην τρίμηνη επανεκτίμηση παρουσίασε πολλαπλές μεταστατικές εστίες στους πνεύμονες και παραπέμφθηκε σε ογκολόγο για ανοσοθεραπεία.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Συμπερασματικά, το ηπατοειδές καρκίνωμα είναι σπάνιος, επιθετικός υπότυπος νεφρικής κακοήθειας. Αν παρατηρηθεί αυξημένη Α-ΦΠ και έχουν αποκλειστεί ηπατικοί και όγκοι γεννητικών οργάνων, συστήνεται η διερεύνηση για έκτοπους ηπατοειδείς όγκους. Η παρουσία ηπατοειδούς διαφοροποίησης μπορεί να εξηγήσει τα παθολογικά επίπεδα Α-ΦΠ και Β12, αλλά χρήζει περαιτέρω διερεύνησης. Στο περιστατικό αυτό η Α-ΦΠ χρησιμοποιήθηκε ως καρκινικός δείκτης ορού κατά την μετεγχειρητική παρακολούθηση.
      P034
         ΜΟΤΙΒΑ ΧΡΟΝΙΑΣ ΦΛΕΓΜΟΝΗΣ ΚΑΙ ΛΟΙΜΩΞΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ.
Κωνσταντίνος Σταματίου, Γεώργιος Χριστόπουλος2, Ραφφή Αβακιάν1, Κωνσταντίνος Κεφάλας1, Νικόλαος Μουρμούρας1, Ιπποκρατης Μοσχούρης3, Δημήτρης Ζαβραδινός1, Κωνσταντίνος Ζιούτος1, Ευαγγελία Σαμαρά1
1 Ουρολογική Κλινική, Τζανειο ΓΝΠ
2 Μονάδα Λοιμώξεων, Τζανειο ΓΝΠ 3 Τζανειο ΓΝΠ
    ΕΙΣΑΓΩΓΗ/ΣΚΟΠΟΣ: Υπάρχουν 3 τύποι χρόνιας φλεγμονής του προστάτη (CP) που έχουν παρόμοια συμπτώματα, δηλαδή η τύπου NIH-II (χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα -CBP) και οι παραλλαγές του τύπου ΝΙΗ-III (χρόνια προστατίτιδα/σύνδρομο χρόνιου πυελικού πόνου -CP/CPPS), φλεγμονώδης (IIIB) και μη φλεγμονώδης (IIIB). Αυτά τα σύνδρομα χαρακτηρίζονται από μια αρκετά μακρά κλινική πορεία με υποτροπές και υποτροπής και διακρίνονται με βάση μικροβιολογικά ευρήματα. Σε αυτό το άρθρο αναλύουμε αναδρομικά τα μοτίβα της υποτροπιάζουσας χρόνιας προστατίτιδας και συζητάμε ζητήματα σχετικά με την διαφορική διάγνωση αυτών των συνδρόμων κατά τη διερεύνηση της υποτροπής της χρόνιας προστατίτιδας
ΥΛΙΚΟ: Το κλινικό δείγμα που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη αποτελούνταν από ασθενείς με συμπτώματα προστατίτιδας που επισκέφθηκαν την Ουρολογική Κλινική στο Νοσοκομείο Τζανείου Πειραιά από το έτος 2009 έως το έτος 2019. Σε όλες τις περιπτώσεις, πραγματοποιήθηκε η δοκιμή Meares και Stamey "4-glass", Παρόλο που οι ασθενείς με εμπύρετη προστατίτιδα αξιολογήθηκαν με μία μόνο «καθαρή» καλλιέργεια δείγματος ούρων. Η αναγνώριση βακτηριδίων πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας το σύστημα Vitek 2 Compact και τη δοκιμή ευαισθησίας με το δίσκο και το σύστημα Vitek 2.
     P033
        ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟ ΗΠΑΤΟΕΙΔΕΣ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΝΕΦΡΙΚΟΥ ΛΙΠΟΥΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ Α- ΦΕΤΟΠΡΩΤΕΪΝΗΣ ΚΑΙ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Β12.
Νικόλαος Κωστακόπουλος1, Νικόλαος Καρακούσης2, Δημήτριος Λιναρδούτσος3, Βασίλειος Αργυρόπουλος1, Ευάγγελος Μαλόβρουβας4, Παναγιώτης Κουρουπάκης1, Αθανάσιος Κωστακόπουλος1 1 Α' Ουρολογική Κλινική, Ιδιωτική Κλινική "Metropolitan General"
2 Γαστρεντερολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Γ.Ν.Α. ''Λαϊκό'' 3 Χειρουργική Κλινική, Ιδιωτική Κλινική "Metropolitan General"
4 Urology Department, Galway Hospital, Ireland
             






































































   85   86   87   88   89