Page 88 - 2_DIATMHMATIKO_ABSTRACT BOOK
P. 88

                   χρόνια 1931-2021
88 2o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ
  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ
www.huasections.gr
 ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ
  ΣΥΝΕΔΡΙΟ
THΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
  ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ • ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ MAKEDONIA PALACE e - Posters
7-9 Οκτωβρίου 2021
χρόνια 1931-2021 ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ
   Αποτελέσματα: 1783 επισκέψεις (656 ασθενείς) με προστατίτιδα όπως συμπτώματα έρευνας και παρακολούθησης εξετάστηκαν και οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο κύριες ομάδες. Η ομάδα 1 περιελάμβανε 549 περιπτώσεις με ένα μόνο σύνολο χρόνιων συμπτωμάτων που μοιάζουν με προστατίτιδα και αξιολογήθηκαν σε έως και τρεις επισκέψεις. Το 37,6% των ασθενών διαγνώστηκαν με χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα (CBP), που οφείλεται κυρίως στo E.Coli και σε μια ποικιλία άλλων παθογόνων. Το 10,36% των ασθενών διαγνώστηκαν με χρόνια προστατίτιδα / σύνδρομο χρόνιου πυελικού πόνου (CP / CPPS) τύπου IIIB, ενώ σε 102 περιπτώσεις τα συμπτώματα αποδόθηκαν σε ασθένειες εκτός από την προστατίτιδα. Κατά την παρακολούθηση, 264 ασθενείς είχαν κλινική βελτίωση με ή χωρίς βακτηριακή εξάλειψη. 14 ασθενείς είχαν αρνητικές καλλιέργειες EPS / VB3 (τα βακτήρια δεν μπορούσαν να αναπτυχθούν σε καλλιέργεια), παρά την πραγματική παρουσία βακτηρίων στο δείγμα. Ενενήντα τέσσερις ασθενείς δεν προσήλθαν για παρακολούθηση. Δώδεκα ασθενείς έλαβαν διάγνωση διαφορετική από την προστατίτιδα. 125 ασθενείς εντοπίστηκαν ότι είχαν έναν τύπο χρόνιας προστατίτιδας διαφορετικό από αυτόν που αξιολογήθηκε αρχικά και έλαβαν την κατάλληλη θεραπεία. Η ομάδα 2 (107 περιπτώσεις) είχε επαναλαμβανόμενα επεισόδια συμπτωμάτων τύπου προστατίτιδας που αξιολογήθηκαν ή επιβεβαιώθηκαν κατά τη διάρκεια 4-18 επισκέψεων. Οι περισσότεροι ασθενείς (n = 58, 54,2%) αρχικά διαγνώστηκαν με με κλινικές υποτροπές CBP, που αποδόθηκαν κυρίως σε Enterococcus faecalis, αρνητικό στην κοαγκουλάση Staphylococcus και E. coli, ακολουθούμενες από διάγνωση τύπου IIIB CP / CPPS με ενδιάμεσες περιόδους ύφεσης. Η δεύτερη πιο συνηθισμένη διάγνωση σε αυτήν την ομάδα ήταν η πιθανή CBP.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η CP είναι μια αινιγματική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μια ποικιλία κλινικών εκδηλώσεων και από μεταβάσεις μεταξύ των διαφορετικών κατηγοριών. Παρόλο που η διάγνωση είναι από μόνη της μια δύσκολη εργασία, τα αυστηρά κριτήρια που χρησιμοποιούνται για την ταξινόμηση των υποτύπων CP καθιστούν ακόμη πιο δύσκολη τη διάγνωση.
      P035
         Ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΩΣ ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΓΙΑ ΕΠΙΜΟΝΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΗ ΠΡΟΣΤΑΤΙΤΙΔΑ. ΜΙΑ ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ Ευαγγελία Σαμαρά1, Κωνσταντίνος Σταματίου1, Ραφφή Αβακιάν1, Κωνσταντίνος Κεφάλας1, Μούμουρας Νικόλαος1, Δημήτρης Ζαβραδινός1, Νικόλαος Πιέρρης2
1 Ουρολογική Κλινική, Τζανειο ΓΝΠ
2 Ουρολογική Κλινική, ΓΝΑ Αγία Όλγα
    ΥΠΟΒΑΘΡΟ/ΣΚΟΠΟΣ: Σε αρκετές περιπτώσεις χρόνιας βακτηριακής προστατίτιδας (ΧΒΠ), τα συμπτώματα παραμένουν παρά την βακτηριακή εκρίζωση. Δεδομένου ότι ο βελονισμός έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τα συμπτώματα της χρόνιας προστατίτιδας/συνδρόμου χρόνιου πυελικού άλγους, μπορεί να είναι μια αποτελεσματική επιλογή θεραπείας για κλινικά μη θεραπευμένες περιπτώσεις ΧΒΠ. Για να διερευνήσουμε την παραπάνω υπόθεση, πραγματοποιήσαμε μια πιλοτική μελέτη.
ΜΕΘΟΔΟΙ: Ασθενείς με επίμονα συμπτώματα που σχετίζονται με ΧΒΠ και επιβεβαιωμένη βακτηριακή εξάλειψη, τυχαιοποιήθηκαν για να υποβληθούν σε βελονισμό ή να λάβουν συμβατική θεραπεία. Η ενόχληση από τα συμπτώματα εκτιμήθηκε κατά την έναρξη και στις 4 και 12 εβδομάδες. Οκτώ ασθενείς έλαβαν συνεδρίες βελονισμού 30 λεπτών δύο φορές την εβδομάδα για ένα μήνα (ομάδα 1), δέκα ασθενείς έλαβαν Lornoxicam 8 mg από το στόμα μία φορά την ημέρα για ένα μήνα (ομάδα 2), οκτώ ασθενείς έλαβαν Serenoa repens (SR) 320 mgr δύο φορές ημερησίως για ένα μήνα (ομάδα 3) και εννέα ασθενείς έλαβαν Pregabalin 25 mgr δύο φορές ημερησίως για ένα μήνα (ομάδα 4). Το πρωταρχικό αποτέλεσμα είναι το ποσοστό των ανταπόκρισης την 4η εβδομάδα με σημαντική αλλαγή από την αρχική τιμή στη συνολική βαθμολογία των ερωτηματολογίων NIH-CPSI και IPSS την εβδομάδα 4. Τα δευτερεύοντα αποτελέσματα περιλάμβαναν βαθμολογίες κλινικού πόνου (οπτική αναλογική κλίμακα) και ποιότητα ζωής την 12η εβδομάδα.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Κατά την εβδομάδα 4, δεν σημειώθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στη μέση μείωση των συνολικών βαθμολογιών NIH-CPSI και IPSS μεταξύ των ομάδων. Μετά από 12 εβδομάδες, κανένας από τους συμμετέχοντες δεν παρουσίασε πλήρη επίλυση του πόνου. Οι διαφορές στο μέσο πόνο και την ποιότητα ζωής ήταν στατιστικά ασήμαντες.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Ο βελονισμός μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή για τον επίμονο πόνο που σχετίζεται με την ΧΒΠ και δεν θεραπεύεται με την εξόντωση των παθογόνων βακτηρίων, ωστόσο είναι κατώτερος από την συμβατική φαρμακοθεραπεία στη θεραπεία των συμπτωμάτων ούρησης που σχετίζονται με την ΧΒΠ. Για λόγο αυτό μπορεί να προσφέρεται σε συνδυασμό με την φαρμακευτική αγωγή σε ασθενείς με μικτά επιμένοντα συμπτώματα.
         












































































   86   87   88   89   90