Page 86 - 2_DIATMHMATIKO_ABSTRACT BOOK
P. 86

                   χρόνια 1931-2021
86 2o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ
  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ
www.huasections.gr
 ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ
  ΣΥΝΕΔΡΙΟ
THΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
  ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ • ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ MAKEDONIA PALACE e - Posters
7-9 Οκτωβρίου 2021
χρόνια 1931-2021 ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ
     ΕΙΣΑΓΩΓΗ/ΣΚΟΠΟΣ: Οι αιμορροφιλικοί ασθενείς εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο διεγχειρητικής ή μετεγχειρητικής αιμορραγίας. Σκοπός της εργασίας είναι η ανασκόπηση των επεμβάσεων και το πρωτόκολλο αντιμετώπισης των ασθενών με αιμορροφιλία Α στην κλινική μας σε συνεργασία με τους θεράποντες αιματολόγους.
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Από το 2012 έως τον 5/2020 στην κλινική μας πραγματοποιήθηκαν 16 κυστεοσκοπήσεις και 10 χειρουργικές επεμβάσεις σε ασθενείς με αιμορροφιλία Α. Οι επεμβάσεις αφορούσαν σε διουρηθρική εκτομή θηλωμάτων ουροδόχου κύστης (6), διουρηθρική προστατεκτομή (1), διαδερμική νεφρολιθοτριψία (1), ουρηθροτομή (1) και βιοψία προστάτη (1). Η εισαγωγή των ασθενών έγινε μία ημέρα πριν την επεμβατική πράξη. Χορηγήθηκε με βάση το πρωτόκολλο οκτοκόγη άλφα (πλήρους μήκους ανασυνδυασμένος ανθρώπινος παράγοντας πήξης VIII (rDNA)) σε δοσολογία ανάλογη του βάρους και της βαρύτητας της νόσου (από 1000IU έως 4000IU). Η χορήγηση ήταν άπαξ μία ώρα πριν την κυστεοσκόπηση ενώ στις λοιπές επεμβάσεις η χορήγηση ξεκινούσε μία μέρα πριν και συνεχιζόταν για 3 ημέρες μετεγχειρητικά.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Το σύνολο των επεμβάσεων πραγματοποιήθηκαν χωρίς διεγχειρητικές επιπλοκές και χωρίς παράταση της αναμενόμενης μετεγχειρητικής αιμορραγίας. Ιδιαίτερη προσοχή εδόθη στην αιμόσταση διεγχειρητικά. Η διάρκεια νοσηλείας ήταν συγκρίσιμη με περιστατικά χωρίς αιμορροφιλλία. Σε δύο περιπτώσεις ασθενών με χειρουργηθέντα θηλώματα ουροδόχου κύστης χρειάστηκε οι ασθενείς να εισαχθούν κατά τη μετεγχειρητική περίοδο λόγω υποτροπής της αιματουρίας.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Σύμφωνα με την εμπειρία μας, η πραγματοποίηση ουρολογικών επεμβάσεων σε αιμορροφιλικούς ασθενείς απαιτεί την τήρηση καθορισμένου πρωτοκόλλου χορήγησης παράγοντα πήξης VIII και την επιμελή αiμόσταση διεγχειρητικά. Με τη συνεργασία των αιματολόγων και τη στενή παρακολούθηση όσον αφορά την αιμορραγία μετά την επεμβατική πράξη οι επιπλοκές είναι αντιμετωπίσιμες και τα αποτελέσματα συγκρίσιμα με τους υπόλοιπους ασθενών.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η αιμοσπερμία ως σύμπτωμα συμβαίνει τυπικά σε άνδρες
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ:Αξιολογήθηκαν αναδρομικά στο χρονικό διάστημα της τελευταίας 5ετίας 89 ασθενείς με αιμοσπερμία (μεμονωμένη ή υποτροπιάζουσα) που υποβλήθησαν σε διαγνωστικές εξετάσεις στην ουρολογική κλινική. Καταγράφηκαν δημογραφικά χαρακτηριστικά, δεδομένα από το ιστορικό και τη φυσική εξέταση, εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις και όπου ήταν δυνατό η παρέμβαση για τη θεραπεία της αιμοσπερμίας.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ:Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν 47 έτη (19-79). Σε ποσοστό 12% βρέθηκε υποκείμενη παθολογία για την οποία έγινε ιατρική παρέμβαση (καρκίνος προστάτη n=3, διάταση σπερματοδόχου κύστης n=3, λίθος εκσπερματιστικών πόρων n=2, κύστη σπερματοδόχου κύστης n=3). Λοιπά ευρήματα από υπερηχογραφική εκτίμηση του οσχέου, του νεφρού καθώς και πορίσματα αξονικής ή μαγνητικής τομογραφίας δεν ανέδειξαν αιτιολογική συσχέτιση με την αιμοσπερμία. Η καλλιέργεια ούρων και σπέρματος ήταν θετική σε 3 και 14 ασθενείς αντίστοιχα λαμβανομένου του υψηλού ποσοστού επιμόλυνσης της. Από τους 48 που υπεβλήθησαν σε διορθικό υπεροχογράφημα, σε 15 βρέθηκαν παθολογικά ευρήματα (ασβεστοποίηση-συγκρίματα εκσπερματιστικού πόρου n=7, προστατική κύστη ή/και λιθίαση n=5, διάταση/αίμα σπερματοδόχου κύστης n=3). Από τους ασθενείς που έλαβαν οποιαδήποτε θεραπεία, 80% αφορούσε περιστατικά υποτροπιάζουσας ή εμμένουσας αιμοσπερμίας και 70% άτομα άνω των 60 ετών.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η παρακολούθηση και ο εφησυχασμός είναι αποδεκτές στρατηγικές αντιμετώπισης της παροδικής αιμοσπερμίας σε νέους άνδρες χωρίς άλλα συμπτώματα. Εκτός από τον διορθικό υπέρηχο οι υπόλοιπες απεικονιστικές εξετάσεις παρουσιάζουν μικρή διαγνωστική αξία. Εμμένουσα ή υποτροπιάζουσα αιμοσπερμία συνιστά λεπτομερέστερο έλεγχο ειδικά σε μεγαλύτερης ηλικίας πληθυσμό. Δεδομένης της απουσίας κατευθυντήριων γραμμών η απόφαση για εξειδικευμένη διερεύνηση θα πρέπει να εξατομικεύεται.
      P032
         ΑΙΜΟΣΠΕΡΜΙΑ:ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΑΝΙΚΟΥ ,ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΜΟΥ Η ΚΑΤΙ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ;
Δημήτριος Σιδηρόπουλος1, Θεόδωρος Γκοράνης1, Βασίλειος Χαράλαμπιδης1, Φίλιππος Καπογιάννης2
1 Ουρολογικο, Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης 2 Ουρολογική, Γ.Ν Ιπποκράτειο, Αθήνα
        P031
        ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΕ ΑΙΜΟΡΡΟΦΙΛΙΚΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ
Βασίλειος Σημαιοφορίδης1, Μαρία Χαλκίδου1, Αστέριος Φώτας1, Σοφία Χισσάν2, Ιωάννης Βούρος1, Σοφία Βακαλοπούλου2, Γεώργιος Σαλπιγγίδης1
1 Ουρολογική Κλινική, Γ.Ν. Ιπποκράτειο, Θεσσαλονίκη
2 Β' Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική Α.Π.Θ., Γ.Ν. Ιπποκράτειο, Θεσσαλονίκη
             





































































   84   85   86   87   88