Page 84 - 2_DIATMHMATIKO_ABSTRACT BOOK
P. 84

                   χρόνια 1931-2021
84 2o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ
  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ
www.huasections.gr
 ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ
  ΣΥΝΕΔΡΙΟ
THΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
  ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ • ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ MAKEDONIA PALACE e - Posters
7-9 Οκτωβρίου 2021
χρόνια 1931-2021 ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ
   ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Mετά από επαναληπτική εκτομή παρατηρήθηκαν: 9 (15%) με υπολειπόμενο όγκο από τους οποίους 7 με pT1HG και 2 με pT2HG. Κατά τη παρακολούθηση παρατηρήθηκαν υποτροπή σε 18/46 (40%) και πρόοδος της νόσου σε 7/46 (15%).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Μετά από επαναληπτική διουρηθρική εκτομή στο group ασθενών υψηλού ρίσκου ποσοστό 15% βρέθηκε με υπολειπόμενο όγκο και 4.5% με μυοδιηθητικό καρκίνο ουροδόχου κύστης. Ο βαθμός υποτροπής και προόδου της νόσου σε ασθενείς που είχαν νόσο στη δεύτερη διουρηθρική εκτομή ήταν μεγαλύτερος από το group χωρίς νόσο (pTO) (p<0.05).
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η διουρηθρική εκτομή όγκου της ουροδόχου κύστης (TURBT) αποτελεί τη βάση της αντιμετώπισης της νόσου. Ο σκοπός της μελέτης είναι η αξιολόγηση παραγόντων που σχετίζονται με μη προγραμματισμένη επιστροφή των ασθενών στο νοσοκομείο μετά από TURBT και τρόπους καθημερινής κλινικής πρακτικής προς αποφυγή ή μείωση του φαινομένου.
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Αναλύθηκαν TURBTs σε μια διερευνητική εγκάρσια μελέτη που αφορούσε περιστατικά της κλινικής το έτος 2019. Καταγράφηκαν δημογραφικά χαρακτηριστικά, συννοσηρότητες, διάρκεια της επέμβασης,της παραμονής στο νοσοκομείο, του καθετηριασμού, χρήση αντιβίοσης και παράγοντες σχετιζόμενοι με τον όγκο. Όριο επιστροφής ορίστηκε στις 30 μέρες και χρησιμοποιήθηκε το πρόγραμμα SPSS για μονο- και πολυπαραγοντική ανάλυση.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Συνολικά 249 TURBTπραγματοποιήθηκαν σε 201 ασθενείς 74% άνδρες) με μέσο όρο ηλικίας 69.7 έτη. Σε διάστημα 30 ημερών παρουσιάστηκαν 42 ασθενείς (16%) με το 25% να χρήζει επαναεισαγωγής. Οι κύριοι λόγοι επιστροφής ήταν ουρολοίμωξη (37.1%), αιματουρία (26.2%) και επίσχεση ούρων (11.3%). Υπήρξαν αυξημένα ποσοστά επιστροφής σε περιπτώσεις: πρωτοπαθούς όγκου (p=0.025), μεγάλου μεγέθους όγκου (p=0.04), ατελούς εκτομής (p=0.049), μεγαλύτερης διάρκειας χειρουργείου (ppCRP (p=0.03) και χαμηλότερη Hb (p=0.03) έδειξαν ισχυρή συσχέτιση με επάνοδο στο νοσοκομείο.Στη πολυπαραγοντική ανάλυση οι ισχυρότερες συσχετίσεις παρατηρήθηκαν με τις μεταβλητές της διάρκειας του χειρουργείου (OR=1.016; [1002-1030], 95%CI), της διάρκειας του καθετηριασμού(OR=1.059; [1001- 1122], 95%CI) και της προεχγειρητικής CRP (OR=1.131; [1027-1246], 95%CI).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Επιστροφή στο νοσοκομείο εντός του μήνα μετά από TURBTσυμβαίνει σε περίπου 17% των ασθενών κυρίως λόγω λοίμωξης ουροποιητικού. Για κάθε επιπλέον λεπτό χειρουργείου, επιπλέον μέρα καθετηριασμού και επιπλεόν μονάδα τιμής CRP (mg/ ml) υπάρχει αυξημένος κίνδυνος επιστροφής στο νοσοκομείο κατά 1.6%, 5.9% και 13.1% αντίστοιχα. Δεδομένου ότι η τιμή της CRP δεν τροποποιείται, μειώνοντας τη διάρκεια χειρουργείου και καθετηριασμού θα ελλατωθεί και η πιθανότητα επιστροφής στο νοσοκομείο.
ΣΚΟΠΟΣ: Σκοπός της εργασίας αυτής είναι η παρουσίαση περιστατικού πολλαπλής σκλήρυνσης που προσήλθε με δυσουρία και αυξημένη χωρητικότητα κύστης χωρίς αίσθηση πλήρωσης ενώ κατά τη διάρκεια μελέτης πίεσης-ροής εμφάνισε έντονη υπεραισθησία και απρόσμενη ούρηση.
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΙ: Γυναίκα 56 ετών προσήλθε στα εξωτερικά ιατρεία λόγω αναφερόμενης επιτακτικότητας και ενίοτε ακράτειας από έπειξη. Κατά την κλινική εξέταση διαπιστώνεται κυστεοκήλη 2ου βαθμού και απουσία ακράτειας από προσπάθεια. Από το ιστορικό προκύπτει παρουσία πολλαπλής σκλήρυνσης και λήψη εσκιταλοπράμης. Διενεργείται ουροροομετρία, η οποία έδειξε αποφρακτική ούρηση, με αυξημένο υπολειπόμενο ούρων χωρίς αίσθηση πλήρωσης. Μετά από ανάταξη της πρόπτωσης με τοποθέτηση γάζας στο κόλπο η ασθενής δεν μπόρεσε να ουρήσει. Συστήνεται θεραπεία με a-blocker και διακοπή της εσκιταλοπράμης. Στην ουροροομετρία επανελέγχου με Tamsulosin η ασθενής ούρησε 37,6ml χωρίς υπολειπόμενο. Παραπέμπεται στο ιατρείο νευροουρολογίας για διενέργεια πλήρους ουροδυναμικού ελέγχου.
      P027
         ΠΡΟΒΛΕΠΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΙΟΥΡΗΘΡΙΚΗ ΕΚΤΟΜΗ ΟΓΚΟΥ ΟΥΡΟΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΗΣ
Φίλιππος Καπόγιαννης1, Βασίλειος Σπαπής1, Γεράσιμος Φραγκούλης1, Αχιλλέας Δρογώσης1, Κωνσταντίνος Φασουλάκης1
1 Ουρολογική, Γ.Ν. Ιπποκράτειο, Αθήνα
          P028
         ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΥΡΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΣΕ ΑΣΘΕΝΗ ΜΕ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ
Παναγιώτης Μπαλάξης, Ιωάννης Βούρος, Μαρία Χαλκίδου, Γεώργιος Σαλπιγγίδης
Ουρολογική κλινική, Γ. Ν. Ιπποκράτειο, Θεσσαλονίκη
            






































































   82   83   84   85   86