Page 85 - 2_DIATMHMATIKO_ABSTRACT BOOK
P. 85
χρόνια 1931-2021
85 2o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ
www.huasections.gr
ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ
THΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ • ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ MAKEDONIA PALACE e - Posters
7-9 Οκτωβρίου 2021
χρόνια 1931-2021 ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Πριν από την έναρξη της μελέτης πίεσης- ροής διενεργείται εκκενωτικός καθετηριασμός της ουροδόχου κύστεως με περιεχόμενο 300ml, χωρίς επιθυμία ούρησης . H εξέταση επαναλήφθηκε δύο φορές προς επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων. Κατά τη φάση πλήρωσης, διαπιστώνεται έντονη υπεραισθησία ουροδόχου σε μικρό όγκο πλήρωσης κύστης, που οδηγεί σε απρόσμενη ούρηση, ενώ δεν διαπιστώνεται υπερδραστηριότητα εξωστήρα .Κατά τη φάση κένωσης παρατηρείται ούρηση μικρού όγκου, μετρίως αποφρακτική, με φυσιολογική εξωστηριακή δραστηριότητα και αυξημένη δραστηριότητα πυελικού εδάφους (δυσσυνέργεια εξωστήρα-έξω σφίγκτηρα) , χωρίς υπολειπόμενο ούρων. Ως θεραπευτική αντιμετώπιση, συστήθηκε η λήψη συνδυασμού αντιμουσκαρινικού και α-αποκλειστή.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η παράδοξή κλινική εκδήλωση, αφ ενός της αυξημένης χωρητικότητας με υπαισθησία και αφ ετέρου έντονης υπεραισθησίας κατά τη πλήρωση, σε μικρό όγκο ούρων που οδηγεί σε απρόσμενη ούρηση, αποτελεί μια σπάνια εκδήλωση συμπτωματολογίας αισθητικού τύπου σε πολλαπλή σκλήρυνση, που όμως αναδεικνύει τη ποικιλομορφία της νόσου, όσον αφορά την ουρολογική κλινική εικόνα.
P029
ΑΠΕΣΎΡΘΗ
P030
Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΕΚΤΟΜΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΜΕ TURIS: Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΗΛΕΙΑΣ. Αλέξανδρος Δρίβαλος, Παναγιώτης Απαλίδης, Σωτήριος Γάβης, Αθανάσιος Γιαννόπουλος
Ουρολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας
ΕΙΣΑΓΩΓΗ/ΣΚΟΠΟΣ: Σκοπός της εργασίας αυτής είναι η αξιολόγηση παραμέτρων ασφάλειας και αποτελεσματικότητας της διπολικής διουρηθρικής εκτομής του προστάτη (TURis) σε σχέση με τους αντίστοιχους της μονοπολικής.
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Από τον Ιανουάριο του 2012 έως τον Απρίλιο του 2020, 673 ασθενείς (ομαδα Α) υπεβλήθησαν σε διουρηθρική προστεκτομή με τη χρήση TURis στην κλινική μας. Το χρονικό διάστημα από το 2006 έως το 2012, αντίστοιχα 583 ασθενείς (ομάδα Β) υπεβλήθησαν με τη μονοπολική κλασσική μέθοδο. Όλοι οι ασθενείς εκτιμήθηκαν προεγχειρητικά και μετεγχειρητικά. Αξιολογήθηκαν η μέγιστη παροχή ούρων Qmax, , ο υπολειμματικό όγκος των ούρων μετά την ούρηση, καθώς και οι άμεσες αλλά και απώτερες μετεγχειρητικές επιπλοκές. Χρησιμοποιήθηκε επίσης η Διεθνής Κλίμακα Συμπτωμάτων από τον Προστάτη (IPSS) για την εκτίμηση των αποτελεσμάτων.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν για την Α ομάδα 72,4 χρονια και για τη Β 71,2. Ο μέσος όγκος του προστάτη προεγχειρητικά ήταν 58,9 για την Α ομάδα και 53,7 για την Β. Ο μέσος χειρουργικός χρόνος ήταν 46 λεπτά για την Α και 58 για την Β, ενώ το υπόλειμμα ούρων (PVR) προ και μετά χειρουργείου 88,9 και 74,3 ml για την Α ομάδα και 90,3 με 77,2 ml για την Β αντίστοιχα. Ο μέσος χρόνος καθετηριασμού ήταν 3,5 ημέρες (Α ομάδα) και 4,3 ημέρες (Β ομάδα) και αντίστοιχα η παραμονή στο νοσοκομείο 4,2 (Α ομάδα) ενώ για τη Β ανερχόταν στις 5,1 ημέρες. Σημαντική βελτίωση παρατηρήθηκε στο μέγιστο ρυθμό ροής των ούρων και στις δύο ομάδες (10,3 ml/s πριν και 16,2 ml/s μετά για την Α ομάδα, σε αντιστοιχία με 10,1 ml/s πριν και 15,2 ml/s μετά για την Β ομάδα). Το IPSS ήταν 21,9 πριν και 18,1 μετά για την Α ομάδα και 23,2 πριν και 17,6 μετά για την Β.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η διουρηθρική προστατεκτομή με χρήση TURis αντιπροσωπεύει μια αποτελεσματική και ασφαλή χειρουργική επέμβαση με λιγότερες επιπλοκές σε σχέση με την μονοπολική. Τα λειτουργικά αποτελέσματα στο άμεσο μετεγχειρητικό διάστημα κρίνονται ικανοποιητικά και απομένει να μελετηθεί η αποτελεσματικότητα της μεθόδου μακροπρόθεσμα.