Page 81 - 2_DIATMHMATIKO_ABSTRACT BOOK
P. 81

                            χρόνια 1931-2021
  81 2o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ
  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ
www.huasections.gr
 ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ
  ΣΥΝΕΔΡΙΟ
THΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
  ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ • ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ MAKEDONIA PALACE e - Posters
7-9 Οκτωβρίου 2021
χρόνια 1931-2021 ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ
   ΥΛΙΚΟ - ΜΕΘΟΔΟΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Άνδρας 60 ετών προσήλθε λόγω μακροσκοπικής αιματουρίας από δεκαημέρου με συνοδό δυσουρία ,συχνουρία και υπερηβικό άλγος. Λοιπό ιστορικό : Καπνιστής, ψυχωσική συνδρομή και αρτηριακή υπέρταση. Ήταν απύρετος , αιμοδυναμικά σταθερός ,με υπερηβική ευαισθησία στην ψηλάφηση. Τοποθετήθηκε ουροκαθετήρας με αποβολή αιμοπηγμάτων ,τέθηκαν πλύσεις ουροδόχου κύστης και προφυλακτική αντιβιοτική αγωγή. Οι εργαστηριακές εξετάσεις έδειξαν πτώση αιματοκρίτη συγκριτικά με προηγούμενο έλεγχο (30% έναντι 47,3 %) , χωρίς αυξημένους δείκτες φλεγμονής και χωρίς διαταραχές πηκτικότητας. Στη γενική ούρων υπήρχαν πολλά πυοσφαίρια, αιμοσφαιρίνη και νιτρώδη ενώ η καλλιέργεια ούρων ήταν αρνητική.Στον έλεγχο με αξονική τομογραφία αναδείχτηκε ομότιμη πάχυνση του τοιχώματος της κύστης και ήπια υπερπλασία προστάτη. Ακολούθησε κυστεοουρηθροσκόπηση που αποκάλυψε εξέρυθρες ογκόμορφες εξεργασίες του βλεννογόνου στο αριστερό και δεξιό πλάγιο και οπίσθιο τοίχωμα της κύστης και έγινε διουρηθρική εκτομή τους.Η παθολογοανατομική εξέταση ανέδειξε στοιχεία φλεγμονής , με διήθηση του χορίου από ηωσινόφιλα λευκοκκύταρα, οπότε τέθηκε η διάγνωση της ηωσινοφιλικής κυστίτιδας.Μετεγχειρητικά ο ασθενής ήταν σταθερός, δεν χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή και τέθηκε σε πρωτόκολλο παρακολούθησης, χωρίς υποτροπή συμπτωμάτων μέχρι στιγμής.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η ηωσινοφιλική κυστίτιδα είναι μία σπάνια φλεγμονώδης οντότητα, που όμως μιμείται συχνές ουρολογικές καταστάσεις όπως ο καρκίνος, οι ουρολοιμώξεις και τα LUTS. Η διάγνωση της είναι ιστολογική και δεν υπάρχει καθιερωμένη και τυπική θεραπεία.
      P022
         Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΥΠΤΙΑΣ MINI ΔΙΑΔΕΡΜΙΚΗΣ ΝΕΦΡΟΛΙΘΟΤΟΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΥΜΕΓΕΘΩΝ ΛΙΘΩΝ ΤΟΥ ΑΝΩ ΤΡΙΤΗΜΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΟΥΡΗΤΗΡΑ.
Μιχάλης Νομικός1, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης1, Αναστάσιος Τσαλαβούτας1, Γεώργιος Αθανασόπουλος1, Γεώργιος Κοριτσιάδης1, Μιλτιάδης Σεφέρλης1, Θεόδωρος Κουράνος1
1 Ουρολογική, ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΘΡΙΑΣΙΟ
    ΕΙΣΑΓΩΓΗ-ΣΚΟΠΟΣ: Η RIRS και η ESWL αποτελούν τις συνηθέστερες μεθόδους αντιμετώπισης ευμεγεθών λίθων στο άνω τριτημόριο του ουρητήρα. Σκοπός της μελέτης είναι η ανάδειξη της αποτελεσματικότητας της mini ύπτιας διαδερμικής νεφρολιθοτομής για την αντιμετώπιση του δυσεπίλυτου αυτού προβλήματος.
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Μεταξύ 10/2016 και 05/2019 μελετήθηκαν 38 ασθενείς (Ομάδα Α) που υποβλήθηκαν σε mini PCNL (MIP-M,Storz) και 36 ασθενείς (Ομάδα Β) που υποβλήθηκαν σε RIRS για την αντιμετώπιση λίθων >1cm στον εγγύς ουρητήρα. Όλοι οι ασθενείς έφεραν D-J stent και δεν είχαν ενεργό ουρολοίμωξη κατά την επέμβαση. Συγκρίθηκαν το SFR στους 3 μήνες μετεγχειρητικά με C.T., ο εγχειρητικός χρόνος, ο χρόνος ακτινοσκόπησης, ο χρόνος νοσηλείας και οι επιπλοκές κατά Clavien.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν 49±22 χρόνια. Δεν υπήρχαν διαφορές στα δημογραφικά χαρακτηριστικά. Το μέσο μέγεθος λίθων ήταν (1,9±0,4)cm και (1,6±0,4cm) για τις ομάδες Α και Β αντίστοιχα, (p=0,6). Οι μέσες πυκνότητες σε μονάδες HU ήταν (1435±320) και (1349±413) για τις ομάδες Α και Β αντίστοιχα, (p=0,3). Τα SFR ήταν 91,2% και 74,3% για τις ομάδες Α και Β αντίστοιχα, (p<0,001). Ο εγχειρητικός χρόνος ήταν (95±22)min. και (83±24)min. για τις ομάδες Α και Β αντίστοιχα, (p=0,5). O χρόνος ακτινοσκόπησης ήταν (135±48) sec. και (101±25) sec. για τις ομάδες Α και Β αντίστοιχα, (p από 2 έως 7 ημέρες για την ομάδα Α και 1 έως 5 ημέρες για την ομάδα Β. Στην ομάδα Α, 7(18%) ασθενείς είχαν επιπλοκές (Grade I-III), ενώ 4(11%) ασθενείς της ομάδας Β παρουσίασαν ανάλογης βαρύτητας επιπλοκές κατά Clavien.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: H mini PCNL αποτελεί αποτελεσματικότερη μέθοδο συγκριτικά με την RIRS στην αντιμετώπιση ευμεγεθών λίθων στο άνω τριτημόριο του ουρητήρα, με μεγαλύτερο όμως εγχειρητικό χρόνο ακτινοσκόπησης και νοσηλείας σε σχέση με την RIRS.
         












































































   79   80   81   82   83