Page 79 - 2_DIATMHMATIKO_ABSTRACT BOOK
P. 79
χρόνια 1931-2021
79 2o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ
www.huasections.gr
ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ
THΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ • ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ MAKEDONIA PALACE e - Posters
7-9 Οκτωβρίου 2021
χρόνια 1931-2021 ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Συμπεριελήφθησαν 41 ασθενείς με συνολικά 123 λίθους (Μ.Ο. 3, εύρος 2-6) και μέσο μέγεθος 25 χιλ (14-58). 29 ασθενείς είχαν ταυτόχρονα λίθους στον ουρητήρα και νεφρό (ομάδα Α) ενώ 12 άλλοι μόνο ουρητηρικούς λίθους (ομάδα Β) . Για το σύνολο των ασθενών το ΠΕΛ1 και ΠΕΛΠ ήταν 73,2% και 87,8% αντίστοιχα. Η στατιστική ανάλυση ανέδειξε ότι αριθμός λίθων≥3, αριθμός ουρητηρικών λίθων ≥1.9 (p=0.013) και συνολικό λιθιασικό φορτίο ≥ 25mm σχετίζονταν με χειρότερο ΠΕΛ1. Αριθμός λίθων ≥3 και αριθμός ενδονεφρικών λίθων ≥1.5 σχετίζονταν με χειρότερο ΠΕΛΠ. Τα ΠΕΛ1 ήταν 72,4% και 75% (p=0,865) για την ομάδα Α και Β αντίστοιχα που αυξήθηκε στο 86,2% και 91,8% (p=0,627) αντίστοιχα μετά από επακόλουθες επεμβάσεις. Τα αντίστοιχα ποσοστά επιπλοκών για τις δύο αυτές ομάδες ήταν 34,5% και 33,3% (p=0.944), ενώ για επιπλοκές Clavien ≥3 τα ποσοστά ήταν 13,8% και 8.3% αντίστοιχα (p=843). H παρουσία λίθου στον κάτω κάλυκα σχετίζονταν με αυξημένα ποσοστά σοβαρότερων επιπλοκών (p=0.006).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Τα ποσοστά ασθενών ελεύθερων νόσου και επιπλοκών είναι ικανοποιητικά στους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε ανιούσα ενδοσκοπική λιθοτριψία λέιζερ για πολλαπλή λιθίαση. Η παρουσία ενδονεφρικών λίθων δεν φαίνεται να σχετίζεται με χειρότερα αποτελέσματα τουλάχιστον για < 25χιλ. Προσοχή θα πρέπει να δίνεται κατά την ενδονεφρική λιθοτριψία για αποφυγή επιπλοκών.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ/ ΣΚΟΠΟΣ: Πρόκειται για την παρουσίαση ενός ασυνήθιστου συμβάματος κατά τη διάρκεια ενδοσκοπικής ουρητηρολιθοτριψίας. Κατά την τοποθέτηση δεύτερου σύρματος αυτό περιβρόγχισε το οδηγό σύρμα δίκην θηλιάς και παρουσιάζεται ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε.
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Ασθενής, άρρεν, 28 ετών υπεβλήθη σε ενδοσκοπική ουρητηρολιθοτριψία λόγω λίθου 2,4 εκατοστών στο άνω τριτημόριου του αριστερού ουρητήρα. Ο ασθενής έφερε ουρητηρικό stent από επταμήνου (forgotten), το οποίο στην αρχή ήταν αδύνατο να αφαιρεθεί. Μετά την αφαίρεση αυτού, τοποθετήθηκε οδηγό υβριδικό σύρμα τύπου Sensor υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση. Κατά την είσοδο με το ημιάκαμπτο ουρητηροσκόπιο 8 Fr λόγω δυσχέρειας τοποθετήθηκε δεύτερο υδρόφιλο σύρμα δια μέσου του αυλού του ουρητηροσκοπίου το οποίο προωθήθηκε μέχρι τον λίθο. Ερχόμενο σε επαφή μαζί του διύνησε αντιδιαμετρική τροχιά και κατά την προσπάθεια αφαίρεσης του περιβρόγχισε το πρώτο οδηγό σύρμα.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Το δεύτερο σύρμα ήταν αδύνατο να αφαιρεθεί λόγω της προαναφερθείσας κατάστασης καθώς κατά την κίνηση έλκει το οδηγό σύρμα και είναι πιθανή μια κάκωση του ουρητήρα. Με την αφαίρεση του οδηγού σύρματος, όμως, με ήπιες παλινδρομικές κινήσεις κατέστη δυνατό και να αφαιρεθεί το σύρμα από τη θηλιά αλλά και εκείνη να λυθεί και να αφαιρεθεί το δευτερο σύρμα με ασφάλεια. Κακώσεις δεν παρατηρήθηκαν. Επανατοποθετήθηκε το οδηγό σύρμα και η επέμβαση συνεχίστηκε κανονικά.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Πρόκειται για ένα σπάνιο συμβάν χωρίς αντίστοιχη αναφορά στην παγκόσμια βιβλιογραφία. Παρουσιάστηκε ο τρόπος αντιμετώπισης του ο οποίος απεδείχθη ασφαλής, χωρίς επιπλοκές κατα Clavien – Dildo.
P019
ΤΟ ΣΥΡΜΑ – ΘΗΛΙΑ, ΕΝΑ ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΟ ΣΥΜΒΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΟΥΡΗΤΗΡΟΛΙΘΟΤΡΙΨΙΑΣ. ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ.
Γεώργιος Ζερβόπουλος1, Φίλιππος Βενετσάνος2
1 Γ.Ν.Θ «Ο Άγιος Παύλος»
2 Ιδιώτης Ουρολόγος, Αθήνα