Page 78 - 2_DIATMHMATIKO_ABSTRACT BOOK
P. 78

                   χρόνια 1931-2021
78 2o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ
  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ
www.huasections.gr
 ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ
  ΣΥΝΕΔΡΙΟ
THΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
  ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ • ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ MAKEDONIA PALACE e - Posters
7-9 Οκτωβρίου 2021
χρόνια 1931-2021 ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ
     ΕΙΣΑΓΩΓΗ/ΣΚΟΠΟΣ: Η κυτταρολογική εξέταση ούρων αποτελεί βασικό εργαλείο στη διάγνωση και παρακολούθηση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Το 2013 το Paris System for Reporting Urinary Cytology (TPS) εισήχθη στην κλινική πράξη με σκοπό να διαλευκάνει τη γκρίζα περιοχή της ατυπίας, δίνοντας έμφαση στη διάγνωση του υψηλού βαθμού κακοήθειας ουροθηλιακού καρκινώματος (HGUC). Στόχος να εκτιμήσουμε τον κίνδυνο κακοήθειας (ROM) για κάθε κατηγορία TPS και να αξιολογήσουμε τη διαγνωστική ακρίβεια.
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Στην προοπτική αυτή μελέτη συμπεριλάβαμε ασθενείς που πληρούσαν τα κριτήρια: α) απουσία ιστορικού ουροθηλιακού νεοπλάσματος και β) ακτινολογικές ενδείξεις όγκου της ουροδόχου κύστης. Τα δείγματα συλλέχθηκαν πριν την κυστεοσκόπηση και ακολούθησε διουρηθρική εκτομή του όγκου προς ιστολογική εξέταση. Τα κυτταρολογικά αποτελέσματα συγκρίθηκαν με τις αντίστοιχες ιστολογικές εξετάσεις. Υπολογίσαμε τον κίνδυνο κακοήθειας (ROM) για κάθε κατηγορία TPS και τη διαγνωστική ακρίβεια της κυτταρολογικής εξέτασης .
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν 110 δείγματα από 110 ασθενείς. Τα αποτελέσματα της κυτταρολογίας ήταν:TPS1 3,TPS2 31,TPS3 25,TPS4 20,TPS5 18,TPS 6 13 περιπτώσεις. Ο εκτιμώμενος κίνδυνος κακοήθειας (ROM) για HGUC ήταν: TPS1 0,TPS2 6,5%,TPS3 36%,TPS4 65%,TPS5 100%,TPS6 16%. Για την διάγνωση των LGUN,η ευαισθησία ήταν 42%,η ειδικότητα 76%,η PPV 71%, η NPV 48,6% και η διαγνωστική ακρίβεια 56%. Για τα HGUC η εκτίμηση έγινε με δύο προσεγγίσεις και προέκυψαν ευαισθησία 70% και 90,9%,ειδικότητα 89,3% και 65,2%,PPV 81,5% και 63,5% ,NPV 82% και 91,5%,διαγνωστική ακρίβεια 81,8% και 75,4% αντίστοιχα. Από την πρώτη στη δεύτερη εκτίμηση τα άτυπα (TPS3) μετακινήθηκαν στην ομάδα των θετικών.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Ο εκτιμώμενος κίνδυνος κακοηθείας (ROM) που υπολογίσαμε ανά κατηγορία του TPS αποδεικνύει την κλινική χρησιμότητα της νέας ταξινόμησης. Η χαμηλή ευαισθησία της κυτταρολογικής εξέτασης των ούρων για όγκους χαμηλής κακοήθειας, επιβεβαιώνει την ανάγκη συστήματος ταξινόμησης (TPS) που εστιάζει στην ανίχνευση HGUC. Αντίθετα, η διαγνωστική ακρίβεια για τη διάγνωση HGUC είναι υψηλή, υποστηρίζοντας τον θεμελιώδη ρόλο της κυτταρολογίας στην ογκολογία του ουροποιητικού.
      P018
         ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΛΕΪΖΕΡ ΛΙΘΟΤΡΙΨΙΑΣ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΛΙΘΩΝ ΕΝΤΟΠΙΖΟΜΕΝΩΝ ΜΟΝΟ ΣΤΟΝ ΟΥΡΗΤΗΡΑ ΕΝΑΝΤΙ ΛΙΘΩΝ ΕΝΤΟΠΙΖΟΜΕΝΩΝ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΣΤΟΝ ΟΥΡΗΤΗΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΕΦΡΟ. ΠΑΙΖΕΙ ΡΟΛΟ Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΛΙΘΩΝ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ;
Ζήσης Κρατήρας1, Αναστάσιος Ζαρκάδας2, Ηλίας Κατσαρός3, Μιχαήλ Λαρδάς 4, Νικόλαος Μερτζιώτης4, Διομήδης Κοζυράκης4
1 Urology Department, Bradford Teaching Hospital, NHS foundation Trust
2 Ουρολογική Κλινική, "Αχιλλοπούλειο" Γενικό Νοσοκομείο Βόλου
3 `Ουρολογική Κλινική, "Αχιλλοπούλειο" Γενικό Νοσοκομείο Βόλου
4 Ουρολογική Κλινική Επανορθωτικής & Χειρουργικής Ουρολογίας,, Ιδιωτική Κλινική "Metropolitan General"
    ΕΙΣΑΓΩΓΗ/ΣΚΟΠΟΣ: Η σύστοιχη πολλαπλή λιθίαση εμφανίζεται σε ποσοστό 20-25% των ασθενών. Παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα της ανιούσας ενδοσκοπικής λέιζερ λιθοτριψίας στην ομάδα αυτή των ασθενών.
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Η ηλικία, το φύλο, ο συνολικός αριθμός λίθων, ο αριθμός λίθων του ουρητήρα και του νεφρού, η παρουσία λίθου κάτω κάλυκα, το συνολικό λιθιασικό φορτίο και η σκληρότητα των λίθων σε μονάδες Hounsfield (HU) διερευνήθηκαν σε σχέση με τα ποσοστά ελεύθερων λίθου μετά από μία (ΠΕΛ1) ή πολλαπλές επακόλουθες επεμβάσεις (ΠΕΛΠ) όπως και με τα ποσοστά επιπλοκών και σοβαρών επιπλοκών (Clavien grade ≥3).
     P017
        ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΟΥΡΩΝ ΚΑΤΑ PARIS (TPS)
Ναπολέων Μουλαβασίλης1, Ανδρέας Λάζαρης2, Ιωάννης Καταφυγιώτης1, Βασίλης Ελευθεριώτης3, Εμμανουήλ Μελετής3, Κωνσταντίνος Στραβοδήμος1, Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης1, Παναγιώτα Μήκου3
1 Ά Ουρολογική Κλινική ΕΚΠΑ, ΕΚΠΑ
2 Α’ Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής, ΕΚΠΑ 3 Κυτταρολογικό Εργαστήριο, ΓΝΑ Λαϊκό, Αθήνα
             




































































   76   77   78   79   80