Page 76 - 2_DIATMHMATIKO_ABSTRACT BOOK
P. 76

                   χρόνια 1931-2021
76 2o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ
  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ
www.huasections.gr
 ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ
  ΣΥΝΕΔΡΙΟ
THΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
  ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ • ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ MAKEDONIA PALACE e - Posters
7-9 Οκτωβρίου 2021
χρόνια 1931-2021 ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ
   ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Στο διάστημα 10/2014 – 12/2018, νοσηλεύτηκαν στην Ουρολογική κλινική 3 ασθενείς, ηλικίας 30-55 ετών, με διάγνωση οξείας επιδιδυμίτιδας, οι οποίοι κατά τη νοσηλεία τους εμφάνισαν νέκρωση του προσβεβλημένου όρχεως. Η αρχική διάγνωση βασίστηκε στην κλινική εξέταση, τον εργαστηριακό έλεγχο και την υπερηχοτομογραφική απεικόνιση του πάσχοντος ημιοσχέου. Και οι 3 ασθενείς αντιμετωπίστηκαν αρχικά με ενυδάτωση, αντιβίωση, αντιφλεγμονώδη και ανάρτηση οσχέου.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Η συμπτωματολογία των ασθενών περιελάβανε εμπύρετο >24ώρου, διόγκωση και άλγος κατά την ψηλάφηση του προσβεβλημένου όρχεως. Οι δείκτες φλεγμονής ήταν αυξημένοι. Κοινά ευρήματα στο αρχικό Doppler ήταν η διόγκωση της επιδιδυμίδας και του όρχεως, η αυξημένη αιμάτωση αυτών και η παρουσία υδροκήλης. Η καλλιέργεια ούρων ανέδειξε E. Coli με ευαισθησία στην αντιβιοτική αγωγή.Τη 2η ημέρα νοσηλείας, σε επαναληπτικό υπέρηχο, ανεδείχθησαν μικρή μείωση της αιματικής ροής στον όρχι, αναστροφή της διαστολικής αρτηριακής ροής και αύξηση της σύστοιχης υδροκήλης με υπερηχογενή στοιχεία.Την 4η ημέρα νοσηλείας, η κλινική εικόνα των ασθενών δεν παρουσίαζε βελτίωση. Νέος έλεγχος ανέδειξε απουσία αιματικής ροής από τον προσβεβλημένο όρχι. Πραγματοποιήθηκε και στις 3 περιπτώσεις χειρουργική διερεύνηση ημιοσχέου, κατά την οποία διαπιστώθηκε εικόνα νέκρωσης του όρχεως, οπότε και αποφασίστηκε ορχεκτομή. Στην ιστολογική εξέταση ο όρχις παρουσίαζε ισχαιμικού τύπου νεκρωτικές αλλοιώσεις και φλεγμονώδεις διηθήσεις.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Το ολικό ορχικό έμφρακτο αποτελεί μια σπάνια επιπλοκή της οξείας επιδιδυμίτιδας. Είναι απαραίτητη η εγρήγορση για επιβαρυντικά στοιχεία (αναστροφή ροής, υδροκήλη με υπερηχογενή στοιχεία) σε κάθε περίπτωση επιδιδυμίτιδας που δεν ανταποκρίνεται στην φαρμακευτική αγωγή, με το Doppler υπερηχογράφημα οσχέου να θεωρείται εξέταση εκλογής.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ/ ΣΚΟΠΟΣ: Η ακράτεια ούρων είναι συχνή σε ηλικιωμένους ασθενείς, χωρίς όμως η συχνότητα της σ’ αυτούς με καρδιακή ανεπάρκεια να έχει μελετηθεί αρκετά. Σκοπός της μελέτης είναι να αξιολογηθεί η συχνότητα και η σοβαρότητα της ακράτειας ούρων στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Επιπλέον, μελετήθηκε η επίδραση της φαρμακευτικής αγωγής για καρδιακή ανεπάρκεια στην ακράτεια ούρων και στην ποιότητα ζωής των ασθενών.
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Πρόκειται για περιγραφική μελέτη, στην οποία συμμετείχαν ασθενείς, που παρακολουθούνται στο Ιατρείο Νευρο- ουρολογίας και Ουροδυναμικής του Γ.Ν. Λάρισας. Καταγράφηκαν η συμπτωματολογία ακράτειας και η δοσολογία των φαρμάκων για καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ αποκλείστηκαν οι ασθενείς με οποιονδήποτε παράγοντα κινδύνου για ακράτεια ούρων. Η αξιολόγηση των ασθενών έγινε με ειδικά ερωτηματολόγια για την ακράτεια ούρων και την ποιότητα ζωής (ICIQ-SF) και για τη συμμόρφωση στη θεραπευτική αγωγή (4-item Morisky Medication-taking Adherence Scale – MMAS4). Η συσχέτιση των μεταβλητών με την ακράτεια ούρων έγινε με τη χρήση regression analysis.
Αποτελέσματα: Εξετάστηκαν 81 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, από τους οποίους 43 (53.1%) ανέφεραν συμπτωματολογία ακράτειας (53.5% γυναίκες, 46.5% άντρες). Από αυτούς, οι 21 (48.8%) αξιολογήθηκαν με μέτρια έως σοβαρή μορφή ακράτειας. Φάνηκε ότι οι ασθενείς που λάμβαναν φουροσεμίδη σε δόση μεγαλύτερη των 20mg ημερησίως και σε συνδυασμό με β-blockers είχαν υψηλότερο score στο ICIQ-SF, με στατιστικά σημαντική διαφορά, συγκρινόμενοι με εκείνους με χαμηλότερη δόση φουροσεμίδης με ή χωρίς β-blocker (p= 0.02). Ειδικότερα, οι β-blockers, ως ξεχωριστός παράγοντας κινδύνου, εμπλέκονταν στο 23% των ασθενών (r2= 0.23, p= 0.001). Επιπλέον, οι ασθενείς με ακράτεια ούρων παρέλειπαν συστηματικά να λαμβάνουν φουροσεμίδη με στατιστική διαφορά συγκρινόμενοι με τους εγκρατείς (p= 0.015).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η συχνότητα της ακράτειας ούρων είναι υψηλή στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ η δόση της φουροσεμίδης και η χορήγηση των β-blockers φαίνεται να επηρεάζουν αρνητικά τη συμπτωματολογία τους.
      P014
         Η ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΟΥΡΩΝ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ
Κωνσταντίνος Γαλανούλης1, Μιχαήλ Σαμαρίνας1, Ευάγγελος Γεωργάκης1, Ντιλάρια Κουζιουρόβα1, Δημήτριος Καλογιάννης1, Κωνσταντίνος Σκριάπας1
1 Ουρολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας
             











































































   74   75   76   77   78