Page 63 - 2_DIATMHMATIKO_ABSTRACT BOOK
P. 63
χρόνια 1931-2021
63 2o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ
www.huasections.gr
ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ
THΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ • ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ MAKEDONIA PALACE
7-9 Οκτωβρίου 2021
χρόνια 1931-2021 ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται ολοένα η αντιμετώπιση νεφρικών λίθων με εύκαμπτη νεφρο-ουρητηρολιθοθρυψία, λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης των laser και την είσοδο στην αγορά των εύκαμπτων ουρητηροσκοπίων μίας χρήσης.
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Δημιουργήσαμε μια video-παρουσίαση, όπου συγκρίνονται τα τεχνικά χαρακτηριστικά τριών εύκαμπτων ουρητηροσκοπίων μιας χρήσης, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί στην κλινική μας.
• Lithovue® (Boston Scientific) με 270° γωνία αναδίπλωσης, 7,7 Fr διάμετρο του distal tip. και 9.5Fr εξωτερική διάμετρο • Wiscope® (OUT) με 275° γωνία αναδίπλωσης, 8,6 Fr διάμετρο εργαλείου και 7,4 Fr διάμετρο του distal tip.
• Uscope® (Pusen) με 270° γωνία αναδίπλωσης και 9 Fr ολική διάμετρο
Και τα τρία εργαλεία διαθέτουν κανάλι εργασίας 3,6 Fr
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Το Lithovue® και το Uscope® συνοδεύονται από δικό τους λειτουργικό και λογισμικό σύστημα με ενσωματωμένη οθόνη, αλλά μπορούν να συνδεθούν και με τον πύργο της χειρουργικής αίθουσας. Το Wiscope® απαιτεί σύνδεση με εξωτερική οθόνη, αλλά παρέχει τη δυνατότητα «κλειδώματος» σε συγκεκριμένη γωνία. Και τα τρία ουρητηροσκόπια έχουν κανάλι εργασίας στην τρίτη ώρα. Προσφέρουν καλύτερη εικόνα από τα fiberoptic ουρητηροσκόπια, που όμως η ευκρίνεια δε μπορεί να συγκριθεί με τα ψηφιακά ουρητηροσκόπια πολλαπλών χρήσεων.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η εισαγωγή των εύκαμπτων ουρητηροσκοπίων προάγει την διάδοση της εύκαμπτης ουρητηροσκόπησης, ακόμα και σε κλινικές με χαμηλό όγκο περιστατικών, αφού το κόστος τους δεν είναι απαγορευτικό, συγκριτικά με τα ουρητηροσκόπια πολλαπλών χρήσεων. Επίσης συμβάλλουν σημαντικά στην εκπαίδευση των ειδικευομένων ιατρών, χωρίς το φόβο καταστροφής ενός ακριβού εργαλείου πολλαπλών χρήσεων.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η ριζική κυστεκτομή αποτελεί το gold standard της θεραπείας ασθενών με μυοδιηθητικό καρκίνο ουροδόχου κύστης. Παρόλο που η επέμβαση έχει εξελιχθεί και τροποποιηθεί με τη πάροδο των ετών, έως και 60% των ασθενών παρουσιάζουν ακόμα κάποια περιεγχειρητική επιπλοκή, ενώ το ποσοστό ανάγκης για μετάγγιση αγγίζει το 42%. Έτσι, κρίθηκε αναγκαία η προσπάθεια εφαρμογής ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών, όπως η λαπαροσκοπική και η ρομποτική χειρουργική, οι οποίες έχουν συσχετιστεί με μικρότερη ανάγκη για μετάγγιση, ταχύτερη αποκατάσταση της λειτουργίας του εντέρου, μειωμένη χρήση αναλγητικών και λιγότερες ημέρες νοσηλείας.
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Δημιουργήσαμε ένα video με τη τεχνική της ρομποτικής ριζικής κυστεκτομής σε γυναίκα 79 ετών, μονόνεφρη, με ΒΜΙ 25. Λόγω μακροσκοπικής αιματουρίας είχε υποβληθεί σε διουρηθρική εκτομή όγκου προ μηνός που ανέδειξε μυοδιηθητικό ουροθηλιακό Ca ουροδόχου κύστης. Από το ιστορικό της αναφέρει (ΑΡ) νεφρεκτομή προ 40 ετών λόγω φυματίωσης ουροποιητικού. Έγινε προεγχειρητική σταδιοποίηση με CT θώρακος και ΑΚΚ, που ήταν αρνητική για δευτεροπαθείς εντοπίσεις.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Υπό γενική αναισθησία, η ασθενής υπεβλήθη σε ρομποτική ριζική κυστεκτομή με δημιουργία (ΔΕ) ουρητηροστομίας. Ο συνολικός χειρουργικός χρόνος ήταν 3 ώρες και 15 λεπτά, ενώ η εκτιμώμενη διεγχειρητική απώλεια αίματος 270ml. Η ασθενής δε χρειάστηκε μετάγγιση αίματος και είχε ομαλή μετεγχειρητική πορεία. Η συνολική διάρκεια νοσηλείας της ήταν 3 ημέρες. Η ιστολογική εξέταση ανέδειξε διηθητικό Ca ουροδόχου κύστης και in situ καρκίνωμα (pT2N0Mx). Σε follow-up 6 μηνών, η ασθενής δε παρουσιάζει υποτροπή στον απεικονιστικό έλεγχο.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η ρομποτική ριζική κυστεκτομή κερδίζει συνεχώς έδαφος στην αντιμετώπιση του διηθητικού καρκίνου της ουροδόχου κύστης, λόγω της μειωμένης ανάγκης μεταγγίσεων και της ταχύτερης ανάρρωσης των ασθενών, χωρίς να επηρεάζεται το ογκολογικό αποτέλεσμα.
V23
ΤΕΧΝΙΚΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΡΙΖΙΚΗΣ ΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗΣ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΑ
Χρήστος Παπαχρήστου1, Τίτος Μαρκόπουλος2, Μαρίνος Μπερδεμπές2, Ανδρέας Σκολαρίκος2
1 Ουρολογικό Τμήμα, Ελληνική Αστυνομία
2 ́Β Πανεπιστημιακή Ουρολογική Κλινική, Σισμανόγλειο Γ.Ν.Α., Αθήνα
Video
V22
ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΝΕΟΤΕΡΩΝ ΕΥΚΑΜΠΤΩΝ ΟΥΡΗΤΗΡΟΣΚΟΠΙΩΝ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ
Τίτος Δεβεράκης1, Μαρίνος Μπερδεμπές1, Κίμων Τσίρκας1, Κωνσταντίνος Πικραμένος1, Ιωάννης Μανωλίτσης1, Ορέστης Πετρόπουλος1, Ηρακλής Μητσογιάννης1, Αθανάσιος Παπατσώρης1, Ανδρέας Σκολαρίκος1
1 ́Β Πανεπιστημιακή Ουρολογική Κλινική, Σισμανόγλειο Γ.Ν.Α., Αθήνα