Page 62 - 2_DIATMHMATIKO_ABSTRACT BOOK
P. 62

                   χρόνια 1931-2021
62 2o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ
  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ
www.huasections.gr
 ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ
  ΣΥΝΕΔΡΙΟ
THΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
  ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ • ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ MAKEDONIA PALACE
7-9 Οκτωβρίου 2021
χρόνια 1931-2021 ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ
   ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Θήλυ 69 ετών διαγνώσθηκε με όγκο 4.4 cm, αριστερά παρα-αορτικά κατά τη διενέργεια υπερηχογραφήματος κοιλίας για προληπτικούς λόγους. Η κλινική εξέταση ήταν φυσιολογική. Η διαφορική διάγνωση προεγχειρητικά βάσει του απεικονιστικού ελέγχου περιλάμβανε όγκους νευροενδοκρινικής ή μεσεγχυματικής προέλευσης. Ο ορμονολογικός έλεγχος κατεχολαμινών και μετανεφρινών ούρων και πλάσματος και ο προεγχειρητικός καρδιολογικός έλεγχος ήταν φυσιολογικοί.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Μετά από συζήτηση με τον ενδοκρινολόγο και τον αναισθησιολόγο, η ασθενής υποβλήθηκε σε λαπαροσκοπική χειρουργική αφαίρεση του όγκου, χωρίς να λάβει προεγχειρητικά α- ή β-ανταγωνιστές καθώς οι μετρήσεις αρτηριακής πίεσης και καρδιακού ρυθμού ήταν φυσιολογικές . Η προσπέλαση ήταν πλάγια διαπεριτοναϊκή και έγινε με τη χρήση λαπαροσκοπικού πύργου 3D. Δεν παρατηρήθηκαν αιμοδυναμικές μεταβολές κατά τη διάρκεια του πνευμοπεριτοναίου και κατά τον χειρισμό του όγκου. Η μετεγχειρητική πορεία ήταν φυσιολογική και η ασθενής έλαβε εξιτήριο την 3η μετεγχειρητική ημέρα. Η ιστολογική εξέταση ανέδειξε οπισθοπεριτοναϊκό, εξω-επινεφριδιακό παραγαγγλίωμα ενδιάμεσης διαφοροποίησης, μέγιστης διαμέτρου 5 εκ.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Το μη λειτουργικό, οπισθοπεριτοναϊκό, εξω-επινεφριδιακό παραγαγγλίωμα συνιστά μια διαγνωστική και χειρουργική πρόκληση. Πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι οι ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές είναι αποτελεσματικές και ασφαλείς για την αντιμετώπιση τέτοιων όγκων. Η διαγνωστική προσέγγιση και ο σχεδιασμός της θεραπείας με συνεργασία ιατρών πολλαπλών ειδικοτήτων είναι αποφασιστικής σημασίας για την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος για τον ασθενή, τόσο ογκολογικά όσο και σχετικά με τις περιεγχειρητικές επιπλοκές.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Έχει περάσει σχεδόν μισός αιώνας από την πρώτη επιτυχή περιγραφή διαδερμικής νεφρολιθοθρυψίας από τους J. Fernstorm και B. Johannsen. Από τις αρχές της χιλιετίας, έγιναν προσπάθειες μείωσης του μεγέθους των εργαλείων που χρησιμοποιούνται στην PCNL, με στόχο τη μείωση των επιπλοκών. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα της mini-PCNL (μέγεθος διαστολής <22Fr).
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Δημιουργήσαμε ένα εκπαιδευτικό video step-by-step από τα πρώτα περιστατικά mini-PCNL που πραγματοποιήσαμε στην κλινική μας. Συμπεριελήφθησαν 5 ασθενείς με μέση διάμετρο λίθου 29mm (νεφρική πύελο και κάτω κάλυκα). Σε όλους τους ασθενείς τοποθετήθηκε αγγειογραφικός καθετήρας και η παρακέντηση έγινε υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση σε πρηνή θέση. Χρησιμοποιήθηκε το MIP M σύστημα της Karl Storz (16,5/17,5 Fr sheath και νεφροσκόπιο 12Fr). Ο κατακερματισμός των λίθων έγινε με ίνες laser 365 και 600μm με το σύστημα Auriga XL από την Boston Scientific. Η εξαγωγή των συγκριμάτων έγινε με λαβίδα ή με ‘’vacuum cleaner effect’’ φαινόμενο. Σε όλους τους ασθενείς τοποθετήθηκε JJ-stent μετεγχειρητικά και FloSeal στο tract διαδερμικής παρακέντησης. Σε κανένα ασθενή δε τοποθετήθηκε διαδερμική νεφροστομία.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Σε όλους τους ασθενείς έγινε ένα tract διαδερμικής παρακέντησης (στους 3 από τον κάτω κάλυκα και στους 2 από το μέσο). Όλοι οι ασθενείς ήταν stone-free 24h μετεγχειρητικά (έλεγχος με Ro NOK και U/S). Κανένας ασθενείς δε παρουσίασε μετεγχειρητική πτώση της αιμοσφαιρίνης ή άλλες σοβαρές μετεγχειρητικές επιπλοκές. Έλαβαν εξιτήριο την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα και το pig-tail αφαιρέθηκε στις 3-4 εβδομάδες.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η mini-PCNL προσφέρει το ίδιο υψηλά SFRs με την standard PCNL με μειωμένα ποσοστά ανάγκης για μετάγγιση, αλλά με αυξημένο χειρουργικό χρόνο. Αποτελεί εναλλακτική της εύκαμπτης ουρητηροσκόπησης για αντιμετώπιση νεφρολιθίασης σε ασθενείς με στενούς ουρητήρες ή σε ασθενείς με εκτροπή ούρων.
      V21
         MINI-PCNL: ΕΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ VIDEO STEP-BY-STEP
Μαρίνος Μπερδεμπές1, Λάζαρος Τζελβές2, Λάζαρος Λαζάρου2, Μαρία Ζέρβα2, Κωνσταντίνος Πικραμένος2, Τίτος Μαρκόπουλος2, Ιωάννης Βαρκαράκης2, Ανδρέας Σκολαρίκος2
1,2  ́Β Πανεπιστημιακή Ουρολογική Κλινική, Σισμανόγλειο Γ.Ν.Α., Αθήνα
   Video
           










































































   60   61   62   63   64