Page 64 - 2_DIATMHMATIKO_ABSTRACT BOOK
P. 64
χρόνια 1931-2021
64 2o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ
www.huasections.gr
ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ
THΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ • ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ MAKEDONIA PALACE
7-9 Οκτωβρίου 2021
χρόνια 1931-2021 ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Διάφορες τεχνικές που έχουν σκοπό να βελτιώσουν την αναγνώριση όγκων της ουροδόχου κύστης έχουν μελετηθεί τα τελευταία χρόνια. Σκοπός τους είναι η αύξηση της διαγνωστικής ακρίβειας της κυστεοσκόπησης σε σύγκριση με το λευκό φως και ο περαιτέρω χαρακτηρισμός υπόπτων περιοχών του τοιχώματος της κύστης (φλεγμονή, in situ carcinoma).
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Δημιουργήσαμε μια video παρουσίαση όπου συγκρίνονται τρεις διαφορετικές τεχνικές κυστεοσκόπησης και TURBT: Blue light. Ενδοκυστική έγχυση αμινολεβουλινικού οξέος για ενίσχυση του φθορισμού κι ευκολότερη αναγνώριση των παθολογικών περιοχών. Narrow Band Imaging (NBI, Olympus). Η αντίθεση μεταξύ του βλεννογόνου και των υπεραιμικών καρκινικών περιοχών γίνεται μέσω πηγής φωτισμού που αξιοποιεί δυο δέσμες λευκού φωτός (415 και 540nm), δίχως να είναι απαραίτητη η προηγούμενη έγχυση σκιαγραφικού. SPIES (Karl Storz). Υιοθετεί παρόμοια τεχνολογία με αυτή του NBI και παρέχει τέσσερις διαφορετικές μεθόδους απεικόνισης, οι οποίες ενισχύουν την αντίθεση των χρωμάτων και τη σαφήνεια της εικόνας, ιδίως του κόκκινου χρώματος, όπως αναδεικνύεται στους υπεραιμικούς καρκινικούς ιστούς.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Οι τεχνικές που βελτιστοποιούν την αναγνώριση όγκων στην ουροδόχο κύστη έχουν μελετηθεί από πολλούς συγγραφείς. Συγκεκριμένα, οι Daneshmand S. et al, αναφέρουν αναγνώριση 29 όγκων με τη χρήση blue-light έπειτα από ενδοκυστική έγχυση αμινολεβουλινικού οξέος, από 63 ασθενείς, που δεν αναγνωρίστηκαν με τη χρήση λευκού φωτός. Επιπλέον, οι Tschirdewahn S. et al, παρουσιάζουν στατιστικά σημαντική διαφορά στην αναγνώριση επιπλέον όγκων σε ασθενείς με υποτροπή, όταν υπεβλήθησαν σε επαναληπτική κυστεοσκόπηση με NBI έναντι λευκού φωτός, έστω κι αν δεν αναδεικνύουν συνολικό όφελος στην ελεύθερη υποτροπής επιβίωση. Αντίστοιχες προοπτικές μελέτες αναμένονται για το σύστημα SPIES.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η χρήση νέων τεχνικών που βελτιώνουν την αναγνώριση όγκων της ουροδόχου κύστης αποτελεί ήδη τμήμα της καθημερινής κλινικής πράξης και σύσταση της EAU (SR:Weak). Όλοι οι ουρολόγοι θα πρέπει να είναι εξοικειωμένοι με τις νέες αυτές τεχνικές.
V25
ΑΠΕΣΎΡΘΗ
V26
ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΜΕΡΙΚΗ ΝΕΦΡΕΚΤΟΜΗ: Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΑΣ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ
Σταύρος Λαιλισίδης1, Νικόλαος Νάσσος1, Σταύρος Γιαννόπουλος1, Χρήστος Καλαϊτζής1, Στυλιανός Γιαννακόπουλος2
1 Ουρολογική Κλινική, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Αλεξανδρούπολη|
2 Εργαστήριο Ενδοσκοπήσεων, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Αλεξανδρούπολη
ΕΙΣΑΓΩΓΗ/ΣΚΟΠΟΣ: Παρουσιάζουμε την τεχνική μας στην εκτέλεση λαπαροσκοπικής μερικής νεφρεκτομής όπως αυτή έχει εξελιχτεί στη διάρκεια της τελευταίας δεκαπενταετίας, με έμφαση στα κρίσιμα σημεία της εκτομής του όγκου και συρραφής της κοίτης.
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Η επέμβαση εκτελείται με 3 και 4 trocar σε όγκους του αριστερού και δεξιού νεφρού αντίστοιχα. Γίνεται πάντα επιμελής παρασκευή τουνεφρικού μίσχου και τυπικά αποφράσσεται μόνο η αρτηρία με χρήση λαπαροσκοπικών bulldogs. Η συρραφή της κοίτης του όγκου εκτελείται με συνεχές ράμμα V-loc 2/0 και βελόνα V20. H συμπλησίαση των χειλέων του νεφρικού παρεγχύματος γίνεται με μεμονωμένα ράμματα Vicryl Νο 1, τα οποία σταθεροποιούνται με clip hem-o-lok/medium-large, ένα σε κάθε άκρο.
Video
V24
ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΝΕΟΤΕΡΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΚΥΣΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗΣ (BLUE LIGHT, NBI ΚΑΙ SPIES) ΚΑΙ REVIEW ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑΣ.
Νικόλαος Χατζηκράχτης1, Μαρίνος Μπερδεμπές1, Αλέξανδρος Πινητάς1, Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος1, Μαρία Ζέρβα1, Κωνσταντίνος Ψιλόπουλος1, Τίτος Μαρκόπουλος1, Ιωάννης Βαρκαράκης1, Ανδρέας Σκολαρίκος1
1 Β Πανεπιστημιακη Ουρολογικη Κλινικη, Γ.ν. ''Σισμανόγλειο'', Αθήνα