Page 60 - 2_DIATMHMATIKO_ABSTRACT BOOK
P. 60

                   χρόνια 1931-2021
60 2o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ
  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ
www.huasections.gr
 ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ
  ΣΥΝΕΔΡΙΟ
THΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
  ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ • ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ MAKEDONIA PALACE
7-9 Οκτωβρίου 2021
χρόνια 1931-2021 ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ
   ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Σε όλες τις οπιθοπεριτοναϊκές λαπαροσκοπικές επεμβάσεις νεφρού χρησιμοποιούμε μια δική μας παραλλαγή της πλαγίας οσφυϊκής θέσης που την ονομάζουμε “kama sutra”. Αυτή επιτρέπει το επαρκές σπάσιμο (άνοιγμα ) της οσφύος και ταυτόχρονα ελευθερώνει αρκετό χώρο και για τους δύο χειρουργούς που μετέχουν στην επέμβαση. Αυτή γίνεται με 4 trocars (οπτική 30ο και τρία εργαλεία).
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Η επέμβαση είναι ασφαλής, εφ’ όσον αναγνωρίζονται όλα τα ανατομικά πλάνα του οπισθοπεριτοναίου. Η πρώιμη, ευκολότερη και ασφαλέστερη παρασκευή και απολίνωση της νεφρικής αρτηρίας είναι το πλεονέκτημα της συγκεκριμένης προσπέλασης σε σχέση με την διαπεριτοναϊκή. Η νεφρική φλέβα, σε αντίθεση με την διαπεριτοναϊκή προσπέλαση, απολινώνεται τελευταία, αφού έχει κινητοποιηθεί όλος ο νεφρός.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η οπισθοπεριτοναϊκή λαπαροσκοπική προσπέλαση είναι χρήσιμο να ευρίσκεται στο οπλοστάσιο των τεχνικών της λαρασκοπικής ουρολογίας. Θέλει εξοικείωση με τα ανατομικά πλάνα του οπισθοπεριτοναίου και τους λαπαροσκοπικούς χειρισμούς τους. Από τη στιγμή που αυτό επιτυγχάνεται είναι ασφαλής και λιγότερο επιβαρυντική για τον ασθενή μετεγχειρητικά. Είναι χρήσιμη προσπέλαση για πολλές περιπτώσεις που η διαπεριτοναϊκή αντενδείκνυται ή δεν αποτελεί την πρώτη επιλογή.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η οπισθοπεριτοναϊκή προσπέλαση είναι ιδανική για την μερική νεφρεκτομή όγκων που ευρίσκονται στην οπίσθια επιφάνεια του νεφρού ή επί της γραμμής του Brodel. Εντούτοις η λαπαροσκοπική οπισθοπεριτοναϊκή προσπέλαση έχει αρκετές διαφορές από την διαπεριτοναϊκή προσπέλαση με κυριότερες το περιορισμένο πεδίο , τον διαφορετικό ανατομικό προσανατολισμό, την δυσκολία στον συντονισμό των κινήσεων μεταξύ των εμπλεκομένων στο χειρουργείο.
ΜΕΘΟΔΟΣ: Η βασικότερη παράμετρος είναι η θέση του ασθενούς που τοποθετείται σε μία παραλλαγμένη από εμάς πλαγία οσφυϊκή θέση που την ονομάζουμε “ kama sutra”. Αυτή επιτρέπει αφ’ ενός το επαρκές σπάσιμο της οσφύος, αφ’ ετέρου ελευθερώνει αρκετό χώρο για μία εργονομική και άνετη συνεργασία των δύο χειρουργών που λαμβάνουν μέρος στην επέμβαση. Αυτή γίνεται με 4 trocars (οτπική 30o και τρία εργαλεία).
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Η τεχνική της επέμβασης δεν διαφέρει ουδόλως από την ανοικτή οπισθοπεριτοναϊκή μερική νεφρεκτομή, διατηρώντας τους ίδιους ογκολογικούς κανόνες. Στα υπέρ της προσπέλασης είναι η άμεση παρασκευή της νεφρικής αρτηρίας, η ευκολότερη κινητοποίηση του νεφρού από το περινεφρικό λίπος και ο ευκολότερος χειρισμός του νεφρού κατά την ογκεκτομή και την ρενορραφή. Το μειονέκτημα της μεθόδου είναι οι όγκοι της πρόσθιας –κοιλιακής επιφάνειας του νεφρού που προσπελαύνονται δύσκολα έως καθόλου.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η οπισθοπεριτοναϊκή λαπαροσκοπική προσπέλαση έχει αρκετά πλεονεκτήματα στην μερική νεφρεκτομή όγκων της οπίσθιας και πλαγιοπίσθιας επιφάνειας του νεφρού. Η διατήρηση της ακεραιότητας του οπισθοπεριτοναίου εξασφαλίζει ασφαλέστερη μετεγχειρητική πορεία. Χρειάζεται όμως εξοικείωση λόγω των ανατομικών διαφορών που παρουσιάζει σε σχέση με την διαπεριτοναϊκή λαπαροσκοπική προπέλαση.
      V18
         ΟΠΙΣΘΟΠΕΡΙΤΟΝΑΪΚΗ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΜΕΡΙΚΗ ΝΕΦΡΕΚΤΟΜΗ ΣΕ ΟΓΚΟΥΣ ΝΕΦΡΟΥ
Αλκιβιάδης Γρηγοράκης1, Χαράλαμπος Κυπραίος1, Ιωάννης Ξωξάκος1, Σπυρίδων Σιμάτης1, Δημήτριος Καραμανωλάκης1, Παντελής Πολιτίδης1, Στέφανος Στεφανάκης1
1 Ουρολογική κλινική, ΓΝΑ Ευαγγελισμός, Αθήνα
    Video
           










































































   58   59   60   61   62