Page 57 - 2_DIATMHMATIKO_ABSTRACT BOOK
P. 57
χρόνια 1931-2021
57 2o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ
www.huasections.gr
ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ
THΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ • ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ MAKEDONIA PALACE
7-9 Οκτωβρίου 2021
χρόνια 1931-2021 ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ:Δεν παρουσιάστηκαν μετεγχειρητικές επιπλοκές και ο ασθενής έλαβε εξιτήριο την επόμενη ημέρα. Σε follow-up 3,6 και 12 μηνών δεν παρουσιάστηκε υποτροπή της λιθίασης, ούτε υδρονέφρωση σε υπερηχογραφικό έλεγχο. Οι Shah H. et al περιγράφουν 16 περιστατικά αντιμετώπισης ουρητηροκήλης επιπλεγμένης με λιθίαση με ίνα laser 550μm. Η τομή διενεργείται όσο το δυνατόν πιο κεντρικά και πιο κοντά στο έδαφος της κύστης κι ο κατακερματισμός των λίθων γινόταν με την ίδια ίνα laser, με τοποθέτηση pigtail για 2 – 4 εβδομάδες. Από τα περιστατικά που παρέμειναν στο follow up, κανείς δεν εμφάνισε υποτροπή της υδρονέφρωσης. Οι Atta O. et al, επίσης, περιγράφουν περιστατικό άνδρα με ουρητηροκήλη επιπλεγμένη με λίθο, που αντιμετωπίστηκε με εκτομή της οροφής της ουρητηροκήλης με αγκύλη διαθερμίας κι εκμαίευση του λίθου. Βέβαια, στο follow up εντός τριμήνου αναφέρεται παραμονή μετρίου βαθμού διάτασης του σύστοιχου πυελοκαλυκικού συστήματος.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η ενδοσκοπική αντιμετώπιση ουρητηροκήλης με τομή πλησίον του εδάφους της ουροδόχου κύστης αποτελεί μια ασφαλή κι οριστική μέθοδο αντιμετώπισης της, χωρίς τη χρήση αυτοσυγκρατούμενου ουρητηρικού καθετήρα.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η matrix λιθίαση είναι σπάνια μορφή λιθίασης και αποτελεί μία διαγνωστική και θεραπευτική πρόκληση για τον ουρολόγο. Σε σύγκριση με τη λιθίαση από οξαλικό ασβέστιο, είναι μαλακή και άμορφη. Η σύσταση αυτής της ακτινοδιαπερατής λιθίασης είναι κατά 65% από μη-κρυσταλλικές μυκοπρωτείνες (1/3 μυκοπολυσακχαρίτες και 2/3 πρωτείνες) σε σχέση με μόλις 2.5% της περιεκτικότητας matrix των υπόλοιπων λίθων. Προδιαθεσικός παράγοντας είναι το γυναικείο φύλο και η λοιμώξη του ουροποιητικού, συνήθως από Proteus species ή Escherichia coli.
ΥΛΙΚΑ & ΜΕΘΟΔΟΙ: Θα αναφερθούμε σε δύο περιστατικά της κλινικής μας. Δύο γυναίκες,η πρώτη ηλικίας 37 ετών ενώ η δεύτερη ηλικίας 58 ετών, με ιστορικό λοιμώξεων του ουροποιητικού και φορεία αυτού από Proteus mirabilis. Η πρώτη ασθενής έφερε JJ stent λόγω πρόσφατης νοσηλείας με αποφρακτικη πυελονεφρίτιδα με συνοδό υδρονέφρωση και νεφρολιθίαση. Και οι 2 ασθενείς υπεβλήθησαν σε non contrast CT ,καλλιέργειες ούρων και προεγχειρητική αντιβιοτική αγωγή. Η πρώτη υπεβλήθη σε εύκαμπτη παλίνδρομη νεφρολιθοθρυψία (RIRS) με laser και απομάκρυνση των συγκριμάτων με basket, ενώ η δεύτερη υπεβλήθη σε διαδερμική νεφρολιθοθρυψία (PCNL) με χρήση lithoclast. Και οι δύο ασθενείς μετεγχειρητικά παρέμειναν ελεύθερες λίθου (stone-free).
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Παρόλο που η matrix λιθίαση είναι ακτινοδιαπερατή, οι ακτινογραφίες ανέδειξαν ήπια ακτινοσκιερούς λίθους, λόγω της συνύπαρξης με λίθους στρουβίτη. Οι υπολογιστικές τομογραφίες παρουσίασαν την ύπαρξη υπέρπυκνων στοιχείων αλλα και στοιχείων εντάσεως μαλακού ιστού εντός του πυελοκαλυκικού συστήματος. Και στις δύο ασθενείς επιτεύχθη η πλήρης αφαίρεση του λιθιασικού φορτίου (stone-free) παρά τις διαφορετικές χειρουργικές τεχνικές.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η ριζική κυστεκτομή αποτελεί την θεραπεία εκλογής για το μυοδιηθητικό καρκίνο της κύστης. Οι ουρητηροδερμοστομίες αποτελούν την πιο απλή τεχνική εκτροπής ούρων. Λόγω της παραμονής των ουρητηρικών stent και του αποικισμού του ουροποιητικού από βακτήρια ,μερικές φορές δημιουργούνται λίθοι ,συνήθως φλεγμονώδεις.
ΥΛΙΚΑ & ΜΕΘΟΔΟΙ: Ασθενής 74 ετών, μονόνεφρος με ιστορικό ουρητηροδερμοστομίας (δε) σε έδαφος μυοδιηθητικού καρκίνου κύστης. Λόγω μακροσκοπικής αιματουρίας με αιμοπήγματα, υπεβλήθη σε non contrast CT που ανέδειξε υδρονέφρωση (δε) με πάχυνση του εγγύς τμήματος του ουρητήρα. Δεν υπεβλήθη σε αξονική ουρογραφία λόγω επηρεασμένης νεφρικής λειτουργίας (eGFR=31ml/min/1.73m2). Πραγματοποιήθηκε εύκαμπτη ουρητηροσκόπηση με ουρητηροσκόπιο μίας χρήσης (Lithovue®), όπου ανευρέθη λίθος οξαλικού ασβεστίου στο άνω τριτημόριο του ουρητήρα. Διενεργήθη ουρητηρολιθοθρυψία με Holmium Laser και στη συνέχεια πυελοσκόπηση χωρίς παθολογικά ευρήματα και λήψη κυτταρολογικών εξετάσεων ούρων, οι οποίες ήταν αρνητικές για κακοήθεια.
V10
ΛΙΘΙΑΣΗ MATRIX: ΜΙΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ
Αλέξανδρος - Θεόφιλος Πινήτας
Β' Πανεπιστημιακή Ουρολογική Κλινική ΕΚΠΑ, Γ.Ν Σισμανόγλειο, Αθήνα
V11
ΕΥΚΑΜΠΤΗ ΟΥΡΗΤΗΡΟΛΙΘΟΘΡΥΨΙΑ ΣΕ ΑΣΘΕΝΗ ΜΟΝΟΝΕΦΡΟ ΜΕ ΟΥΡΗΤΗΡΟΔΕΡΜΟΣΤΟΜΙΑ
Αλέξανδρος Πινήτας1, Μαρίνος Μπερδεμπές1, Κίμων Τσίρκας1, Κωνσταντίνος Πικραμένος1, Αλέξανδρος Κυριακίδης1, Τίτος Μαρκόπουλος1, Αθανάσιος Παπατσώρης1, Ανδρέας Σκολαρίκος1
1 Β' Πανεπιστημιακή Ουρολογική Κλινική ΕΚΠΑ, Γ.Ν Σισμανόγλειο, Αθήνα
Video