Page 56 - 2_DIATMHMATIKO_ABSTRACT BOOK
P. 56

                   χρόνια 1931-2021
56 2o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ
  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ
www.huasections.gr
 ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ
  ΣΥΝΕΔΡΙΟ
THΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
  ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ • ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ MAKEDONIA PALACE
7-9 Οκτωβρίου 2021
χρόνια 1931-2021 ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ
   ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Λόγω της χαμηλής τεστοστερόνης και των υπολαστικών όρχεων αποφασίστηκε εκπυρήνιση του όγκου, αποστολή ταχείας βιοψίας και επί αρνητικού αποτελέσματος διατήρηση του οργάνου και micro-TESE άμφω. Μετά από αριστερή βουβωνική τομή, παρασκευή του σύστοιχου όρχεως και μηχανικής απόφραξης του τόνου για αποφυγή μετανάστευσης καρκινικών κυττάρων, η μάζα εντοπίστηκε και εξαιρέθηκε με τη βοήθεια μικροσκοπίου και υπερηχοτομογράφου. Η ταχεία βιοψία ανέδειξε καλοήθη όγκο από κύτταρα Leydig και διενεργήθη άμφω micro-TESE η οποία απέδωσε σπερματοζωάρια τα οποία και κατεψύχθησαν. Η οριστική ιστολογική επιβεβαίωσε το αρχικό πόρισμα.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Ta LCT αποτελούν το 1-3% των ορχικών όγκων, με μόνο το 10% να είναι κακοήθη.Σ υνήθως απαντώνται ετερόπλευρα ενώ στο 3-9% άμφω. Μιας και η αζωοσπερμία συχνά σχετίζεται με κακοήθεια (15%) αποτελεί υψίστης σημασίας η αυξημένη κλινική υποψία συνύπαρξης κακοήθειας, ακόμα και στην περίπτωση του καλοήθους LCT. Σε καλά επελεγμένους ασθενείς μπορεί να επιτευχθεί η διατήρηση του οργάνου με ταυτόχρονη micro-TESE, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο το ογκολογικό αποτέλεσμα.
      V08
         ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ VIDEO ΟΥΡΗΤΗΡΟΣΚΟΠΗΣΗΣ: ΕΡΓΑΛΕΙΑ, ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Μαρία Ζέρβα1, Μαρίνος Μπερδεμπές1, Αλέξανδρος Πινήτας1, Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος1, Ιωάννης Μανωλίτσης1, Νικόλαος Χατζηκράχτης1, Ηρακλής Μητσογιάννης1, Αθανάσιος Παπατσώρης1, Ανδρέας Σκολαρίκος1
1  ́Β Πανεπιστημιακή Ουρολογική Κλινική, Σισμανόγλειο Γ.Ν.Α., Αθήνα
   ΕΙΣΑΓΩΓΗ/ΣΚΟΠΟΣ:Τις τελευταίες δεκαετίες , η χειρουργική αντιμετώπιση της λιθίασης του ουροποιητικού ωφελήθηκε από τις τεχνολογικές εξελίξεις, καθιστώντας την ημιάκαμπτη και εύκαμπτη ουρητηροσκόπηση τη θεραπεία εκλογής. Η ημιάκαμπτη ουρητηροσκόπηση είναι μια ευρέως χρησιμοποιούμενη μέθοδος με υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Ωστόσο ολοένα και περισσότερο κερδίζει έδαφος η εφαρμογή της εύκαμπτης ουρητηροσκόπησης έναντι της διαδερμικής και εξωσωματικής νεφρολιθοτρυψίας Σκοπός της Video – Παρουσίασης είναι : η περιγραφή των δύο τεχνικών ουρητηροσκόπησης, καθώς και ο σχεδιασμός και πρακτικές συμβουλές για την αποφυγή και αντιμετώπιση συχνών προβλημάτων που προκύπτουν κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.
ΥΛΙΚΑ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Το video παρουσιάζει ασθενείς που υπεβλήθησαν σε ουρητηροσκόπηση λόγω λιθίασης στη κλινική μας χρησιμοποιώντας τις δυο τεχνικές και περιγράφει step by step τα εξής: Αναισθησία, βασικό εξοπλισμό, τοποθέτηση του ασθενούς, τo set up της χειρουργικής αίθουσας, τα ουρητηροσκόπια, access sheaths, σύρματα, J-J stents, baskets, ακτινοσκόπηση, διαστολή με balloοn- catheter, Holmium-laser , τεχνικές πρόσβασης , κατακερματισμό του λίθου και την διεγχειρητική αντιμετώπιση των επιπλοκών.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ –ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Οι ενδείξεις αντιμετώπισης της λιθίασης με τη χρήση της ενδοουρολογίας συνεχώς διευρύνονται με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε στην αναζήτηση πιο αποτελεσματικών εργαλείων και μεθόδων . Ο προσεκτικός και ορθός προεγχειρητικός και περιεγχειρητικός σχεδιασμός έχει αποδειχθεί ότι εξασφαλίζει τα βέλτιστα αποτελέσματα. Η πλειονότητα των περιπτώσεων συνήθως καταλήγουν σε χειρουργεία ρουτίνας, αλλά πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η ουρητηροκήλη αποτελεί μια κυστική διεύρυνση του περιφερικού άκρου του ουρητήρα, που βρίσκεται εντός της κύστης ή σε επαφή με τον κυστικό αυχένα και την ουρήθρα. Η ενδοσκοπική αντιμετώπιση αφορά τομή στο τοίχωμα αυτής πλησίον του εδάφους της κύστης. Δε συστήνεται η εκτομή της οροφής, λόγω υψηλότερης πιθανότητας παλινδρόμησης ούρων στο μέλλον.
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Δημιουργήσαμε μία video παρουσίαση για την αντιμετώπιση ορθότοπης ενδοκυστικής ουρητηροκήλης με ευμεγέθη λίθο(1,8x1,3εκ) εντός αυτής σε ασθενή 45 ετών. Αρχικά έγινε τομή πλησίον του εδάφους της ουροδόχου κύστης με χρήση ίνας laser και αγκύλης διπολικής διαθερμίας τύπου TURis. Ακολούθησε εκμαίευση του λίθου και κατακερματισμός αυτού με ίνα laser 365μm. Έγινε απομάκρυνση των συγκριμάτων και ενδελεχής αιμόσταση. Καθετήρας Couvelaire 20Fr με πλύση παρέμεινε για 24h, ενώ δεν τοποθετήθηκε JJ-stent μετεγχειρητικά.
      V09
         ΔΙΟΥΡΗΘΡΙΚΗ ΣΧΑΣΗ ΟΥΡΗΤΗΡΟΚΗΛΗΣ ΜΕ ΕΥΜΕΓΕΘΗ ΛΙΘΟ ΕΝΤΟΣ ΑΥΤΗΣ. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ VIDEO ΚΑΙ REVIEW ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑΣ.
Νικόλαος Χατζηκράχτης1, Μαρίνος Μπερδεμπές1, Αλέξανδρος Πινήτας1, Τίτος Δεβεράκης1, Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος1, Χαράλαμπος Δεληβελιωτης1, Ανδρέας Σκολαρίκος1
1 Β Πανεπιστημιακή Ουρολογική Κλινική, Γ.Ν. ''Σισμανόγλειο'', Αθήνα
    Video
           






































































   54   55   56   57   58