Page 55 - 2_DIATMHMATIKO_ABSTRACT BOOK
P. 55

                            χρόνια 1931-2021
  55 2o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ
  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ
www.huasections.gr
 ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ
  ΣΥΝΕΔΡΙΟ
THΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
  ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ • ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ MAKEDONIA PALACE
7-9 Οκτωβρίου 2021
χρόνια 1931-2021 ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ
     ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η συχνότητα του διπλού ουρητήρα κυμαίνεται από 0,65-0,68% (συχνότερα στις γυναίκες). Λιθίαση ουροποιητικού εμφανίζεται περίπου στο 1- 2% των ασθενών. Ο ουρητήρας που παροχετεύει το άνω τμήμα του νεφρού έχει προδιάθεση να εμφανίσει απόφραξη (λόγω μακράς ενδοκυστικής πορείας), ενώ ο ουρητήρας του κάτω τμήματος, κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση. Στο διπλό πυελοκαλυκικό σύστημα μπορεί να εμφανίζεται και συνοδός ουρητηροκήλη.
ΥΛΙΚΑ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Ασθενής 54 ετών προσήλθε στα εξωτερικά ιατρεία λόγω επεισοδίου μακροσκοπικής αιματουρίας και συνοδού κοιλιακού άλγους. Διενεργήθηκε υπερηχογράφημα νεφρών-ουρητήρων-κύστεως, το οποίο ανέδειξε διάταση του δεξιού άνω πυελοκαλυκικού συστήματος (διπλό σύστημα) και του απεικονιζόμενου τμήματος του ουρητήρα, ενώ δίδονταν η εντύπωση ύπαρξης λιθιασικού στοιχείου στο ύψος της δεξιάς κυστεοουρητηρικής συμβολής εντός πιθανής ουρητηροκήλης. Διενεργήθηκε περεταίρω έλεγχος με αξονική ουρογραφία, η οποία ανέδειξε διπλό ουρητήρα δεξιά, με συνοδό ουρητηροκήλη του ουρητήρα που παροχετεύει το άνω τμήμα του πυελοκαλυκικού συστήματος. Εντός της ουρητηροκήλης ελέγχθηκε ευμεγέθης λίθος και έτερα λιθιασικά στοιχεία στο κάτω τριτημόριο του ίδιου ουρητήρα. Η ασθενής έπειτα από ενημέρωση και έγγραφη συγκατάθεσή, οδηγήθηκε στο χειρουργείο. Αρχικά πραγματοποιήθηκε σχάση της ουρητηροκήλης με διπολική διαθερμία, εκμαίευση του λίθου εντός αυτής και ουρητηρολιθοθρυψία με ίνα laser υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση. Έγινε απομάκρυνση των συγκριμάτων με basket. Τέλος, τοποθετήθηκαν JJ-stents και στους δύο ουρητήρες και καθετήρας Couvelaire με πλύσεις για 24h. Ο χρόνος επέμβασης ήταν 90 λεπτά υπό ραχιαία αναισθησία.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Δεν παρουσιάστηκαν μετεγχειρητικές επιπλοκές. Ο καθετήρας αφαιρέθηκε την επόμενη ημέρα και η ασθενής έλαβε εξιτήριο. Δε παρουσιάστηκε υπολειμματική λιθίαση στη Ro NOK. Τα pigtails αφαιρέθηκαν στις 3 εβδομάδες. Σε follow-up 3 και 6 μηνών, η ασθενής είναι ασυμπτωματική, χωρίς υδρονέφρωση στον υπερηχογραφικό έλεγχο.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η χρήση της αξονικής ουρογραφίας είναι απαραίτητη για την ορθή διάγνωση των ανατομικών παραλλαγών. Πολλές φορές η αναγνώριση και ο καθετηριασμός των στομίων είναι αρκετά δύσκολος, με αποτέλεσμα η αντιμετώπιση της λιθίασης σε διπλό πυελοκαλυκικό σύστημα να χρήζει λεπτών και έμπειρων χειρισμών.
      V07
         MΟΝΟΠΛΕΥΡΟΣ ΟΓΚΟΣ ΟΡΧΙ ΑΠΟ ΚΥΤΤΑΡΑ LEYDIG ΚΑΙ ΑΖΩΟΣΠΕΡΜΙΑ. ΕΚΠΥΡΗΝΙΣΗ ΤΟΥ ΟΓΚΟΥ ΚΑΙ MICRO-TESE ΑΜΦΩ.
Χαράλαμπος Θωμάς1, Κωνσταντίνος Μακαρούνης1, Γεώργιος Γκαραγκάνης1, Έλενα Κοντογιάννη2, Χαράλαμπος Κωνσταντινίδης3
1 Ουρολογικό, Βιοκλινική Αθηνών
2 Τμήμα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης, IVFGREECE 3 Ουρολογικό, ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
    ΕΙΣΑΓΩΓΗ/ΣΚΟΠΟΣ: Ο όγκος όρχι από κύτταρα Leydig (LCT) είναι σχετικά σπάνιος. Αποτελεί το 1-3% όλων των ορχικών καρκίνων. Τις περισσότερες φορές είναι καλοήθης αλλά στο 10% των περιπτωσεων είναι κακοήθης. Συνήθως παρουσιάζεται σαν ορχική μάζα, συχνά σχετιζόμενο με αζωοσπερμία. Στο συγκεκριμενο video παρουσιάζουμε εναν άνδρα με μονοπλευρο LCT αριστερά, αζωοσπερμία και υποπλαστικούς όρχεις, ο οποίος υπεβλήθη σε επέμβαση διατήρησης του οργάνου και micro-TESE άμφω.
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Άνδρας 50 ετών προσήλθε για αντιμετώπιση υπογονιμότητας. Πάσχων από παρωτίτιδα σε παιδική ηλικία και έχοντας υποβληθεί σε επέμβαση κιρσοκήλης αριστερά το 2004 απέκτησε τέκνο μετά από υποβοηθούμενη ART. Πρόσφατα νεοσυζευγμένος φέρει 2 διαδοχικά σπερμοδιαγράμματα δεικνύοντα αζωοσπερμία. Κατά τη φυσική εξέταση οι όρχεις είναι υποπλαστικοί, ιδίως ο δεξιός και ανευρίσκεται μικρή μάζα στον αριστερό που επιβεβαιώνεται υπερηχογραφικά. Οι καρκινικοί δείκτες (αFP, βhG LDH) ήταν αρνητικοί. FSH,LH αυξημένες και τεστοστερόνη στα χαμηλότερα φυσιολογικά. CT θώρακος και ΑΚΚΟΠ αρνητικές για μεταστάσεις.
Video
     V06
        ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΛΙΘΙΑΣΗΣ ΟΥΡΗΤΗΡΑ ΣΕ ΑΣΘΕΝΗ ΜΕ ΔΙΠΛΟ ΟΥΡΗΤΗΡΑ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΟ ΟΥΡΗΤΗΡΟΚΗΛΗ
Κωνσταντίνος Ψιλόπουλος1, Μαρίνος Μπερδεμπές1, Νικόλαος Χατζηκράχτης1, Αλέξανδρος Πινήτας1, Ιωάννης Μανολίτσης1, Τίτος Δεβεράκης1, Κωνσταντίνος Λιβαδάς1, Ηρακλής Μητσογιάννης1, Ανδρέας Σκολαρίκος1
1 Β ́ Πανεπιστημιακή Ουρολογική Κλινική, Γ.Ν. ''Σισμανόγλειο'', Αθήνα
               






































































   53   54   55   56   57