Page 54 - 2_DIATMHMATIKO_ABSTRACT BOOK
P. 54
χρόνια 1931-2021
54 2o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ
www.huasections.gr
ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ
THΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ • ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ MAKEDONIA PALACE
7-9 Οκτωβρίου 2021
χρόνια 1931-2021 ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ/ΣΚΟΠΟΣ: Παρουσιάζεται η τεχνική της Laser προστατεκτομής με το GreenLight 180 XPS και τα αποτελέσματα σε ασθενείς υψηλού κινδύνου με συνεχιζόμενη λήψη αντιπηκτικών.
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Τα τελευταία 12 έτη, 196 ασθενείς με μέση ηλικία τα 76 έτη αντιμετωπίστηκαν με τρία διαφορετικά μηχανήματα (80Watt, 120Watt και 180Watt). Κατά την έναρξη η κύστη πρέπει να είναι σε πλήρωση ώστε να απομακρύνονται τα στόμια από τον αυχένα. Η εκτίμηση της γωνίας από το σπερματικό λοφίδιο μέχρι τον αυχένα καθορίζει και την τεχνική διάνοιξης, ο δε μέσος λοβός πρέπει να εξαχνώνεται στην αρχή. Η κύστη πρέπει να αδειάζει συχνά για να αποφευχθεί υπερδιάταση και η εξάχνωση κάθε λοβού να γίνεται χωριστά με το κυστεοσκόπιο κοντά στον ιστό. Η εξάχνωση κοντά στο σπερματικό λοφίδιο καλό είναι να γίνεται από απόσταση για ασφάλεια του σφιγκτήρα. Η αξιολόγηση έγινε προεγχειρητικά, στους 6 και 12 μήνες με PSA,IPSS, PVR, και maxflowrate.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Μέσος χρόνος λειτουργίας του laser180Watt (58 ασθενείς) ήταν τα 45 λεπτά (40 – 60) και η μέση κατανάλωση ενέργειας τα 440 (350 - 550)kJ. Η μέση τιμή του προεγχειρητικού IPSS ήταν 20 (12-25), του QoL 4 (3-5), του PVR 150ml (100 – 450), και του maxflowrate4.5ml/sec(2.5 – 11). Η μέση τιμή του IPSS μειώθηκε κατά 65%και του PVR κατά 60%, η δε μέση τιμή του maxflowrateαυξήθηκε κατά 50% στους 12 μήνες. Μέση νοσηλεία ήταν 2 ημέρες και μέσος χρόνος καθετηριασμού 4 ημέρες.Σοβαρότερες επιπλοκές ήταν η οξεία νεφρική ανεπάρκεια σε έναν ασθενή και η επιτακτική ούρηση και ακράτεια στο 25% των ασθενών.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η Laser προστατεκτομή αποτελεί ασφαλή και αποτελεσματική μέθοδο αντιμετώπισης της ΚΥΠ σε ασθενείς με συνεχιζόμενη λήψη αντιπηκτικών. Η τεχνική είναι εύκολη στην εκμάθηση και το σύστημα παρέχει πολλές δυνατότητες για ασφαλή και γρήγορη επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η TURBE-P αφορά τον συνδυασμό διουρηθρικής εκπυρήνισης και εκτομής του προστάτη βασισμένη σε ένα τυποποιημένο και στανταρισμένο πρότυπο. Η παρουσίαση της τεχνικής έγινε με το σύστημα “Turis”.
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Η επέμβαση ξεκινάει με την εκτομή του αδενώματος κατά τις ώρες 5-7, από τον αυχένα της κύστης μέχρι το σπερματικό λοφίδιο. Το βάθος εκτομής εκτείνεται ως την προστατική κάψα. Σε περίπτωση μέσου λοβού αυτός αφαιρείται σε αυτό το στάδιο. Το ίδιο επαναλαμβάνεται κατά τις ώρες 11-1. Ακολουθεί η εκπηρύνιση του ΔΕ λοβού ξεκινώντας από την κορυφή του προστάτη με τρόπο συμμετρικό και κυκλοτερή. Αυτή επιτυγχάνεται με την αγκύλη του ρεζεκτοσκοπίου. Οποιοδήποτε αιμορραγούν αγγείο καυτηριάζεται απ’ ευθείας στο επίπεδο της κάψας. Το υγρό των πλύσεων χρησιμεύει για την υδροδιάταση και διαχωρισμό του χειρουργικού πλάνου. Η εκπηρύνιση τερματίζεται στην μεσότητα του αδένα και αρχίζει η εκτομή του σύστοιχου αδενώματος από τον αυχένα της κύστης με τον συνήθη τρόπο. Αφού ολοκληρωθεί η εκτομή του Δε λοβού το ίδιο επαναλαμβάνεται αριστερά.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Λόγω της εκπυρήνισης το μεγαλύτερο τμήμα του αδενώματος παραμένει απαγγειωμένο κατά την εκτομή του με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της αιμορραγίας. Επίσης παραμένει ανασηκωμένο και παρασκευασμένο στην κορυφή του προστάτη με αποτέλεσμα την ταχύτατη και ασφαλή εκτομή του. Η εργασία γίνεται με τα ίδια εργαλεία της TUR-P, χωρίς την ανάγκη επιπρόσθετου εξοπλισμού. Λόγω της μικρότερης παρεχόμενης ενέργειας της αγκύλης του ρεζεκτοσκοπίου σε σχέση με άλλες συσκευές εξάχνωσης που χρησιμοπούνται σε ανάλογες τεχνικές διουρηθρικής εκπηρύνισης η ανάρρωση του ασθενή είναι συντομοτέρα με λιγότερα ερεθιστικά συμπτώματα.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η TURBE-P αποτελεί μία εναλλακτική μέθοδο της κλασσικής διπολικής TUR-P που παρέχει τη δυνατότητα μιας ανεπίπλεκτης αδενωματεκτομής, χωρίς τη χρήση επιπρόσθετου εξοπλισμού. Έχει ένδειξη για μεσαίου και μεγάλου μεγέθους αδενώματα.
V05
TURBE-P TRANSURETHRAL RESECTION AND BIPOLAR ENUCLEATION OF PROSTATE
Αλκιβιάδης Γρηγοράκης1, Χαράλαμπος Κυπραίος1, Παντελής Λήτος1, Ιωάννης Ξωξάκος1, Σπυρίδων Σιμάτης1, Παντελής Πολιτίδης1, Στέφανος Στεφανάκης1
1 Ουρολογική κλινική, ΓΝΑ Ευαγγελισμός, Αθήνα
Video
V04
ΦΩΤΟΕΚΛΕΚΤΙΚΗ ΕΞΑΧΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ GREENLIGHT 180 XPS
Εφραίμ Σεραφετινίδης, Στέφανος Περικλέους, Στέφανος Τοπαλίδης, Ευστάθιος Ηλιάκης, Ανδρέας Φιλντίσης, Νικόλαος Μακρής, Δημήτριος Δελακάς
Ουρολογική Κλινική Γ.ν. Ασκληπιείο Βούλας, Αθήνα