Page 53 - 2_DIATMHMATIKO_ABSTRACT BOOK
P. 53
χρόνια 1931-2021
53 2o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ
www.huasections.gr
ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ
THΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ • ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ MAKEDONIA PALACE
7-9 Οκτωβρίου 2021
χρόνια 1931-2021 ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η «διαμελιστική» πυελοπλαστική κατά Haynes Anderson αποτελεί την επέμβαση εκλογής για το σύνδρομο πυελοουρητηρικής συμβολής (ΠΟΣ) που οφείλεται σε πίεση από την κατ’ ιδίαν έκφυση των κάτω πολικών αγγείων του νεφρού. Η επέμβαση αυτή επιτελείται σήμερα ως επί το πλείστον λαπαροσκοπικά.
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Αφού διασωληνωθεί ο ασθενής, εκτελείται επί κλίνης, σε ύπτια θέση, εύκαμπτη κυστεοσκόπηση και τοποθέτηση ουρητηρικού καθετήρα 6 Ch. εντός του σύστοιχου με την ΠΟΣ ουρητήρα, μέχρι της απόστασης 10-12 cm από το ουρητηρικό στόμιο. Ο καθετήρας ντύνεται με sterile drape ώστε να παραμείνει αποστειρωμένος και στεριώνεται στη θέση του πάνω στον καθετήρα foley που ακολούθως τοποθετείται. Ο ασθενής τίθεται σε πλαγία οσφυϊκή θέση και η λαπαρσοκοπική πυελοπλαστική ξεκινάει με 4 trocars (οπτική 30ο και 3 εργαλεία).
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Ο προτοποθετημένος ουρητηρικός καθετήρας ουδόλως επηρεάζει την παρασκευή της ΠΟΣ και του ανώτερου 1/3μορίου του ουρητήρα. Αφού διαταμεί η ΠΟΣ, εισάγεται οδηγό σύρμα μέσω του ουρητηρικού καθετήρα που βοηθάει πολύ την σωστή συρραφή της πυελοουρητηρικής αναστόμωσης. Ταυτόχρονα η εισαγωγή doule- J stent στο τέλος της αναστόμωσης καθίσταται απλούστατη και γίνεται υπό άμεση όραση.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η προ-τοποθέτηση ουρητηρικού καθετήρα με εύκαμπτη κυστεοσκόπηση αποτελεί έναν απλό, γρήγορο και σίγουρο τρόπο που εξασφαλίζει καλλίτερες συνθήκες τόσο κατά την συρραφή της πυελοουρητηρικής αναστόμωσης όσο και κατά την εισαγωγή του double –J stent στο τέλος αυτής.
V02
ΑΠΕΣΎΡΘΗ
V03
ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΑΠΛΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΚΤΟΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΟΗΘΗΣ ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ.
Απόστολος Λαμπανάρης
Ά Ουρολογική Κλινική, Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο
ΣΚΟΠΟΣ: Η κλασική ανοιχτή απλή προστατεκτομή υπήρξε το επίκεντρο της θεραπείας της ΚΥΠ και ακόμα παίζει σπουδαίο ρόλο. Ο σκοπός αυτής της εργασίας είναι να δούμε εάν η ρομποτική τεχνική μπορεί να αναπαράγεί την αποτελεσματικότητα της ανοιχτής προστατεκτομής.
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Παρουσιάζονται τα στοιχεία και αποτελέσματα από Ν=36 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε ρομποτική απλή προστατεκτομή από τον Οκτώμβριο του 2013- εώς τον Οκτώμβριο του 2019. Οι επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν από έναν Χειρουργό σε 3 ιδιωτικές κλινικές ( Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο, American Medical Center, AIMIS Robotics, Λευκωσία, Κύπρος και Spitalu Monza, Βουκουρέστι, Ρουμανία). Παρουσιάζονται μαγνητοσκοπημένα στιγμιότυπα από 2 διαφορετικές τεχνικές ρομποτικής απλής προστατεκτομής.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Το μεγεθός του αδενώματος ήταν από 60gr-310gr (147gr), ο χρόνος χειρουργίου στην κονσόλα 58 min-120min ( 83 min). Δεν παρατηρήθηκαν διεγχειρητικές επιπλοκές. Σε 3 ασθενείς (8,3%) παρατηρήθηκαν στενώματα ουρήθρας τα οποία διορθώθηκαν με διαστολές. Μετά την επέμβαση κάνένας ασθενής δεν είχε ακράτεια ούρων αλλά 5 ασθενείς (13,8%) παρουσιάσαν στυτική δυσλειτουργία η οποία διορθώθηκε με Ταδαλαφίλη ή Προσταγλανδίνη E. Δεν υπήρξε ανάγκη μετάγγισης αίματος και το διάστημα παραμονής στη Κλινική ήταν 2 ημέρες (Εξαίρεση στο Spitalu Monza, Βουκουρέστι, Ρουμανία). Ανάγκη πλύσεων υπήρξε μόνο σε 2 ασθενείς (5,5%) και οι ημέρες καθετηριασμού ήταν 8-12 ημέρες (10 ημέρες).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Σε επιλεγμένους ασθενείς, η ρομποτική απλή προστατεκτομή είναι μια εξίσου αποτελεσματική επέμβαση όπως η ανοιχτή χωρίς επιπλοκές και με γρήγορη ανάρρωση τών ασθενών. Τεχνικά όμως δέν είναι απλή και χρείαζεται εμπείρια.
Video
V01
ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΠΥΕΛΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑ HAYNES-ANDERSON ΜΕ ΠΡΟ-ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΟΥΡΗΤΗΡΙΚΟΥ ΚΑΘΕΤΗΡΑ
Αλκιβιάδης Γρηγοράκης1, Χαράλαμπος Κυπραίος1, Σπυρίδων Σιμάτης1, Ιωάννης Ξωξάκος1, Δημήτριος Καραμανωλάκης1, Παντελής Πολιτίδης1, Στέφανος Στεφανάκης1
1 Ουρολογική κλινική, ΓΝΑ Ευαγγελισμός, Αθήνα