Page 46 - 2_DIATMHMATIKO_ABSTRACT BOOK
P. 46

                   χρόνια 1931-2021
46 2o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ
  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ
www.huasections.gr
 ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ
  ΣΥΝΕΔΡΙΟ
THΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
  ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ • ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ MAKEDONIA PALACE ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
7-9 Οκτωβρίου 2021
χρόνια 1931-2021 ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ
     ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Η μετεγχειρητική πορεία ήταν ομαλή με άμεση υποχώρηση των συμπτωμάτων του εμπυρέτου και των δεικτών φλεγμονής. Η ιστολογική εξέταση ανέδειξε αποστηματική κοιλότητα, με παρουσία αφρωδών μακροφάγων και ιστιοκυττάρων ως επί χρόνιας φλεγμονής. Ο υπερηχογραφικός έλεγχος, τρεις μήνες μετά ανέδειξε νεφρούς φυσιολογικού μεγέθους και μορφολογίας 13 cm και 12 cm, για το δεξιό και αριστερό αντίστοιχα.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η αρχική αντιμετώπιση σε μικρά αποστήματα < 3cm είναι συνήθως συντηρητική ενώ σε μεγαλύτερα φαίνεται πως η χειρουργική είναι η πλέον ενδεδειγμένη, με εξωπεριτοναική προσπέλαση και ταυτόχρονη διατομή του ισθμού.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ/ΣΚΟΠΟΣ: Τα παραγαγγλιώματα της ουροδόχου κύστεως αποτελούν μία σπάνια ογκολογική οντότητα, προερχόμενη από τις συμπαθητικές νευρικές ίνες του εξωστήρα μυός, ενώ αντιστοιχούν στο 10% του συνόλου των συμπαθητικών παραγαγγλιωμάτων και στο 0.05% των νεοπλασμάτων της ουροδόχου κύστεως. Σκοπός είναι η παρουσίαση σπάνιου περιστατικού παραγαγγλιώματος ουροδόχου κύστεως σε παιδιατρικό ασθενή.
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Κορίτσι 14 ετών ετών με ιστορικό συμπτωμάτων κατωτέρου ουροποιητικού από 4μήνου για τα οποία είχε αντιμετωπιστεί συντηρητικά, προσήλθε στο Νοσοκομείο μας λόγω συμπαγούς μορφώματος ουροδόχου κύστεως, το οποίο ανευρέθη σε υπερηχογραφικό έλεγχο, μεγέθους 4x3cm, εντοπιζόμενο στο δεξιό πλάγιο τοίχωμα της κύστης. Ο περαιτέρω απεικονιστικός έλεγχος με μαγνητική τομογραφία, επιβεβαίωσε το εύρημα και ανέδειξε διογκωμένο επιχώριο λεμφαδένα (2,2cm). Η ασθενής υπεβλήθη σε κυστεοσκόπηση και λήψη βιοψιών, όπου κατά την είσοδο στην αναισθησία παρουσίασε υπερτασική κρίση (210/120 mmHg). Η ιστολογική εξέταση ανέφερε την παρουσία νεοπλασματικών κύτταρων που έθεταν την υποψία παραγαγγλιώματος, ενώ η ασθενής τέθηκε σε συστηματική αντιυπερτασική αγωγή. Η ασθενής υπεβλήθη σε τμηματική κυστεκτομή με αφαίρεση του μορφώματος και της παρακείμενης λεμφαδενικής μάζας επί υγιών ορίων.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Η μετεγχειρητική πορεία ήταν ομαλή, ενώ η αρτηριακή πίεση μειώθηκε άμεσα σε φυσιολογικά επίπεδα. Η ιστολογική εξέταση ανέδειξε παραγαγγλίωμα ουροδόχου κύστεως χαμηλής διαφοροποίησης (score 7/GAPP) και διήθηση του συναποσταλέντα λεμφαδένα, με υγιή χειρουργικά όρια. Ο απεικονιστικός έλεγχος 3 και 6 μήνες με U/S ΝΟΚ δεν ανέδειξε παθολογία.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η εμφάνιση νεοπλασματικών όγκων στους παιδιατρικούς ασθενείς είναι σπάνια και χαρακτηρίζεται από άτυπα συμπτώματα. Ωστόσο, η παρατεταμένη συμπτωματολογία του κατώτερου ουροποιητικού πρέπει να ελέγχεται απεικονιστικά (U/S ΝΟΚ) για τον αποκλεισμό έστω και σπάνιων περιπτώσεων όγκων κύστεως.
      Α67
         ΠΑΡΑΓΑΓΓΛΙΩΜΑ ΟΥΡΟΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΕΩΣ ΣΕ ΚΟΡΙΤΣΙ 14 ΕΤΩΝ
Γρηγόριος Κουσίδης1, Παναγιώτης Μήτσος1, Βασίλειος Τατάνης2, Αντώνιος Στεφανίδης1
1 Ουρολογική Κλινική, ΓΝ ΠΑΙΔΩΝ Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ
2 Ουρολογική Κλινική Πανεπιστημίου Hacettepe, Αγκυρα, Τουρκία
          Α68
         ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΟΥΡΗΣΗΣ ΜΗ ΝΕΥΡΟΓΕΝΟΥΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΑΡΙΘΜΟ ΕΓΧΥΣΕΩΝ BOTULINUM ΤΟΞΙΝΗΣ ΚΑΙ ΣΕ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΝΕΥΡΟΓΕΝΗ ΟΥΡΟΔΟΧΟ ΚΥΣΤΗ.
Kamranbay Gasimov1, Ruslan Jafarov2, Βασίλειος Τατάνης1, Ali Cansu Bozaci1, Erman Ceyhan2, Turan Mammadaliyev2, Hasan Serkan Dogan1, Serdar Tekgul1
1 Ουρολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Hacettepe, Τμήμα Παιδοουρολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Hacettepe, Άγκυρα/ Τουρκία
2 Ουρολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Hacettepe, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Hacettepe, Άγκυρα/Τουρκία
   ΕΙΣΑΓΩΓΗ/ΣΚΟΠΟΣ: Σκοπός της μελέτης είναι η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της διάρκειας δράσης της ενδοεξωστηριακής και ενδοσφιγκτηριακής έγχυσης botulinum τοξίνης-A (BTx) σε παιδιατρικούς ασθενείς με δυσλειτουργία της ούρησης.
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν 80 ασθενείς που υπεβλήθησαν σε ενδοεξωστηριακή (n=48) ή ενδοσφιγκτηριακή (n=32) έγχυση BTx μεταξύ Μαϊου 2007 και Δεκεμβρίου 2019. Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες ανάλογα με την αιτιολογία της δυσλειτουργικής ούρησης: Νευρογενούς Κύστεως (NB) και Διαταραχών Ούρησης Μη Νευρογενούς Αιτιολογίας (LUTD). Η κλινική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιόντας τα Dysfunctional Voiding and Incontinence Symptoms Score (DVISS) και Quality of Life (QoL) ερωτηματολόγια. Μετά από γονική συγκατάθεση, ουροροομετρία με ηλεκτρομυογράφημα πυελικού εδάφους (UF/EMG) και βίντεο-ουροδυναμική μελέτη (VUDS) διενεργήθηκαν μετεγχειρητικά.
         




































































   44   45   46   47   48