Page 43 - 2_DIATMHMATIKO_ABSTRACT BOOK
P. 43
χρόνια 1931-2021
43 2o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ
www.huasections.gr
ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ
THΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ • ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ MAKEDONIA PALACE ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
7-9 Οκτωβρίου 2021
χρόνια 1931-2021 ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Συνολικά συνελέχθησαν δεδομένα για 155 ασθενείς, 52 στην ομάδα 1 (διπολική εξάχνωση), 52 στη διουρηθρική προστατεκτομή με διπολική (ομάδα 2) και 51 με μονοπολική διαθερμία (ομάδα 3). Οι ασθενείς δε διέφεραν όσον αφορά το ατομικό ιστορικό (ηλικία, PSA, συννοσηρότητες, κάπνισμα, χρήση αντιπηκτικών, ένδειξη χειρουργείου, όγκος προστάτη). Ο χρόνος χειρουργείου δε διέφερε σημαντικά (διάμεση τιμή 49, 48 και 47 λεπτά αντίστοιχα για τις ομάδες 1,2 και 3), ενώ παρατηρήθηκε παραμονή στο νοσοκομείο για μία παραπάνω ημέρα στην ομάδα 1 έναντι της ομάδας 2 (4 vs 3 ημέρες, p=0.024). Όσον αφορά τις περιεγχειρητικές επιπλοκές (σύνδρομο απορρόφησης, αιμορραγία, επανεπέμβαση, εμπύρετο, στένωμα) και την παραμονή του ουροκαθετήρα δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές. Στην ομάδα 1 παρατηρήθηκε μικρότερη πτώση της αιμοσφαιρίνης τόσο 2 όσο και 24 ώρες μετεγχειρητικά, μικρότερο ποσοστό μεταγγίσεων, αλλά όχι διαφορά στην πτώση του νατρίου. Τέλος όσον αφορά τα λειτουργικά αποτελέσματα, παρόμοια ήταν η μείωση του IPSS και του υπολειπόμμενου όγκου μετά την ούρηση, ενώ διαφορά δεν παρατηρήθηκε ούτε στην αύξηση της μέγιστης ταχύτητας ούρησης.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η διπολική εξάχνωση του προστάτη φαίνεται να μη διαφέρει με την κλασική διουρηθρική προστατεκτομή όσον αφορά τα βραχυπρόθεσμα λειτουργικά αποτελέσματα, ενώ οδηγεί σε μικρότερο ποσοστό μεταγγίσεων μετεγχειρητικά.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ/ ΣΚΟΠΟΣ: Ο υπολειτουργικός εξωστήρας μπορεί να συνυπάρχει με υπερπλασία προστάτη σε ασθενείς με συμπτώματα από το κατώτερο ουροποιητικό (LUTS). Σκοπός της μελέτης είναι να διερευνηθεί η αποτελεσματικότητα της προστατεκτομής σ’ αυτό τον πληθυσμό.
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Πρόκειται για αναδρομική μελέτη παρατήρησης, όπου ανασκοπήθηκαν άντρες ασθενείς> 50 ετών με ιστορικό LUTS, όγκο προστάτη> 50cc3 και υποσυστολικό εξωστήρα, όπως αυτός προέκυψα από ουροδυναμική μελέτη και υπολογισμό του Bladder Contractility Index (BCI) ICS.. Από τη μελέτη αποκλείστηκαν ασθενείς με καρκίνωμα προστάτη και γνωστή νευρολογική νόσο. Αξιολογήθηκαν συγκριτικά το International Prostatic Symptoms Score (IPSS), ο υπολειπόμενος όγκος ούρων μετά ούρηση (PVR) και η μέγιστη ροή των ούρων (Qmax) προ και τρεις μήνες μετά χειρουργείου.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Αξιολογήθηκαν 23 ασθενείς με μέση ηλικία 61.5 έτη (range: 51-72 έτη) με μέσο BCI= 75.5. Κατά την έναρξη της παρακολούθησης οι μέσες τιμές του IPSS και του PVR ήταν 20.5 και 265ml αντίστοιχα. Το μέσο Qmax μετρήθηκε στο 6.5ml/sec. Τρεις μήνες μετά την προστατεκτομή, οι ασθενείς επανελέγχθηκαν με IPSS, PVR και Qmax ίσα με 15.5, 90ml και 11.5ml/sec αντίστοιχα. Η περεταίρω στατιστική επεξεργασία των δεδομένων ανέδειξε στατιστικά σημαντική βελτίωση μόνο όσο αφορά το PVR (p= 0.02).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η προστατεκτομή μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμη σε ασθενείς με υπερπλασία προστάτη και υπολειτουργικό εξωστήρα, βελτιώνοντας σημαντικά το PVR σε βραχύχρονη μετεγχειρητική παρακολούθηση.
Α62
Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΚΤΟΜΗΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΚΑΙ ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΕΞΩΣΤΗΡΑ
Κωνσταντίνος Γαλανούλης1, Ευάγγελος Γεωργάκης1, Δημήτριος Καλογιάννης1, Μιχαήλ Σαμαρινάς1, Κωνσταντίνος Σκριάπας1
1 Ουρολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας
Α63
ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΚΟΡ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΩΝ VPSS (VISUAL PROSTATE SYMPTOM SCORE) ΚΑΙ ΙPSS (INTERNATIONAL PROSTATE SYMPTOM SCORE) ΣΕ ΑΝΔΡΕΣ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ (MLUTS) ΛΟΓΩ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ (YΠ) ΚΑΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΥΡΟΡΟΟΜΕΤΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΜΟΡΦΩΣΗΣ.
Μιχαήλ Στρατής1, Βασίλειος Σακαλής1, Νικόλαος Μπόλωσης1, Σόλων Ιερίδης1, Δήμητρα Χαρπίδου1, Αδάμ Ζαρκαδούλιας1
1 Ουρολογική Κλινική, ΓΝΘ ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΉ/ΣΚΟΠΌΣ: Το VPSS είναι ένα πρότυπο εικονογραφημένο ερωτηματολόγιο ποσοτικοποίησης των mLUTS. Bασίζεται σε τέσσερις ερωτήσεις του IPSS (Συχνουρία, αδύναμη ροή, νυκτουρία και ποιότητα ζωής). Δημιουργήθηκε με σκοπό την εξάλειψη των σφαλμάτων (bias) πoυ προκύπτουν κατά τη συμπλήρωση του IPSS, Ο σκοπός της εργασίας είναι να συγκριθεί το VPSS με το σκορ του IPSS και να συσχετιστούν τα αποτελέσματα με την ουροροομετρία αλλά και το επίπεδο εκπαίδευσης.