Page 42 - 2_DIATMHMATIKO_ABSTRACT BOOK
P. 42

                   χρόνια 1931-2021
42 2o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ
  ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ • ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ MAKEDONIA PALACE ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
7-9 Οκτωβρίου 2021
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ
www.huasections.gr
 ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ
  ΣΥΝΕΔΡΙΟ
THΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
  χρόνια 1931-2021 ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ
     ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Οι ασκήσεις των μυών του πυελικού εδάφους (ΑΜΠΕ) αποτελούν μια αποτελεσματική συντηρητική θεραπεία της ακράτειας κατά την προσπάθεια (ΑΚΠ). Δεν παρουσιάζουν παρενέργειες και πιθανή αποτυχία τους δεν επηρεάζει την επιλογή νέων θεραπευτικών επιλογών. Σκοπός της εργασίας είναι η καταγραφή της υφιστάμενης ακράτειας ούρων και των αλλαγών της σεξουαλικής λειτουργίας γυναικών με ΑΚΠ που ακολούθησαν πρόγραμμα ΑΜΠΕ για τουλάχιστον 5 χρόνια.
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Ομάδα 52 γυναικών που εκτελούσαν ΑΜΠΕ επί πενταετία για την αντιμετώπιση της ΑΚΠ αξιολογήθηκε για τη βαρύτητα της ακράτειας ούρων και την κατάσταση της σεξουαλικής τους λειτουργίας (ομάδα ΑΜΠΕ). Σαν κριτήριο προσκόλλησης θεωρήθηκε η εκτέλεση ειδικού προγράμματος ΑΜΠΕ τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα. Ως control group χρησιμοποιήθηκε ομάδα 50 γυναικών με ανάλογα δημογραφικά χαρακτηριστικά που ακολούθησαν το ίδιο πρόγραμμα ασκήσεων διάρκειας τριών μηνών, κατά τα έτη 2014-15 αλλά μετά το εγκατέλειψαν. Για την αξιολόγηση των ασθενών χρησιμοποιήθηκαν τα ερωτηματολόγια ICIQ-UI SF και FSFI Gr που έχουν μεταφρασθεί και πιστοποιηθεί στην ελληνική γλώσσα.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Η ομάδα ΑΜΠΕ παρουσιάζει μετά την πενταετία καλύτερη εικόνα τόσο σε σχέση με την ακράτεια ούρων όσο και με τη σεξουαλική λειτουργία. Ειδικότερα στην ερώτηση 3 του ερωτηματολογίου ICIQ-UI SF «πόσο συχνά έχετε απώλεια ούρων», ποσοστό 61.1% της ομάδας ΑΜΠΕ απάντησε ποτέ ή περίπου 1 φορά την εβδομάδα σε σχέση με το 28.2% των γυναικών της ομάδας control
 Total score
FSFI Gr έναρξη
FSFI Gr λήξη
Ομάδα ΑΜΠΕ
22.5+2.1
25.3+2.2
Control Group
22.9+2.2
21.0+2.3
P value
>0.05
<0.05
   ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Οι γυναίκες που επιμένουν σε ΑΜΠΕ παρουσιάζουν βελτιωμένη εικόνα τόσο στην ΑΚΠ όσο και στη σεξουαλική λειτουργία τους σε σχέση με ομάδα γυναικών που διδάσκονται ασκήσεις πυελικού εδάφους αλλά τις εγκαταλείπουν.
      Α61
         ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΞΑΧΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΑΔΕΝΑ ΜΕ ΔΙΠΟΛΙΚΗ ΔΙΑΘΕΡΜΙΑ ΜΕ
ΤΗ ΔΙΟΥΡΗΘΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΚΤΟΜΗ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΜΟΝΟΠΟΛΙΚΗΣ Η ΔΙΠΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΘΕΡΜΙΑΣ: ΜΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΚΟΟΡΤΗΣ
Λάζαρος Τζελβές1, Μαρίνος Μπερδεμπές1, Λάζαρος Λαζάρου1, Ιωάννης Μανωλίτσης1, Κωνσταντίνος Ψιλόπουλος1, Κιμών Τσίρκας1, Παναγιώτης Μουρμούρης1, Αθανάσιος Παπατσώρης1, Ιωάννης Βαρκαράκης1, Χαράλαμπος Δεληβελιώτης1, Ανδρέας Σκολαρίκος1
1 Β' Πανεπιστημιακη Ουρολογικη Κλινικη, Γενικο Νοσοκομειο Αττικης Σισμανογλειο
    ΕΙΣΑΓΩΓΗ/ΣΚΟΠΟΣ: Σκοπός της μελέτης είναι η σύγκριση της διπολικής εξάχνωσης του προστάτη με την προστατεκτομή χρησιμοποιώντας τη διπολική ή μονοπολική διαθερμία.
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Η μελέτη στηρίχθηκε στη συλλογή στοιχείων από μία προοπτική βάση δεδομένων στην Β’ Πανεπιστημιακή Ουρολογική Κλινική του Σισμανογλείου Νοσοκομείου. Συνελέχθησαν στοιχεία σχετικά με το ατομικό ιστορικό, τη χειρουργική τεχνική καθώς και τις αντίστοιχες περιεγχειρητικές επιπλοκές, ενώ παρουσιάζονται τα λειτουργικά αποτελέσματα μετά από πάροδο 12 μηνών (IPSS, Q max). Η στατιστική ανάλυση πραγματοποιήθηκε με το πρόγραμμα SPSS v. 23 χρησιμοποιώντας τη στατιστική δοκιμασία t-test και Mann-Whitney για τις συνεχείς μεταβλητές αναλόγως αν ακολουθούσαν την κανονική κατανομή και τις δοκιμασίες chi-square/Fisher’s exact για τη σύγκριση κατηγορικών μεταβλητών.
     Α60
        Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕ ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΟΥΡΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΕ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΥΩΝ ΠΥΕΛΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΤΟΣΟ ΤΗΝ ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΟΥΡΩΝ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ.
Αθανάσιος Ζαχαρίου1, Μαρία Φιλιπόνη1, Άρης Καλτσάς1, Αθανάσιος Παλιούρας1, Ιωάννης Χαμπηλομάτης1, Ιωάννης Γιαννάκης1, Παναγιώτης Χαμπηλομάτης1, Δημήτριος Μπαλτογιάννης1, Σταύρος Τσαμπαλάς1, Ανδρέας Καραγιάννης1, Χαράλαμπος Μαμουλάκης2, Χρήστος Καλαιτζής3, Νικόλαος Σοφικίτης1
1 Ουρολογική Κλινική, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιωάννινα
2 Ουρολογική Κλινική, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ηράκλειο
3 Ουρολογική Κλινική, Πανεπιστήμιο Θράκης, Αλεξανδρούπολη
               

























































   40   41   42   43   44