Page 41 - 2_DIATMHMATIKO_ABSTRACT BOOK
P. 41

                            χρόνια 1931-2021
  41 2o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ
  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ
www.huasections.gr
 ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ
  ΣΥΝΕΔΡΙΟ
THΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
  ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ • ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ MAKEDONIA PALACE ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
7-9 Οκτωβρίου 2021
χρόνια 1931-2021 ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ
     ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Οι ασκήσεις των μυών του πυελικού εδάφους (ΑΜΠΕ) αποτελούν την δημοφιλέστερη συντηρητική θεραπεία της ακράτειας κατά την προσπάθεια (ΑΚΠ). Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν λίγα δεδομένα σχετικά με τη μακροχρόνια αποτελεσματικότητα, την προσκόλληση των γυναικών στην εκτέλεση ΑΜΠΕ και τα χαρακτηριστικά των ασθενών που συνεχίζουν να εκτελούν τις ασκήσεις. Σκοπός της εργασίας είναι η αξιολόγηση της αρχικής προσέγγισης των γυναικών (εντατικό πρόγραμμα ΑΜΠΕ ή ασκήσεις στο σπίτι) και η καταγραφή της υφιστάμενης ακράτειας ούρων.
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Oμάδα 67 γυναικών που διδάχθηκαν ΑΜΠΕ το 2010 για την αντιμετώπιση ουροδυναμικής ΑΚΠ, αξιολογήθηκε για τη βαρύτητα της ακράτειας ούρων και την προσκόλληση τους στις ασκήσεις. Σαν κριτήριο προσκόλλησης θεωρήθηκε η εκτέλεση ειδικού προγράμματος ΑΜΠΕ τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα. Οι γυναίκες χωρίσθηκαν σε δύο ομάδες, την ομάδα Α που ακολούθησε εντατικό πρόγραμην προσπάθεια (ΑΚΠ). Παρ’όλα αυτά υπάρχουν λίγα δεδομένα σχετικά με τη μακροχρόνια αποτελεσματικότητα, την προσκόλληση των γυναικών στην εκτέλεση ΑΜΠΕ και τα χαρακτηριστικά των ασθενών που συνεχίζουν να εκτελούν τις ασκήσεις. Σκοπός της εργασίας είναι η αξιολόγηση της αρχικής προσέγγισης των γυναικών (εντατικό πρόγραμμα ΑΜΠΕ ή ασκήσεις στο σπίτι) και η καταγραφή της υφιστάμενης ακράτειας ούρων.
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Oμάδα 67 γυναικών που διδάχθηκαν ΑΜΠΕ το 2010 για την αντιμετώπιση ουροδυναμικής ΑΚΠ, αξιολογήθηκε για τη βαρύτητα της ακράτειας ούρων και την προσκόλληση τους στις ασκήσεις. Σαν κριτήριο προσκόλλησης θεωρήθηκε η εκτέλεση ειδικού προγράμματος ΑΜΠΕ τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα. Οι γυναίκες χωρίσθηκαν σε δύο ομάδες, την ομάδα Α που ακολούθησε εντατικό πρόγραμμα ΑΜΠΕ σε ουρολογικό ιατρείο ή σε κέντρο αποκατάστασης και την ομάδα Β που εκτελούσε κατόπιν δική τους επιθυμίας ασκήσεις στο σπίτι. Για την αξιολόγηση των ασθενών χρησιμοποιήθηκαν τα δημογραφικά χαρακτηριστικά και το ερωτηματολόγιο ICIQ-UI SF.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση 53 γυναίκες (ποσοστό 79.1%). 18 γυναίκες εκτελούσαν ΑΜΠΕ χωρίς διακοπή επί δεκαετία χωρίς να υπάρχουν στατιστικά σημαντικές διαφορές όσον αφορά την ΑΚΠ μεταξύ των δύο ομάδων. Ποσοστό 17% υποβλήθηκε σε χειρουργείο, σε 3 γυναίκες τοποθετήθηκε ταινία εγκράτειας και 6 υποβλήθηκαν σε υστερεκτομή όπου έγινε και παρέμβαση για την ακράτεια ούρων. Στην ομάδα των ασθενών που χειρουργήθηκε, 4 γυναίκες συνέχισαν να εκτελούν ΑΜΠΕ τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα γιατί παρουσίαζαν απώλεια ούρων.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Τόσο τα εντατικά προγράμματα ΑΜΠΕ όσο και οι ασκήσεις στο σπίτι παρουσιάζουν την ίδια μακροχρόνια αποτελεσματικότητα. Τόσο τα ποσοστά προσκόλλησης όσο και τα ποσοστά χειρουργικής αποκατάστασης της ακράτειας ούρων είναι χαμηλά.
     Α59
        ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΟΥ ΔΙΔΑΧΘΗΚΑΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΥΩΝ ΠΥΕΛΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΠΡΙΝ 10 ΧΡΟΝΙΑ.
Αθανάσιος Ζαχαρίου1, Μαρία Φιλιπόνη1, Άρης Καλτσάς1, Δημήτριος Ζαχαρίου1, Αθανάσιος Παλιούρας1, Ιωάννης Χαμπηλομάτης1, Ιωάννης Γιαννάκης1, Παναγιώτης Χαμπηλομάτης1, Δημήτριος Μπαλτογιάννης1, Σταύρος Τσαμπαλάς1, Ανδρέας Καραγιάννης1, Χαράλαμπος Μαμουλάκης2, Χρήστος Καλαιτζής3, Νικόλαος Σοφικίτης1
1 Ουρολογική Κλινική, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιωάννινα
2 Ουρολογική Κλινική, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ηράκλειο
3 Ουρολογική Κλινική, Πανεπιστήμιο Θράκης, Αλεξανδρούπολη
               











































































   39   40   41   42   43