Page 40 - 2_DIATMHMATIKO_ABSTRACT BOOK
P. 40

                   χρόνια 1931-2021
40 2o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ
  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ
www.huasections.gr
 ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ
  ΣΥΝΕΔΡΙΟ
THΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
  ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ • ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ MAKEDONIA PALACE ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
7-9 Οκτωβρίου 2021
χρόνια 1931-2021 ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ
     ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Πρωτεύον καταληκτικό σημείο ήταν η μεταβολή στην ποιότητα ζωής από την αρχική αξιολόγηση αναφοράς βάσει του ερωτηματολογίου OAB-q, το οποίο αποτελείται από την Κλίμακα Ενόχλησης από τα Συμπτώματα (ΚΕΣ) και της σχετιζόμενης με την υγεία ποιότητα ζωής (HRQoL). Επίσης, στη 12μηνη διάρκεια της μελέτης αξιολογήθηκαν η μεταβολή στην ποιότητα ζωής βάσει της Επισκόπησης Υγείας EQ-5D-5L, τα πρότυπα θεραπείας, η παραμονή στη θεραπεία και τα ανεπιθύμητα συμβάντα (ΑΣ).
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Συμμετείχαν 97 ασθενείς από 10 κέντρα στην Ελλάδα. Οι 89 συμπλήρωσαν το OAB-q κατά την αρχική αξιολόγηση και τουλάχιστον σε μία επίσκεψη παρακολούθησης (μέση ηλικία 62,7 ± 10,9 έτη, 86,5% γυναίκες). Το 73% ήταν «νέοι» ασθενείς, 14,6% «ασθενείς που μετέβησαν σε άλλη θεραπεία», 9% «ασθενείς που είχαν λάβει προηγουμένως θεραπεία για OAB», ενώ 3,4% έλαβαν συνδυαστική θεραπεία. Οι βαθμολογίες της ΚΕΣ και της HRQoL παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στους 10-12 μήνες (-32,4 ± 2,54 και 30,2 ± 2,49, αντίστοιχα), καθώς και οι υποκλίμακες της EQ-5D. Στους 10-12 μήνες, 72% των ασθενών συνέχιζαν θεραπεία με mirabegron είτε ως μονοθεραπεία (60%) είτε ως συνδυαστική θεραπεία (12%). Δεν παρατηρήθηκαν σοβαρά ΑΣ σχετιζόμενα με το mirabegron. Ωστόσο, 6,2% των ασθενών διέκοψαν τη θεραπεία λόγω ΑΣ σχετιζόμενων με το φάρμακο.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Στο ελληνικό σκέλος της μελέτης BELIEVE οι ασθενείς που έλαβαν mirabegron παρουσίασαν κλινικά σημαντικές βελτιώσεις στη σχετιζόμενη με την υγεία ποιότητα ζωής και καλή ανεκτικότητα, οι οποίες ενδέχεται να συνέβαλαν στο υψηλό ποσοστό παραμονής στη θεραπεία στους 12 μήνες
      Α58
         ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΟΥΣ ΕΚΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ ΠΥΕΛΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΟΥΡΩΝ.
Μαρίνα Καλαϊτζή1, Ευστάθιος Παπαευσταθίου1, Ιωάννης Αποστολίδης1, Σωτήριος Γάτσος1, Ελένη Κωνσταντινίδου2, Κωνσταντίνος-Βάιος Μυτιλέκας1, Ελένη Ιωαννίδου1, Θεμιστοκλής Μίκος3, Απόστολος Αποστολίδης4
1 Β ́ Ουρολογική Κλινική, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
2 Τμήμα Φυσικοθεραπείας, Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, Θεσσαλονίκη
3 Α ́ Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ 4 Β ́ Ουρολογική Κλινική, Γ. Ν. Παπαγεωργίου, ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
   ΕΙΣΑΓΩΓΗ/ΣΚΟΠΟΣ: Οι ασκήσεις των μυών πυελικού εδάφους (PFMT) προτείνονται ως πρώτης γραμμής θεραπεία για κάθε τύπο ακράτειας ούρων. Σκοπός της μελέτης είναι η αναγνώριση κλινικών προγνωστικών παραγόντων που επηρεάζουν την έκβαση των PFMT σε γυναίκες με κυρίαρχη την ακράτεια ούρων στην προσπάθεια (SUI).
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Έγινε αναδρομική μελέτη δεδομένων από 188 γυναίκες με SUI (Ν=90) ή μικτή ακράτεια ούρων (MUI)(Ν=98), οι οποίες υποβλήθηκαν σε 3μηνο πρόγραμμα PFMT. Στην αξιολόγηση περιλήφθηκαν 1) ιατρικό/ουρογυναικολογικό ιστορικό 2) δακτυλική αξιολόγηση του πυελικού εδάφους 3) 3ήμερο ημερολόγιο ουρήσεων. Έγινε στατιστική ανάλυση των παραμέτρων αξιολόγησης για την προγνωστική τους αξία στην πλήρη ίαση της ακράτειας στο σύνολο των ασθενών και ξεχωριστά στους υποπληθυσμούς με SUI και MUI.
Αποτελέσματα : Μετά την PFMT: α) Η διάμεση χρήση σερβιέτας/πάνας μειώθηκε από 3 σε 1 (pstress test ήταν αρνητικό στο 88,8% (από 43,1%) και ήπια θετικό στο 10,1% (από 26,1%), γ) 10% των ασθενών με SUI και 11,2% με MUI ανέφεραν ίαση της SUI, ενώ 35,7% των ασθενών με MUI ανέφερε ίαση και της επιτακτικής ακράτειας, δ) επιτεύχθηκε μείωση της συχνουρίας, της νυκτουρίας και της δυσκοιλιότητας. Προγνωστικοί παράγοντες για την πλήρη ίαση ήταν: α) στις ασθενείς με SUI μόνο το αρνητικό ή ήπια θετικό stress test (p=0,014), β) σε ασθενείς με MUI το αρνητικό ή ήπια θετικό stress test (p=0,009) και η χρήση αρχικής δακτυλικής εξέτασης (p=0,023). Η αρχική δακτυλική αξιολόγηση σχετίστηκε με αύξηση της διάρκειας, του αριθμού των επαναλήψεων και των γρήγορων συσπάσεων του πυελικού εδάφους. Η παράλληλη λήψη φαρμακευτικής αγωγής για την ακράτεια (22,3%) δεν σχετίστηκε με περαιτέρω βελτίωση.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η PFMT βελτιώνει σημαντικά την ακράτεια ούρων τόσο στον πληθυσμό με MUI όσο και με SUI. Στον πληθυσμό με MUI σημειώθηκε σημαντικότερη βελτίωση στην επιτακτική ακράτεια. Η μικρότερης βαρύτητας ακράτεια (stress test) και η χρήση της δακτυλικής αξιολόγησης φαίνεται πως αποτελούν προγνωστικούς παράγοντες επιτυχούς έκβασης.
         









































































   38   39   40   41   42