Page 39 - 2_DIATMHMATIKO_ABSTRACT BOOK
P. 39
χρόνια 1931-2021
39 2o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ
www.huasections.gr
ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ
THΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ • ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ MAKEDONIA PALACE ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
7-9 Οκτωβρίου 2021
χρόνια 1931-2021 ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Σε αυτή τη μελέτη ασθενών-μαρτύρων, μελετήθηκε ο πολυμορφισμος του rs2735839 σε 62 ασθενείς με PC και 51 μάρτυρες με υπερπλασία καλοήθους προστάτη (ΒΡΗ) με τη μέθοδο της αλυσιδωτής αντίδρασης της πολυμεράσης με ενίσχυση του γονιδιακού τμήματος.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Η συχνότητα των GG, AG και AA γονότυπων του πολυμορφισμού KLK3 ήταν 24,6% και 76,2%, 46,6% και 21,7%, και 28,8% και 2,1%, σε ασθενείς με BPH και PC, αντίστοιχα (Ρ G σε ασθενείς με BPH και PC ήταν 47,9% και 87%, αντίστοιχα (odds ratio: 7,31; διάστημα εμπιστοσύνης: 5,88-9,10 · Ρ grade (P = 0,23), προχωρημένο στάδιο (P = 0,11), περινευρική διήθηση (P = 0,07) και αγγειακή διήθηση (P = 0,07) σε σύγκριση με αυτούς χωρίς αυτό, αλλά αυτή η διαφορά δεν ήταν στατιστικά σημαντική.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Με βάση τα αποτελέσματά μας, ο πολυμορφισμός του γονιδίου KLK3 συσχετίστηκε με την πιθανότητα εμφάνισης PC. Υψηλότερα επίπεδα PSA με παρουσία πολυμορφισμού KLK3 σε ασθενείς με PC έδειξαν ότι ο πολυμορφισμός rs2735839 θα μπορούσε να είναι παράγοντας κινδύνου για αυξημένα επίπεδα PSA.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ / ΣΚΟΠΟΣ: Η διορθική βιοψία με το σύστημα BiopSee 3.1 βασίζεται στη σύντηξη (fusion) των εικόνων του υπερηχογραφήματος με τις αποθηκευμένες εικόνες από τη μαγνητική τομογραφία (T2 axialή transversal) και τη λήψη ιστοτεμαχίων από στοχευμένες βλάβες.
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Δεκαπέντε ασθενείς με μία τουλάχιστον αρνητική βιοψία στο παρελθόν και αύξηση του PSA υποβλήθηκαν σε πολυπαραμετρική μελέτη προστάτη σε μαγνητική τομογραφία κάτω κοιλίας (3-Tesla, χορήγηση 0.2 mmole/kg γαδολίνιο). ΟιύποπτεςβλάβεςταξινομήθηκανμετοProstate Imaging Report and Date System (PIRADS). Βιοψία έγινε σε ασθενείς με ύποπτες εστίες PIRADS 3 – 4. Τα ευρήματα της μαγνητικής επιβεβαιώθηκαν με τις εικόνες του υπερήχου και η βιοψία έγινε τόσο από τις χαρτογραφημένες περιοχές, όσο και από τυχαία επιλεγμένα σημεία (συνολικά 16 – 20 ιστοτεμάχια).
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 60 έτη (54 – 78), μέση τιμή PSA 8ng/ml (4.7 – 29) και μέσος όγκος προστάτη τα 55ml (35 – 98). Αδενοκαρκίνωμα προστάτη διαγνώστηκε σε 9 ασθενείς (60%) και HighGradePIN σε έναν. Δύο ασθενείς είχαν Gleasonscore 7 και οι υπόλοιποι 6. Σε δυο ασθενείς ανευρέθηκαν εστίες καρκινώματος και στις τυχαίες βιοψίες. Οι θετικές βιοψίες αφορούσαν 6 εστίες στη μεταβατική ζώνη και 3 στην κορυφή του προστάτη. Όλες οι ύποπτες εστίες που είχαν ταξινομηθεί ως PIRADS 4 αποδείχτηκε ότι ήταν καρκινώματα. Δυο ασθενείς εμφάνισαν εμπύρετο για 2 ημέρες μετά τη βιοψία.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η πολυπαραμετρική MRI του προστάτη αποτελεί ιδιαίτερα χρήσιμη εξέταση στην αναγνώριση ύποπτων εστιών για αδενοκαρκίνωμα. Το σύστημα Biopseeecho-MRI fusion είναι εύκολο στην λειτουργία και βελτιώνει τη διαγνωστική αξία της διορθικής βιοψίας ειδικά για βλάβες μακριά από την περιφερική ζώνη και κακή απεικόνιση στον υπέρηχο.
Α56
ΑΡΧΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΗΝ FUSION ΔΙΟΡΘΙΚΗ ΒΙΟΨΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ BIOPSEE 3.1
Εφραίμ Σεραφετινίδης1, Στέφανος Περικλέους1, Ανδρέας Φιλντίσης1, Στέφανος Τοπαλίδης1, Ευστάθιος Ηλιάκης1, Νικόλαος Μακρής1, Χαράλαμπος Κωνσταντινίδης1, Δημήτριος Δελακάς1
1 Ουρολογική Κλινική Γ.ν. Ασκληπιείο Βούλας, Αθήνα
Α57
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΥΠΕΡΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΟΥΡΟΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΗΣ: ΥΠΟ- ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ BELIEVE ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ
Απόστολος Αποστολίδης1, Γαρυφαλιά Πετούμενου2, Μαντώ Τζανετάκου2
1 Β ́ Ουρολογική Κλινική, Γ. Ν. Παπαγεωργίου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 2 Medical Affairs Department, Astellas Pharmaceuticals
ΕΙΣΑΓΩΓΗ/ΣΚΟΠΟΣ: Η μελέτη BELIEVE είναι μια προοπτική μη-παρεμβατική μελέτη που διενεργήθηκε σε πραγματικές συνθήκες στην Ευρώπη και εξέτασε την ποιότητα ζωής, την ικανοποίηση από τη θεραπευτική αγωγή, τη χρήση πόρων υγειονομικής περίθαλψης, και την παραμονή στη θεραπεία των ασθενών με σύνδρομο υπερλειτουργικής ουροδόχου κύστης (OAB), στους οποίους συνταγογραφήθηκε mirabegron ως μέρος της συνήθους κλινικής πρακτικής. Παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα της υπο-ανάλυσης της BELIEVE στον ελληνικό πληθυσμό.