Page 32 - 2_DIATMHMATIKO_ABSTRACT BOOK
P. 32
χρόνια 1931-2021
32 2o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ
www.huasections.gr
ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ
THΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ • ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ MAKEDONIA PALACE ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
7-9 Οκτωβρίου 2021
χρόνια 1931-2021 ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: 171 ασθενείς (88%) ακολούθησαν το πρωτόκολλο παρακολούθησης. Η 5ετής συνολική επιβίωση (overall survival) είναι 97,6% και η ειδική της νόσου επιβίωση (cancer specific survival) είναι 100%. Η 5ετής επιβίωση ελεύθερη βιοχημικής υποτροπής είναι 88% ( 97%, 89% και 78% στις ομάδες χαμηλού, ενδιάμεσου και υψηλού κινδύνου αντίστοιχα). Όλοι οι ασθενείς εμφάνισαν επιδείνωση στο IPSS τους 3 πρώτους μήνες μετά βραχυθεραπεία, η οποία όμως επανήλθε στα προ θεραπείας επίπεδα στο 9μηνο στο 93% των ασθενών. Δεν υπήρξε καμία Grade 2 κατά RTOG ή μεγαλύτερη επιπλοκή από το γαστρεντερικό. Συνολικά 78% των ασθενών διατήρησε τη στυτική του ικανότητα ( 56% αυτών με τη χρήση PDE5i).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η βραχυθεραπεία αποτελεί μια ασφαλή ελάχιστα παρεμβατική επιλογή στη ριζική θεραπεία του εντοπισμένου καρκίνου του προστάτη. Τα ογκολογικά της αποτελέσματα είναι όμοια με των άλλων δύο ριζικών θεραπειών (ριζική προστατεκτομή και εξωτερική ακτινοβολία). Τα αποτελέσματα της 11ετούς εμπειρίας του Κέντρου Βραχυθεραπείας Προστάτη Βόρειας Ελλάδας είναι συγκρίσιμα με αυτά της διεθνούς βιβλιογραφίας.
Α43
Η ΠΡΩΙΜΗ ΡΙΖΙΚΗ ΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ ΕΥΝΟΕΙ ΤΑ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΗ ΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΜΗ- ΜΥΟΔΙΗΘΗΤΙΚΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΗΣ ΟΥΡΟΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΗΣ - ΜΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗΣ ΖΕΥΓΟΥΣ (MATCHED PAIR ANALYSIS).
Ιωάννης Σοκολάκης, Γεώργιος Χατζηχριστοδούλου
Ουρολογική Κλινική, Academic Hospital Martha-Maria Nuremberg
ΕΙΣΑΓΩΓΗ/ΣΚΟΠΟΣ: Ο στόχος αυτής της μελέτης είναι να διερευνήσει την προγνωστική αξία της πρώιμης έναντι της καθυστερημένης RC σε ασθενείς με NMIBC.
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Από τη βάση δεδομένων μας, εντοπίσαμε αναδρομικά 50 ασθενείς που αρχικά είχαν διαγνωστεί με NMIBC και υποβλήθηκαν σε θεραπεία με πρώιμη RC μεταξύ 2012-2019. Ως πρώιμη ομάδα RC ορίστηκε η RC που πραγματοποιήθηκε είτε αμέσως μετά την αρχική TUR-BT για όγκους σταδίου έως T1G3 ή μετά από τη δεύτερη επαναληπτική TUR-BT που πραγματοποιήθηκε εντός των πρώτων 4-6 εβδομάδων. Αυτοί οι ασθενείς αντιστοιχίστηκαν με 50 ασθενείς με αρχικό NMIBC που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με RC μετά την πρόοδο του καρκίνου σε μυοδιηθητικό (MIBC) («καθυστερημένη ομάδα RC») με αντιστοίχιση βαθμολογίας τάσης (propensity score matching). Και οι δύο ομάδες ταιριάζουν ως προς τον προσαρμοσμένο στην ηλικία δείκτη συννοσηρότητας Charlson (ACCI) και το φύλο για τη βελτίωση της συγκρισιμότητας. Οι καμπύλες επιβίωσης Kaplan-Meier υπολογίστηκαν για τη συνολική επιβίωση (OS), την επιβίωση χωρίς εξέλιξη (PFS) και την επιβίωση ειδική για καρκίνο (CSS). Η διάμεση παρακολούθηση ήταν 21 (IQR: 7-50) μήνες.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Παρατηρήθηκε αναβάθμιση του αρχικού σταδίου του όγκου στο 43% των ασθενών της πρώιμης ομάδας RC. Η πρώιμη RC συσχετίστηκε με υψηλότερο ποσοστό εγκρατούς εκτροπής ούρων (48% έναντι 22%, p = 0,001). Η πρώιμη ομάδα RC έδειξε ανώτερα ογκολογικά αποτελέσματα σε σύγκριση με την καθυστερημένη ομάδα σχετικά με OS, CSS και PFS (πρώιμη έναντι καθυστερημένης RC, OS (5ετές): 82,1% έναντι 49,2%, p = 0,026, CSS (5ετές) 94,6% έναντι 65,9%, p = 0,027, PFS (5ετές): 75,4% έναντι 46,3%, p = 0,037).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Στη συγκεκριμένη μελέτη αν και το 43% των ασθενών της ομάδας της πρώιμης RC εμφάνισαν αρχική υποσταδιοποίηση της νόσου, το όφελος επιβίωσης ήταν σημαντικό σε σύγκριση με την ομάδα καθυστερημένης RC. Επιπλέον, οι ασθενείς της πρώιμης RC είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποβληθούν σε εγκρατή εκτροπή ούρων.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ/ΣΚΟΠΟΣ: Η στοχευμένη βιοψία του προστάτη με την βοήθεια συνδυασμένης εικόνας μαγνητικής τομογραφίας και διορθικού υπερήχου (MRI/TRUS fusion biopsy) καθίσταται ολοένα και πιο σημαντική στη διάγνωση και στο σχεδιασμό της θεραπείας του καρκίνου του προστάτη. Ο στόχος της μελέτης μας ήταν να συγκρίνουμε τη χρηστικότητα και την φιλικότητα ως προς τον χρήστη τριών ευρέως χρησιμοποιούμενων συστημάτων βιοψίας MRI/TRUS του προστάτη.
Α44
ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΦΙΛΙΚΟΤΗΤΑΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΡΗΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΡΙΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ MRI / TRUS FUSION ΒΙΟΨΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ.
Ιωάννης Σοκολάκης, Gena Haltmair, Yannick Raatz, Γεώργιος Χατζηχριστοδούλου
Ουρολογική Κλινική, Academic Hospital Martha-Maria Nuremberg