Page 16 - 2_DIATMHMATIKO_ABSTRACT BOOK
P. 16

                   χρόνια 1931-2021
16 2o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ
  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ
www.huasections.gr
 ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ
  ΣΥΝΕΔΡΙΟ
THΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
  ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ • ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ MAKEDONIA PALACE ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
7-9 Οκτωβρίου 2021
χρόνια 1931-2021 ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ
     ΕΙΣΑΓΩΓΗ/ΣΚΟΠΟΣ: Ένας σημαντικός αριθμός ασθενών με διαταρχές της ούρησης λόγω νευρολογικής πάθησης, κάκωσης νωτιαίου μυελού ή χειρουργείου στην πύελο αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα και διαταραχές της λειτουργείας του εντέρου που κυμαίνονται απο ακράτεια κοπράνων μέχρι δυσκοιλιότητα. Ο Ουρολόγος συνήθως εστιάζει στη συμπτωματολογία του ουροποιητικού αφήνοντας αυτά του πεπτικού για τον γαστρεντερολόγο, αλλά και ο ασθενής τις περισσότερες φορές δεν τα αναφέρει θεωρώντας τα άσχετα με την ούρηση του. Τα ιερά νεύρα ελέγχουν τη λειτουργεία της κύστης, εντέρου, ορθού και των μυών που σχετίζονται με τη λειτουργεία του ουροποιητικού και του πρωκτού. Η διέγερση αυτών των νεύρων με ρεύμα χαμηλής έντασης μέσω του νευροδιεγέρτη, βοηθά το έντερο κύστη και πρωκτό να λειτουργήσουν ξανά όσο το δυνατό “φυσιολογικότερα”.
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Η τοποθέτηση του νευροδιεγέρτη interstim II είναι μια απλή διαδικασία που γίνεται απο τον Ουρολόγο σε δύο στάδια. Το στάδιο της δοκιμής που κρατάει 7 ημέρες και το στάδιο της τελικής εμφύτευσης στην περίπτωση που ανταποκριθεί ο ασθενής.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Η ανταπόκριση των ασθενών σε περιστατικά της κλινικής μας είναι ανάλογα της βιβλιογραφίας όπου για το ουροποιητικό κυμαίνεται απο 48-89% ανάλογα με την πάθηση και το είδος της συμπτωματολογίας και σε 50-90% για το πεπτικό.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Στους ασθενείς με συνυπάρχουσες διαταραχές ουροποιητικού-πεπτικού νευρογενούς αιτιολογίας ο Ουρολόγος, εκτός απο την φαρμακευτική αγωγή για την αποκατάσταση της ούρησης, μπορεί να αντιμετωπίσει τον ασθενή συνολικά και με τη σύμφωνη γνώμη του γαστρεντερολόγου να προβεί σε τοποθέτηση ηλεκτροδιεγέρτη ιερών νεύρων για αποκατάσταση και της συμπτωματολογίας του πεπτκού.
      Α21
         ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΟΥΡΩΝ
Στυλιανή Μιχαηλίδου1, Βασιλική Χολέβα2, Κωνσταντίνα Δαμιανίδου2, Μιχαήλ Σαμαρίνας3, Άννα Δεληθανάση2, Ιωάννης Αποστολίδης4, Απόστολος Αποστολίδης4
1 Τμήμα Ιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
2 Α ́ Ψυχιατρική Κλινική, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ 3 Ουρολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας
4 Β ́ Ουρολογική Κλινική, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
    Εισαγωγή/Σκοπός: Η επιδημιολογική επίπτωση της ακράτειας ούρων σε νευρολογικούς ασθενείς είναι ιδιαίτερα αυξημένη, αλλά λίγοι εξ’ αυτών αναζητούν ιατρική βοήθεια. Σε μια κοόρτη νευρολογικών και μη νευρολογικών ασθενών μελετήθηκαν διαφορές στη βαρύτητα της ακράτειας, ποιότητα ζωής και χαρακτηριστικά αναζήτησης ιατρικής βοήθειας. Αξιολογήθηκε επίσης ένα ειδικά σχεδιασμένο εργαλείο τριών επιμέρους ερωτηματολογίων αξιολόγησης αμηχανίας, φόβου και λήψης απόφασης για αναζήτηση ιατρικής βοήθειας σχετικά με την ακράτεια ούρων, προσαρμοσμένο στο φύλο [Health Behavior Questionnaire (HBQ)].
Υλικό & Μέθοδος: Μελετήθηκαν 100 νευρολογικοί και 100 μη νευρολογικοί ασθενείς (36 άνδρες, 164 γυναίκες) με ακράτεια ούρων στα Εξωτερικά Ιατρεία Νευροουρολογίας και Γυναικολογικής Ουρολογίας Πανεπιστημιακής Ουρολογικής Κλινικής. Όλοι συμπλήρωσαν τα ερωτηματολόγια:
1. King’s Health Questionnaire (KHQ)
2. International Consultation on Incontinence Questionnaire-Urinary Incontinence (ICIQ-UI)
3. HBQ
4. Ερωτηματολόγιο αξιολόγησης παραμονής στη θεραπεία
Αποτελέσματα: Ιατρική βοήθεια για την ακράτεια είχαν αναζητήσει 110 ασθενείς (55,1%) - το 68,7% αυτών λάμβαναν αγωγή για ≥1 έτος. Οι νευρολογικοί ασθενείς παρουσίασαν υψηλότερες βαθμολογίες στο KHQ στους τομείς της επίδρασης της ακράτειας (p=0,018), σωματικών (p=0,028) και κοινωνικών (p=0,000) περιορισμών, διαπροσωπικών σχέσεων (p=0,008), συναισθημάτων (p=0,002) και αμηχανίας (p=0,048). Η βαρύτητα της ακράτειας (βαθμολογία ICIQ-SF) δεν διέφερε σημαντικά. Στάθμιση HBQ. Τα επιμέρους ερωτηματολόγια παρουσίασαν πολύ υψηλή (Cronbach α=0,852 για αμηχανία, α=0,757 για φόβο), ή μέτρια αξιοπιστία (α=0,601 για λήψη απόφασης αναζήτησης ιατρικής βοήθειας).
     Α20
        ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ-ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΝΕΥΡΟΓΕΝΟΥΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ.
Ιωάννης Σιαφάκας, Δημήτριος Λιάπης, Αναστάσιος Μιχαλάκης, Βασίλειος Μυγδάλης, Γρηγόριος Δελλής, Νικόλαος Σπανός, Αγγελική Ανδρέου, Γρηγόριος Ραπτίδης
Ουρολογική Κλινική, 251 ΓΝΑ
               

































































   14   15   16   17   18