Page 14 - 2_DIATMHMATIKO_ABSTRACT BOOK
P. 14

                   χρόνια 1931-2021
14 2o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ
  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ
www.huasections.gr
 ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ
  ΣΥΝΕΔΡΙΟ
THΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
  ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ • ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ MAKEDONIA PALACE ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
7-9 Οκτωβρίου 2021
χρόνια 1931-2021 ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ
     ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Το διάστημα 2015-2019, 54 ασθενείς ηλικίας 22-82, με λιθίαση ανωτέρου ουροποιητικού οι οποίοι είχαν προγραμματιστεί για χειρουργική αντιμετώπιση διαπιστώθηκε ότι είχαν προεγχειρητικά θετική ουροκαλλιέργεια. Πενήντα ασθενείς υποβλήθηκαν σε ενδοσκοπική αντιμετώπιση (PCNL, URS) και 4 σε SWL. Όλοι έλαβαν αντιβιοτική αγωγή με βάση το αντιβιόγραμμα 7-10 ημέρες προεγχειρητικά. Καταγράφηκαν το είδος του μικροβίου, η ευαισθησία του στα αντιβιοτικά και οι φλεγμονώδεις επιπλοκές μετεγχειρητικά. Επίσης μελετήθηκε η σύσταση των εξαιρεθέντων λίθων με φασματοσκοπία υπερύθρου και/ή περίθλαση ακτίνων Χ.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Σαράντα οκτώ ασθενείς ήταν γυναίκες και μόλις 6 άνδρες. Στις περισσότερες από το 50% των καλλιεργειών απομονώθηκε Ε.Coli και ακολούθησαν κατά σειρά συχνότητας Proteus Mirabilis, Enterococcus faecalis, Klebsiella και Pseudomonas aeruginosa. Η ανθεκτικότητα των παθογόνων μικροοργανισμών στις κύριες κατηγορίες αντιβιοτικών που χρησιμοποιούνται στην συνήθη κλινική πράξη, δηλαδή κεφαλοσπορίνες, κινολόνες, αμινογλυκοσίδες και σουλφοναμίδες υπολογίσθηκε στο 18,5%, 18,5%, 1,8% και 29,6% αντίστοιχα. Υψηλό πυρετό (>38,5οC) εμφάνισαν 4 ασθενείς (7,4%), χωρίς κανένα συμβάν σήψης/σηπτικού shock. H συχνότερη σύσταση λίθου ήταν στρουβίτης ακολουθούμενη από whewellite/weddellite.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Σε ασθενείς με λιθίαση ανώτερου ουροποιητικού η θετική ουροκαλλιέργεια αποκαλύπτει ευρύ φάσμα μικροβίων με κυρίαρχο το E.Coli. Η ανθεκτικότητα των μικροβίων σε κεφαλοσπορίνες και κινολόνες αγγίζει αθροιστικά το 40% κάτι που δημιουργεί προβληματισμούς για την εμπειρική επιλογή αντιβιοτικού. Ως εκ τούτου, η προεγχειρητική ουροκαλλιέργεια παραμένει απαραίτητη εξέταση για την ορθή διαχείριση αυτής της κατηγορίας ασθενών.
      Α17
         ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΛΙΘΙΑΣΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ ΜΕ ΑΝΙΟΥΣΑ ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΛΙΘΟΤΡΙΨΙΑ ΛΕΪΖΕΡ. ΜΕΛΕΤΗ ΣΕ 155 ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ.
Διομήδης Κοζυράκης1, Αναστάσιος Ζαρκάδας2, Ηλίας Κατσαρός2, Μιχαήλ Λαρδάς1, Νικόλαος Μερτζιώτης1, Ζήσης Κρατήρας3
1 Κλινική Επανορθωτικής & Χειρουργικής Ουρολογίας, Ιδιωτική Κλινική "Metropolitan General" 2 Ουρολογική Κλινική, "Αχιλλοπούλειο" Γενικό Νοσοκομείο Βόλου
3 Urology Department, Bradford Teaching Hospital, NHS foundation Trust
    ΕΙΣΑΓΩΓΗ/ΣΚΟΠΟΣ: Να καθοριστούν οι προγνωστικοί παράγοντες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της ανιούσας ενδοσκοπικής λιθοτριψίας
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Η ηλικία, το φύλο, το ιστορικό προηγούμενων θεραπειών ή/και ουρολοίμωξης, ο προεγχειρητικός καθετηριασμός ουρητήρα, ο συνολικός αριθμός λίθων, ο αριθμός λίθων του ουρητήρα ή και του νεφρού, η παρουσία λίθου στον κάτω κάλυκα και το συνολικό λιθιασικό φορτίο συσχετίστηκαν με τα αποτελέσματα και τις επιπλοκές. Εξετάστηκαν τα ποσοστά χωρίς λιθίαση μετά από την πρώτη επέμβαση (ΠΧΛ1) και μετά από επανάληψη της θεραπείας (ΠΧΛε) και οι συνολικές επιπλοκές.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Συνολικά 237 λίθοι αναγνωρίστηκαν με CT έλεγχο σε 155 ασθενείς (1,53 λίθοι /ασθενή). 114 εξ αυτών είχαν μονήρη λίθο ενώ στου λοιπούς 41 ασθενείς (26,4%) αναγνωρίστηκαν τουλάχιστον 2 (Μ.Ο.: 3). Η μέση ηλικία ήταν τα 58 έτη. Το μέσο συνολικό λιθιασικό φορτίο, ο μέσος αριθμός λίθων, ο μέσος αριθμός λίθων στον ουρητήρα, ο μέσος αριθμός νεφρικών λίθων και το ποσοστό των ασθενών με λίθο στον κάτω κάλυκα ήταν 14,7χιλ, 1,5, 1,24, 0.28 and 4.5% αντίστοιχα. Το ΠΧΛ1 ήταν 79,3% ενώ μετά από 1,24 συνεδρίες ανά ασθενή το ΠΧΛε ήταν 93,5%. Το ποσοστό μετεγχειρητικών επιπλοκών ήταν 25,8%. Η στατιστική ανάλυση ανέδειξε ότι ο αριθμός λίθων (p=0,015), οι λίθοι κάτω κάλυκα (p=0,02), το συνολικό λιθιασικό φορτίο (p= 0,001) και το προϋπάρχον ουρητηρικό stent (p= 0,046) σχετίζονταν με ΠΧΛ1. Αναφορικά με τον ΠΧΛε ο αριθμός λίθων (p=0.001) , ο αριθμός των λίθων στον ουρητήρα (p=0,018) και τον νεφρό (p=0,009), οι λίθοι στον κάτω κάλυκα (p=0,024) και το συνολικό λιθιασικό φορτίο (p=0,001) ήταν στατιστακά σημαντικοί παράγοντες. Η ηλικία και το συνολικό λιθιασικό φορτίο ήταν προγνωστικοί παράγοντες επιπλοκών (p= 0,027 και 0,001 αντίστοιχα).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Το συνολικό λιθιασικό φορτίο, η παρουσία λίθων νεφρού, ιδιαίτερα κάτω κάλυκα και η ηλικία θα πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν στην θεραπεία της λιθιασικής νόσου.
         










































































   12   13   14   15   16