Page 13 - 2_DIATMHMATIKO_ABSTRACT BOOK
P. 13
χρόνια 1931-2021
13 2o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ
www.huasections.gr
ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ
THΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ • ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ MAKEDONIA PALACE ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
7-9 Οκτωβρίου 2021
χρόνια 1931-2021 ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Το 34% των ασθενών είχε θετική καλλιέργεια ούρων (42% των γυναικών, 28% των ανδρών). Συχνότερος μικροοργανισμός ήταν το E.Coli (40%), με δεύτερο τον Enterococcus (32%). Ακόμη απομονώθηκαν Staphylococcus (16%), Kl.Pneumoniae (12%), P.Mirabilis (6%), Streptococcus (8%) και P.Aeruginosa (4%). Πολυανθεκτικοί ήταν το 24% (≥3 κατηγορίες αντιβιοτικών), ενώ 17% πανευαίσθητοι. Ανθεκτικότητα στα β-λακταμικά εμφάνισε το 35% και στις κινολόνες το 20%. Ιστορικό ενδοσκοπικής επέμβασης ανέφερε το 38% των ασθενών, με 50% αυτών να έχει θετική καλλιέργεια, ενώ μόνο το 26% χωρίς ιστορικό παρουσίασε θετική καλλιέργεια. Ξένο σώμα είχε το 30% των ασθενών, με τους μισούς να έχουν θετική καλλιέργεια, σε αντίθεση με το 27% χωρίς ξένο σώμα (p=0.001). Μετεγχειρητικά εμπύρετο παρουσίασε το 15% των ασθενών, το 34% με θετική καλλιέργεια και το 6% με στείρα (p=0.001).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Οι ασθενείς με ξένο σώμα είναι πιθανότερο να έχουν θετική καλλιέργεια ούρων προεγχειρητικά, η οποία σχετίζεται σαφώς με την εμφάνιση μετεγχειρητικού εμπύρετου.
Α15
Ο ΔΙΑΠΡΕΠΗΣ ΑΡΑΒΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΑΜΠΟΥΛΚΑΣΗ 936-1013 ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙ ΛΙΘΟΤΟΜΗΣ.
Αχιλλεύς Δρογώσης1, Χαράλαμπος Μαμουλάκης2, Μαριάννα Καραμάνου3
1 Ουρολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Ιπποκράτειο
2 Ουρολογική Κλινική, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου
3 Εργαστήριο Ιστορίας της Ιατρικής και Ιατρικής Δεοντολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Γνωστή από την αρχαιότητα, η μέθοδος της λιθοτομής αναφέρεται στον Ιπποκρατικό Όρκο με αποτρεπτικό λόγο. Αιώνες αργότερα, ο Βυζαντινός ιατρός, Παύλος Αιγινήτης (625-690) δίνει μια λεπτομερή περιγραφή της επέμβασης και παραθέτει τις πιθανές επιπλοκές της. Το έργο του Παύλου Αιγινήτη περνά, μέσα από μεταφράσεις, στους ιατρούς της Αραβοϊσλαμικής περιόδου και εξελίσσεται χάρη στον Άραβα χειρουργό Αμπουλκασή. Ο Αμπουλκασή υπήρξε ο πρώτος Άραβας ιατρός που διακρίθηκε στην χειρουργική αγνοώντας την απαγόρευση που επέβαλε το Ισλάμ για τις αιματηρές επεμβάσεις.
ΣΚΟΠΟΣ: Η καταγραφή της χειρουργικής τεχνικής της λιθοτομής καθώς και η ανάδειξη της σημαντικής προσφοράς του Αμπουλκασή στην εξέλιξη της μεθόδου.
ΜΕΘΟΔΟΣ: Μελέτη του τελευταίου βιβλίου με τίτλο: «Περί εγχειρητικής και χειρουργικών εργαλείων», της ιατρο-χειρουργικής εγκυκλοπαίδειας «Al-Tasrif» του Αμπουλκασή.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Ο Αμπουλκασή περιγράφει αναλυτικά την επέμβαση της λιθοτομής. Αρχικά ο ασθενής υποβάλλεται σε εκκενωτικό υποκλυσμό. Ακολουθεί σείση και δακτυλική εξέταση του ορθού ώστε μέσω της βαρύτητας και της μηχανικής ώθησης ο λίθος να κατέλθει προς την ουροδόχο κύστη. Γίνεται εξωτερικά καθαρισμός της περιοχής με βρασμένο νερό και οινόπνευμα. Στην επέμβαση συμμετέχουν δυο βοηθοί. Ο πρώτος πιέζει την κύστη προς τα κάτω εφαρμόζοντας πίεση υπερηβικά, ενώ ο δεύτερος (σε περίπτωση άρρενος) ανασηκώνει τους όρχεις. Η επέμβαση γίνεται μέσω μίας εγκάρσιας ή λοξής περινεϊκής τομής προς τα αριστερά. Πραγματοποιείται διάνοιξη του κυστικού αυχένα. Αν ο λίθος είναι ευμεγέθης αφαιρείται με το χέρι. Σε περίπτωση μη ανεύρεσης του, αναζητείται προσεκτικά με την βοήθεια αγκίστρου και λαβίδας. Σε ενσφήνωση του εντός της ουρήθρας, ο Αμπουλκασή προτείνει τομή κάτωθεν του λίθου προκειμένου να αφαιρεθεί με μηχανική ώθηση εκ των άνω προς τα κάτω. Ακολουθούν η συρραφή και η αντισηψία.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η λιθοτομή τελειοποιήθηκε από τον σπουδαίο Άραβα χειρουργό Αμπουλκασή ενώ το έργο του αποτέλεσε το κύριο χειρουργικό σύγγραμμα για πέντε αιώνες διαμορφώνοντας την χειρουργική σκέψη και πράξη.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ/ΣΚΟΠΟΣ: Η θετική ουροκαλλιέργεια σε ασθενείς με λίθους ανώτερου ουροποιητικού που πρόκειται να υποβληθούν σε ενδοουρολογική παρέμβαση είναι ένας παράγων κινδύνου για φλεγμονώδεις μετεγχειρητικές επιπλοκές. Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε το είδος του μικροβίου, η ευαισθησία του και οι μετεγχειρητικές φλεγμονώδεις επιπλοκές σε μία ομάδα ασθενών με λιθίαση του ανώτερου ουροποιητικού πριν την θεραπευτική αντιμετώπιση.
Α16
ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΟ ΦΑΣΜΑ ΚΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΛΙΘΟΥΣ ΑΝΩΤΕΡΟΥ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΘΕΤΙΚΗ ΟΥΡΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Σταύρος Λαιλισίδης1, Νικόλαος Νάσσος1, Σταύρος Γιαννόπουλος1, Χρήστος Καλαϊτζής1, Στυλιανός Γιαννακόπουλος2
1 Ουρολογική Κλινική, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Αλεξανδρούπολη
2 Εργαστήριο Ενδοσκοπήσεων, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Αλεξανδρούπολη