Page 12 - 2_DIATMHMATIKO_ABSTRACT BOOK
P. 12
χρόνια 1931-2021
12 2o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ
www.huasections.gr
ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ
THΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ • ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ MAKEDONIA PALACE ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
7-9 Οκτωβρίου 2021
χρόνια 1931-2021 ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ
ΣΚΟΠΟΣ: Στην ESWL ο εντοπισμός του λίθου γίνεται με τη χρήση ακτινοσκόπησης κι έτσι η μέθοδος συγκαταλέγεται στις ιατρικές πρακτικές που σχετίζονται με ακτινοβόληση του ασθενή. Στόχος της εργασίας είναι να μελετηθεί η δόση ακτινοβολίας των ασθενών που υποβάλλονται σε ESWL και να εντοπιστούν παράγοντες επηρεασμού της.
ΜΕΘΟΔΟΣ: Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Εργαστήριο Λιθοτριψίας της Ουρολογικής Κλινικής του Γ.Ν.Θ «Ιπποκράτειο» στο ακτινοσκοπικό μηχάνημα Dornier Gemini για χρονικό διάστημα 6 μηνών. Για κάθε ασθενή καταγράφονταν ηλικία, βάρος, θέση του λίθου (ΔΕ, ΑΡ, κάλυκας, πύελος, ουρητήρας), μέγεθος λίθου (<10mm, >10mm), χρόνος ακτινοσκόπησης, ένδειξη δόσης και αριθμός κρούσεων. Έγινε στατιστική επεξεργασία των δεδομένων.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Συλλέχθηκαν δεδομένα από 219 ασθενείς, 117 άνδρες και 102 γυναίκες, ηλικίας 20-91 ετών (μέση ηλικία 59 έτη) και βάρους 35-126 κιλών (μέσο βάρος 79 κιλά). Το 66% των λίθων ήταν μεγέθους <10mm. Το 52% των λίθων εντοπίζονταν σε άνω-μέσω- κάτω καλυκική ομάδα, το 30% στην πύελο του νεφρού και το 18% στον ουρητήρα. Οι κρούσεις κυμαίνονταν από 621 έως 3505 (μέση τιμή 2400). Ο μέσος χρόνος ακτινοσκόπησης ήταν 83 sec και η μέση ένδειξη δόσης DAP 4,3 Gycm2, η οποία αντιστοιχεί σε δόση 0,78 mSv. Διαπιστώθηκε ότι υπήρχε στατιστικά σημαντική διαφορά (p=0,007) στη συσχέτιση του χρόνου ακτινοσκόπησης με τη θέση (ΔΕ/ΑΡ) των λίθων (90/77 sec αντίστοιχα). Επίσης, η δόση ακτινοβολίας είχε γραμμική σχέση με τον χρόνο ακτινοσκόπησης (px min).Δεν διαπιστώθηκε στατιστικά σημαντική διαφορά στην σχέση μεγέθους του λίθου και της δόσης ακτινοβόλησης.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:Η σύγκριση των αποτελεσμάτων μας με άλλες μελέτες έδειξε ότι οι δόσεις ακτινοβολίας των ασθενών διατηρούνται σε ικανοποιητικά χαμηλά επίπεδα και είναι ισοδύναμες με τη δόση ακτινογραφίας ΝΟΚ. Η γραμμική εξάρτηση της δόσης ακτινοβολίας από τον χρόνο ακτινοσκόπησης βοηθά στον άμεσο έλεγχο και περιορισμό της από τον ουρολόγο-επεμβατιστή.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η λιθίαση του ουροποιητικού αφορά έως και 20% του γενικού πληθυσμού. Σύμφωνα με τα EAU Guidelines θα πρέπει να λαμβάνεται προεγχειρητική καλλιέργεια σε όλους τους ασθενείς που πρόκειται να αντιμετωπιστούν ενδοσκοπικά και συστήνεται η λήψη προεγχειρητικής χημειοπροφύλαξης.
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Από τον 10/2019 έως τον 3/2020 εξετάστηκαν, αναδρομικά, 150 ασθενείς που προσήλθαν για ουρητηρολιθοθρυψία (93 άνδρες, 57 γυναίκες). Μελετήθηκε το ποσοστό των ασθενών με θετική καλλιέργεια ούρων προεγχειρητικά και η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά. Καταγράφηκαν το μέγεθος του λίθου, η εντόπιση, το ιστορικό ενδοσκοπικών επεμβάσεων, η παρουσία υδρονέφρωσης ή ξένου σώματος (JJ-stent ή PCN), ο σακχαρώδης διαβήτης και η εμφάνιση μετεγχειρητικού πυρετού. Οι ασθενείς με στείρα καλλιέργεια έλαβαν χημειοπροφύλαξη (κινολόνη ή κεφαλοσπορίνη β’ γενιάς) και με θετική καλλιέργεια έλαβαν προεγχειρητικά αντιβίωση βάσει αντιβιογράμματος. Στατιστική ανάλυση έγινε με βάση το Fisher’s exact test και x2 με στατιστική σημαντικότητα να ορίζεται για p ≤ 0.05. Η στατιστική ανάλυση διενεργήθηκε με SPSS v 23.0.
Α14
Ο ΕΠΙΠΟΛΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ ΚΑΙ Η ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΛΙΘΙΑΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΥΠΟΒΛΗΘΟΥΝ ΣΕ ΟΥΡΗΤΗΡΟΛΙΘΟΘΡΥΨΙΑ Κωνσταντίνος Πικραμένος1, Μαρίνος Μπερδεμπές1, Λάζαρος Τζελβές1, Λάζαρος Λαζάρου1, Αθανάσιος Παπατσώρης1, Ιωάννης Βαρκαράκης1, Χαράλαμπος Δεληβελιώτης1, Ανδρέας Σκολαρίκος1
1 Β' Πανεπιστημιακή Ουρολογική Κλινική, Γ.Ν. ''Σισμανόγλειο'', Αθήνα
Α12
ΑΠΕΣΎΡΘΗ
Α13
ΔΟΣΕΙΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΛΙΘΟΤΡΙΨΙΑ (ESWL).
Νικόλαος Τσατσανίδης1, Ευαγγελία Παπαγεωργίου2, Χρήστος Δερμιτζάκης1, Αστέριος Φωτάς1, Συμεων Μαλακώζης1, Βασίλειος Σημαιοφορίδης1, Ιωάννης Βούρος1, Γεώργιος Σαλπιγγίδης1
1 Ουρολογική Κλινική, Γ.Ν.Θ «Ιπποκράτειο», Θεσσαλονίκη
2 Tμήμα Ιατρικής Φυσικής, Γ.Ν.Θ «Ιπποκράτειο», Θεσσαλονίκη