Page 10 - 2_DIATMHMATIKO_ABSTRACT BOOK
P. 10

                   χρόνια 1931-2021
10 2o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ
  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ
www.huasections.gr
 ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ
  ΣΥΝΕΔΡΙΟ
THΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
  ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ • ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ MAKEDONIA PALACE ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
7-9 Οκτωβρίου 2021
χρόνια 1931-2021 ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ
     ΕΙΣΑΓΩΓΗ/ΣΚΟΠΟΣ: Η διουρηθρική προστατεκτομή παραμένει σήμερα η θεραπεία εκλογής για την αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη. Η διακυστική προστατεκτομή αποτελεί μια εναλλακτική επιλογή σε ασθενείς με μεγάλου βαθμού υπερτροφία προστάτη. Όμως, τόσο η διακυστική όσο και η διουρηθρική προστατεκτομή δεν στερούνται τεχνικών δυσκολιών σε μεγάλους προστάτες. Ο σκοπός αυτής της μελέτης είναι να εκτιμήσει την αποτελεσματικότητα της μερικής διουρηθρικής προστατεκτομής ως εναλλακτική επιλογή στην πλήρη ενδοσκοπική και την διακυστική προστατεκτομή.
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Μελετήθηκαν αναδρομικά δεδομένα ασθενών που αντιμετωπίστηκαν για ΚΥΠ με μερική διουρηθρική αδενωματεκτομή για χρονικό διάστημα των τελευταίων 2 ετών. Για την διουρηθρική προστατεκτομή χρησιμοποιήθηκε διπολική διαθερμία σε όλους τους ασθενείς. Αξιολογήθηκαν και συγκρίθηκαν προ εγχειρητικά και μετεγχειρητικά τα αποτελέσματα του IPSS ,το Qmax, ο υπολειπόμενος όγκος ούρων μετά την ούρηση καθώς και το PSA.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Συνολικά αντιμετωπίστηκαν 15 ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων 4 για οξεία επίσχεση ούρων που έλεβαν θεραπεία με μερική διουρηθρική αδενωματεκτομή. Η μέση ηλικία ήταν 73 έτη και η μέση νοσηλεία ήταν 3 ημέρες. Κανένας από τους ασθενείς δεν χρειάστηκε μετάγγιση αίματος. Τα δεδομένα έδειξαν μείωση κατα 48% του IPSS. Ο μέσος ρυθμός ροής βελτιώθηκε από 6 σε 15 ml/s. Η τιμή του PSA μειώθηκε κατα μέσο όρο 50%. Μόνο 2 ασθενείς χρειάστηκαν συμπληρωματική εκτομή. Τα παραπάνω στοιχεία συγκρίθηκαν με τα αντίστοιχα δεδομένα της EAU σχετικά με την TURP και την διακυστική προστατεκτομή.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η μερική διουρηθρική προστατεκτομή προσφέρει αντικειμενική και υποκειμενική βελτίωση με χαμηλό ποσοστό επιπλοκών σε σύγκριση με τις τυπικές χειρουργικές τεχνικές. Αυτή η τεχνική είναι κατάλληλη για ασθενείς με μεγάλα προστατικά αδενώματα καθώς και για ασθενείς που δεν είναι κατάλληλοι για παρατεταμένη εκτομή ή ανοικτή χειρουργική επέμβαση. Ανάγκη για συμπληρωματική εκτομή χρειάστηκε στο 13,3% κατα το χρονικό διάστημα της μελέτης και γι'αυτό το λόγο θα χρειαστούν επιπλέον μελέτες που θα αξιολογήσουν τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα αυτής της τεχνικής.
      Α09
         ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΟΥΡΗΤΗΡΟΛΙΘΟΤΡΙΨΙΑΣ ΜΕ ΗΜΙΑΚΑΜΠΤΟ ΟΥΡΗΤΗΡΟΣΚΟΠΙΟ ΧΩΡΙΣ ΑΚΤΙΝΟΣΚΟΠΙΚΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ.
Παναγιώτης Βουρίκης1, Γρηγόριος Θεοδωρόπουλος2, Ιωάννης Χριστοδουλίδης2, Χρήστος Παπανδρέου2, Αθανάσιος Κωσταράς2, Γεράσιμος Κολλαϊτης2, Γεώργιος Τόμπρος2, Εμμανουήλ Τσαγκατάκης2
1 Ουρολογική Κλινική, Γ.Ν.''Η ΕΛΠΙΣ'' 2 Ουρολογική Κλινική, Γ.Ν. ''Η ΕΛΠΙΣ''
    ΕΙΣΑΓΩΓΗ/ΣΚΟΠΟΣ: Η ακτινοσκοπική καθοδήγηση κατά τη διάρκεια της ουρητηρολιθοτριψίας παρέχει ασφάλεια, αλλά εκθέτει τον ασθενή και το προσωπικό σε ακτινοβολία. Σκοπός της μελέτης ήταν να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα και ασφάλεια της ουρητηρολιθοτριψίας με ημιάκαμπτο ουρητηροσκόπιο χωρίς τη χρήση c-arm.
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Την περίοδο Ιανουάριος 2019 - Απρίλιος 2020, όλοι οι ασθενείς με λίθους ουρητήρα, μεγέθους < 1 cm υποβλήθηκαν σε laser λιθοτριψία με ημιάκαμπτο ουρητηροσκόπιο, χωρίς τη χρήση c-arm. Αναδρομικά μελετήθηκαν τα χαρακτηριστικά των ασθενών, περιεγχειρητικοί παράμετροι και η έκβαση της θεραπείας.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Συνολικά αντιμετωπίστηκαν 42 ασθενείς. Από αυτούς, 27 (64%) ήταν άνδρες και 15 (36%) γυναίκες. Η διάμεση ηλικία ήταν 54 έτη (21-83). Σε 29 περιπτώσεις οι λίθοι εντοπίζονταν στο κάτω, σε 6 στο μέσο, σε 5 στο άνω και σε 2 στο κάτω και στο μέσο τριτημόριο του ουρητήρα. Ο διάμεσος χρόνος χειρουργείου ήταν 55 λεπτά (30-90). Ελεύθεροι λίθου κατέστησαν 38 από τους 42 ασθενείς (90,5%). Σε μια περίπτωση ενσφηνωμένου λίθου το οδηγό σύρμα τοποθετήθηκε υποβλεννογόνια, αλλά αναγνωρίστηκε διεγχειρητικά και επανατοποθετήθηκε. Σε όλες τις περιπτώσεις τοποθετήθηκε επιτυχώς, μέσω του ουρητηροσκοπίου, pig-tail.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η ουρητηρολιθοτριψία με ημιάκαμπτο ουρητηροσκόπιο χωρίς ακτινοσκοπική καθοδήγηση είναι εφικτή, αποτελεσματική και μπορεί να εκτελεστεί με ασφάλεια σε επιλεγμένες περιπτώσεις λίθων κάτω και μέσου τριτημορίου ουρητήρα.
     Α08
        Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΕΡΙΚΗΣ ΔΙΟΥΡΗΘΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΚΤΟΜΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ. Η 2ΕΤΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΜΑΣ.
Αχιλλευς Δρογώσης, Κωνσταντίνος Φασουλάκης1, Βασίλειος Σπαπής1, Φίλιππος Καπόγιαννης1, Γεράσιμος Φραγκούλης1, Χαράλαμπος Φασουλάκης1
1 ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ, Γ.Ν ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ, ΑΘΗΝΑ
               






































































   8   9   10   11   12