Page 11 - 2_DIATMHMATIKO_ABSTRACT BOOK
P. 11
χρόνια 1931-2021
11 2o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ
www.huasections.gr
ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ
THΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ • ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ MAKEDONIA PALACE ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
7-9 Οκτωβρίου 2021
χρόνια 1931-2021 ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ/ΣΚΟΠΟΣ: H ανοικτή διακοιλιακή και η διακολπική προσπέλαση αποτελούν τις δύο συμβατικές προσεγγίσεις για τη διόρθωση ΚΚΣ, αναλόγως της ανατομικής του θέσης. Παρουσιάζουμε μία τροποποιημένη, ελάχιστα επεμβατική, λαπαροσκοπική διακυστική τεχνική για την αποκατάσταση ΚΚΣ, με την χρήση τριών μόνο trocars και μιας περιορισμένης οπίσθιας κυστεοτομής.
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΙ: Οκτώ ασθενείς υποβλήθηκαν σε λαπαροσκοπική διακυστική διόρθωση κυστεοκολπικού συριγγίου άνωθεν του κυστικού τριγώνου, απότοκο γυναικολογικής επέμβασης. Σε μία από τις 8 ασθενείς είχε προηγηθεί αποτυχημένη προσπάθεια διακολπικής διόρθωσης. Χρησιμοποιήθηκαν 3 trocars, και διενεργήθηκε μια μέση οπίσθια κυστεοτομή 2 εκατοστών. Έγινε επιμελής διαχωρισμός κυστικού και κολπικού τοιχώματος. Η συρραφή των χασμάτων του κόλπου και της ουροδόχου κύστης έγινε με συνεχές ράμμα, καθέτως, ενώ ενδιάμεσα τοποθετήθηκε αυτόλογο μόσχευμα/κρημνός, όπου ήταν εφικτό.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Διεγχειρητικά δεν καταγράφηκαν επιπλοκές, ενώ μετεγχειρητικά 2 ασθενείς εμφάνισαν επιπλοκές Clavien grade 1. Με το πέρας των επανελέγχων οι ασθενείς ήταν εγκρατείς, γεγονός που υποδηλώνει την πλήρη αποκατάσταση του ΚΚΣ.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:Η τροποποιημένη αυτή λαπαροσκοπική διακυστική διόρθωση ΚΚΣ δεν απαιτεί τη χρήση εξειδικευμένων εργαλείων και είναι εύκολο να εφαρμοστεί στα ΚΚΣ άνωθεν του κυστικού τριγώνου. Ως εκ τούτου, σε συνδυασμό με την μείωση της νοσηρότητας και την αποτελεσματικότητα της, η τεχνική αυτή δύναται να κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αποκατάσταση των ΚΚΣ.
Α11
ΧΑΛΑΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΓΙΟΥ ΚΟΙΛΙΑΚΟΥ ΤΟΙΧΩΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΥΠΕΡΠΛΕΥΡΙΑ ΔΙΑΔΕΡΜΙΚΗ ΛΙΘΟΘΡΥΨΙΑ: ΜΙΑ ΣΠΑΝΙΑ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΠΛΟΚΗ
Νικόλαος Νάσσος1, Σταύρος Λαιλισίδης1, Χρήστος Αργυρίου1, Γεώργιος Γεωργιάδης2, Σταύρος Γιαννόπουλος1, Χρήστος Καλαϊτζής1, Στυλιανός Γιαννακόπουλος3
1 Ουρολογική Κλινική, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Αλεξανδρούπολη
2 Αγγειοχειρουργική Κλινική, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Αλεξανδρούπολη 3 Εργαστήριο Ενδοσκοπήσεων, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Αλεξανδρούπολη
ΕΙΣΑΓΩΓΗ/ΣΚΟΠΟΣ: Η χάλαση του πλάγιου κοιλιακού τοιχώματος (συχνά περιγραφόμενη εσφαλμένα ως μετεγχειρητική κήλη), είναι γνωστή επιπλοκή των ανοιχτών χειρουργικών επεμβάσεων με οσφυϊκή τομή για ουρολογικές, αγγειοχειρουργικές και νευροχειρουργικές παθήσεις. Παρουσιάζουμε μια σειρά ασθενών με χάλαση του πλάγιου κοιλιακού τοιχώματος, ως επιπλοκή μετά από διαδερμική λιθοθρυψία.
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Τέσσερεις άνδρες ηλικίας 27-68 ετών υποβλήθηκαν σε διαδερμική λιθοθρυψία για λίθο στο δεξιό νεφρό. Ουδείς ανέφερε ιστορικό νευρολογικής πάθησης. Οι παρακεντήσεις σε όλες τις περιπτώσεις διενεργήθηκαν στο 11ο μεσοπλεύριο διάστημα. Η επέμβαση ήταν επιτυχής σε όλες τις περιπτώσεις, χωρίς την καταγραφή διεγχειρητικών ή άλλων άμεσων μετεγχειρητικών επιπλοκών.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Στο σύνολο των περιστατικών κατά την διάρκεια του πρώτου επανελέγχου αναγνωρίστηκε ποικίλου βαθμού ανώδυνη διόγκωση στο πλάγιο κοιλιακό τοίχωμα. Ο υπερηχογραφικός έλεγχος απέκλεισε την παρουσία αιματώματος ή άλλης συλλογής. Η διόγκωση οφειλόταν σε χάλαση των μυών του κοιλιακού τοιχώματος, που αποδόθηκε σε τραυματισμό του σύστοιχου μεσοπλεύριου νεύρου. Το φαινόμενο υποχώρησε μερικώς ή πλήρως σε 3 ασθενείς, ενώ σε έναν παρέμεινε αμετάβλητο στη διάρκεια του follow-up.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η βλάβη του 11ου μεσοπλεύριου νεύρου, δεδομένης της ανατομικής ποικιλομορφίας του, αποτελεί το κλειδί του παθογεννετικού μηχανισμού της χάλασης του πλάγιου κοιλιακού τοιχώματος και της επακόλουθης κοιλιακής διόγκωσης. Η νευρολογική αυτή επιπλοκή, αν και εξαιρετικά σπάνια, θα πρέπει να συμπεριληφθεί στις πιθανές επιπλοκές της υπερπλεύριας διαδερμικής λιθοθρυψίας.
Α10
ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΔΙΑΚΥΣΤΙΚΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΥΣΤΕΟΚΟΛΠΙΚΟΥ ΣΥΡΙΓΓΙΟΥ (ΚΚΣ) ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΜΟΝΟ ΤΡΙΩΝ TROCARS ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΚΥΣΤΕΟΤΟΜΗΣ.
Νικόλαος Νάσσος1, Σταύρος Λαιλισίδης1, Σταύρος Γιαννόπουλος1, Χρήστος Καλαϊτζής1, Στυλιανός Γιαννακόπουλος2
1 Ουρολογική Κλινική, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Αλεξανδρούπολη
2 Εργαστήριο Ενδοσκοπήσεων, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Αλεξανδρούπολη