Page 138 - 2_DIATMHMATIKO_ABSTRACT BOOK
P. 138

                   χρόνια 1931-2021
138 2o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ
  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ
www.huasections.gr
 ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ
  ΣΥΝΕΔΡΙΟ
THΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
  ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ • ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ MAKEDONIA PALACE e - Posters
7-9 Οκτωβρίου 2021
χρόνια 1931-2021 ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ
   ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Από τις 110 διορθικές βιοψίες ανιχνεύθηκαν συνολικά 40 περιπτώσεις με αδενοκαρκίνωμα προστάτη. Από αυτές, κατατάχθηκαν 9 περιπτώσεις Gleason 6 συμβατές με μη κλινικά σημαντική νεοπλασία, 21 περιπτώσεις Gleason 7, 4 περιπτώσεις Gleason 8 και 6 περιπτώσεις Gleason 9. Το υλικό από τις στοχευμένες βιοψίες διέγνωσε 33/40 (82.5%) περιπτώσεις και το υλικό από τις συστηματικές βιοψίες 35/40 (87.5%) περιπτώσεις. Οι συστηματικές βιοψίες υπερείχαν συγκριτικά σε δύο περιπτώσεις ασθενών με νεοπλασίες Gleason 6. Στο σύνολο των αδενοκαρκινωμάτων οι στοχευμένες βιοψίες διέγνωσαν 33/110 (30%), οι συστηματικές 35/110 (31.8%) και ο συνδυασμός τους 40/110 (36.8%) περιπτώσεις. Επιπρόσθετα η θετικότητα για αδενοκαρκίνωμα του υλικού των στοχευμένων βιοψιών ήταν στατιστικά σημαντικά υψηλότερη σε σύγκριση με αυτή των συστηματικών βιοψιών (p<0.05).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματά μας, η συνδυασμένη χρήση στοχευμένων και συστηματικών βιοψιών στη διορθική λήψη ιστοτεμαχιδίων προστάτη υπό καθοδήγηση με mpMRI βελτιώνει τη διαγνωστική ακρίβεια της μεθόδου. Είναι πιθανό η καμπύλη εκμάθησης της μεθόδου να επηρέασε τα ευρήματα αυτά, που χρήζουν εμπλουτισμού με μεγαλύτερο αριθμό περιστατικών και συναξιολόγηση αντίστοιχων μελετών από τη διεθνή βιβλιογραφία.
      P123
         ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ CELL-DETECT ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΙΚΗ ΟΥΡΩΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ
Λεβέντη Α.1, Γλυκας Ι.1 ,Λαμπρου Σ.1,Φραγκουλης Χ.1,Λιγρια Α.2,Παλαμα Ι.α.2,Σταθουρος Γ.1,Παπαδοπουλος Γ.1,Αριστας Ο.1, Ντούμας Κ.1, Κοζωνη Β.2
1 Γενικό Νοσοκομείο Γνα  ̈Γ.γενηματας ̈, Ουρολογική Κλινική, Αθήνα, Ελλάδα
2 Γενικό Νοσοκομείο Γνα  ̈Γ.γενηματας ̈, Κυτταρολογικό Εργαστήριο, Αθήνα, Ελλάδα
   ΕΙΣΑΓΩΓΗ/ΣΚΟΠΟΣ: Η μέθοδος CELL-DETECT βασίζεται σε τεχνικές χρώσης και μελέτης της κυτταρικής μορφολογίας με σκοπό να διαγνώσει τα φυσιολογικά από τα καρκινικά κύτταρα.Στόχος της παρόυσας μελέτης είναι η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της μεθόδου στην διάγνωση του μη-μυοδιηθητικού καρκίνου της κύστης(NMBIC),σε ασθενείς που διανύουν την follow-up περίοδο της νόσου τους,σε σύγκριση με την συμβατική κυτταρολογική ούρων.
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΙ: Συλλέχθησαν δείγματα ούρων μεταξύ ασθενών που υποβάλονταν σε προγραμματισμένη κυστεοσκόπηση στο πλαίσιο του follow-up λόγω εμφάνισης μη-μυοδιηθητικού καρκίνου κύστης,κατά την διάρκεια της περιόδου 2019-2020.Όλα τα δείγματα εξετάστηκαν και με τις δύο προαναφερθείσες μεθόδους,ενώ η τελική διάγνωση ετέθη βασιζόμενη τόσο στο πόρισμα του κυστεοσκοπικού ελέγχου όσο και στην ιστοπαθολογική έκθεση του βιοπτικού υλικού από τους ασθενείς που υπεβλήθησαν σε διουρηθρική εξαίρεση εξεργασιών ουροδόχου κύστης(TURBT).
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Συνολικά,εξετάστηκαν δείγματα από 228 ασθενείς .Η μέση ηλικία τους ήταν τα 73,3 έτη και ο λόγος των ανδρών/ γυναικών ήταν 180/45.Τρεις ασθενείς απορρρίφθηκαν απο την μελέτη λόγω ανεπαρκούς ποσότητας δείγματος ούρων και ένας λόγω ασυνέπειας στο follow-up της νόσου.Συνολικά,105 δείγματα σχετίστηκαν με θετική για την νόσο ιστοπαθολογική βιοψία ενώ 125 με αρνητική.Αναφορικά με την ευασθησία και την ειδικότητα των 2 μεθόδων,εκείνη του CELL-DETECT ήταν 72% και 77% αντίστοιχα,ενώ εκείνη της συμβατικής κυτταρολογικής ούρων σε ποσοστά 28% και 88%,αντίστοιχα.Η θετική προγνωστική αξία της CELL-DETECT μεθόδου ήταν 74%,σε αντιπαραβολή με εκείνη της απλής κυτταρολογικής με ποσοστό 82%,ενώ η αρνητική προγνωστική αξία ανήλθε σε ποσοστά 76% και 39% αντιστοίχως για τις 2 μελετούμενες μεθόδους.Πιο αναλυτικά από τους 105 ασθενείς με θετικότητα για NMBIC,30 εξ’αυτών ήταν σταδίου low-grade(LG).Στην συγκεκριμένη υπο-ομάδα,η μέθοδος CELL-DETECT πέτυχε ποσοστό ευαισθησίας 83%(24/30 δείγματα),σε αντίθεση με την απλή κυτταρολογική της οποίας η ευαισθησία ήταν 40%(12/30 δείγματα).Όσον αφορά την υπο-ομάδα ασθενών που εμφάνισαν high-grade(HG) νόσο τα ποσοστά κυμάνθηκαν σε 64% (48/75 περιπτώσεις) και 40%(30/75 περιπτώσεις) για την μέθοθο CELL- DETECT και την συμβατική κυτταρολογική ούρων αντιστοίχως.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η παρόυσα μελέτη απέδειξε οτι η μέθοδος CELL-DETECT σχετίστηκε με υψηλότερο ποσοστό ευαισθησίας, συγκρινόμενη με την καθιερωμένη κυτταρολογική εξέταση ούρων ειδικότερα στην υπο-ομάδα των ασθενών ,με στάδιο νόσου LG καρκίνου κύστης.Επιπρόσθετα,η μελέτη αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα της χρήσης αυτής,σ την βελτιστοποίηση της ευασθησίας της συμβατικής κυτταρολογικής ούρων αναφορικά με την διάγνωση του μη-μυοδιηθητικού καρκίνου κύστης.
         











































































   136   137   138   139   140