Page 137 - 2_DIATMHMATIKO_ABSTRACT BOOK
P. 137
χρόνια 1931-2021
137 2o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ
www.huasections.gr
ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ
THΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ • ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ MAKEDONIA PALACE e - Posters
7-9 Οκτωβρίου 2021
χρόνια 1931-2021 ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ/ΣΚΟΠΟΣ: Ο συνδυασμός διαφορετικών θεραπειών πρώτης γραμμής για τη στυτική δυσλειτουργία αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση. Σκοπός μας ήταν να πραγματοποιήσουμε την πρώτη διπλή-τυφλή, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο κλινική δοκιμή για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας της συνδυασμένης θεραπείας με κρουστικά κύματα και ταδαλαφίλη έναντι κρουστικών κυμάτων και εικονικού φαρμάκου σε ασθενείς με ήπια ή μέτρια αγγειακή στυτική δυσλειτουργία.
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Πενήντα σεξουαλικά ενεργοί ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν σε έξι συνεδρίες κρουστικών κυμάτων δύο φορές την εβδομάδα για τρεις εβδομάδες και ταδαλαφίλη (n=25) ή εικονικό φάρμακο (n=25) μία φορά την ημέρα για τέσσερις εβδομάδες . Οι ασθενείς αξιολογήθηκαν σε έναν, τρεις και έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του πρωτοκόλλου θεραπείας. Πρωτεύον καταληκτικό σημείο της μελέτης μας ήταν η βελτίωση της στυτικής λειτουργίας με βάση το IIEF-EF. Δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία ήταν η βελτίωση της στυτικής λειτουργίας με βάση το SEP, ο αριθμός των ασθενών που εμφάνισαν ελάχιστη κλινικά σημαντική διαφορά (MCID) στο IIEF-EF, καθώς και η ασφάλεια των θεραπείας.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Το IIEF-EF βελτιώθηκε κατά 0,8 μονάδες περισσότερο (95% CI: -0,2 - 1,9, p = 0,12) ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, 1 βαθμό περισσότερο (95% CI: 0,1 - 1,9, p = 0,02) τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση τηςθεραπείας και 1,7 μονάδες περισσότερο (95% CI: 0,8 - 2,7, p της θεραπείας σε ασθενείς που έλαβαν συνδυασμένη θεραπεία σε σχέση με μονοθεραπεία. Δεν παρατηρήθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειεςκατά τη διάρκεια της μελέτης.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Ο συνδυασμός κρουστικών κυμάτων δύο φορές την εβδομάδα για τρεις εβδομάδες με ταδαλαφίλη 5mg μία φορά την ημέρα για τέσσερις εβδομάδες μπορεί να βελτιώσει περαιτέρω την ήπια ή ήπια έως μέτρια αγγειακή στυτική δυσλειτουργία σε σύγκριση με τη μονοθεραπεία με κρουστικά κύματα. Ωστόσο, περαιτέρω μελέτες υψηλής ποιότητας είναι αναγκαίες για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματά μας.
P122
ΔΙΟΡΘΙΚΗ ΒΙΟΨΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΠΟ ΠΟΛΥΠΑΡΑΜΕΤΡΙΚΗ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ: ΠΡΩΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΕ 110 ΑΣΘΕΝΕΙΣ
Αγρότης Γ1, Καρατζάς Α2, Οικονόμου Α2, Βάσιου Κ1, Τσούγκος Ι3, Ταμπόσης Ι2, Βλυχού Μ1, Τζώρτζης Β2, Τσιακούλιας Ε.
1 Εργαστήριο Ακτινολογίας,
2 Ουρολογική Κλινική
3 Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής, ΠΓΝ Λάρισας, Ιατρική Σχολή Παν. Θεσσαλίας
ΣΚΟΠΟΣ: Η προοπτική παρούσα μελέτη έχει ως αντικείμενο την αξιολόγηση των πρώιμων αποτελεσμάτων της διορθικής βιοψίας προστάτη υπό καθοδήγηση με πολυπαραμετρική Μαγνητική Τομογραφία (mpMRI) σε ασθενείς με υπόνοια κακοήθειας.
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Πραγματοποιήθηκαν 206 mpMRI εξετάσεις σε διάστημα δύο ετών σε μαγνητικό τομογράφο 3Τ, οι οποίες αξιολογήθηκαν με βάση το διαγνωστικό πρωτόκολλο PIRADS v 2.1. Όλοι οι εξεταζόμενοι υποβλήθηκαν επίσης σε μέτρηση προστατικού αντιγόνου (PSA). Ο συνδυασμός κλινικής και απεικονιστικής αξιολόγησης οδήγησε 110 άνδρες σε βιοψία προστάτη, η οποία πραγματοποιήθηκε με διορθική κεφαλή υπερήχου καθοδηγούμενη από την αντίστοιχη mpMRI (fusion guidedβιοψία). Ελήφθησαν ιστοτεμαχίδια από την ύποπτη περιοχή όπως καθορίστηκε από την mpMRI και ακολούθησαν συστηματικές βιοψίες σύμφωνα με το τυπικό πρωτόκολλο. Το υλικό της κάθε βιοψίας στάλθηκε σε ξεχωριστή σήμανση ανά εξεταζόμενο και αξιολογήθηκε παθολογονατομικά.
P121
Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΜΕ ΚΡΟΥΣΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑΔΑΛΑΦΙΛΗ ΣΤΗΝ ΗΠΙΑ ΚΑΙ ΗΠΙΑ ΕΩΣ ΜΕΤΡΙΑ ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ: ΜΙΑ ΔΙΠΛΗ- ΤΥΦΛΗ, ΤΥΧΑΙΟΠΟΙΗΜΕΝΗ, ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΜΕ ΕΙΚΟΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΟΚΙΜΗ Ιωάννης Μυκονιάτης1, Νικόλαος Πυργίδης1, Φιλήμων Ζηλωτής1, Αγριππίνα Φουρναράκη1, Βούλα Καποτέλη1, Δημήτριος Καλυβιανάκης1, Δημήτριος Χατζηχρήστου1
1 Α'Ουρολογική, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ