Page 107 - 2_DIATMHMATIKO_ABSTRACT BOOK
P. 107
χρόνια 1931-2021
107 2o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ
www.huasections.gr
ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ
THΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ • ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ MAKEDONIA PALACE e - Posters
7-9 Οκτωβρίου 2021
χρόνια 1931-2021 ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ
Αποτελέσματα: 905 ασθενείς είχαν ευρήματα στη γενική των ούρων, 673 παρουσίασαν ευρήματα στη ΝΟΚ, 937 παρουσίασαν διάταση πυελοκαλυκικού συστήματος, ενώ 32 ασθενείς δεν παρουσίασαν κανένα εύρημα. Το 9,3% των ασθενών έχριζε νοσηλείας, το 76% αντιμετωπίστηκε συντηρητικά με παυσίπονα, ενώ το υπόλοιπο 24% των ασθενών αντιμετωπίστηκε χειρουργικά με ενδοκυστική λιθοτριψία (41 ασθενείς), ή με τοποθέτηση JJ stent( ( 174 ασθενείς) ή με νεφροστομία (24 ασθενείς) είτε με mini- ουρητηροσκόπηση (32 ασθενείς) αφαιρώντας λίθο στην κυστεοουρητηρική συμβολή. Παρουσιάζεται και αναλύεται η περαιτέρω αντιμετώπιση και έκβαση των ασθενών.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Οι ασθενείς με κολικό του νεφρού αποτελούν σημαντικό ποσοστό των ασθενών που προσέρχονται στο ΤΕΠ και η αντιμετώπιση τους με σύγχρονες μεθόδους στα νοσοκομεία της περιφέρειας αποτελεί άμεση προτεραιότητα.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ/ΣΚΟΠΟΣ: Σκοπός της εργασίας είναι η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και ασφάλειας της ενδοουρηθρικής χορήγησης κρέμας αλπροσταδίλης (VITAROSTM) μετά από ρομποτικά υποβοηθούμενη ριζική προστατεκτομή (RARP) ως εναλλακτική θεραπεία αποκατάστασης της στυτικής λειτουργίας.
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: 46 συναινούντες ασθενείς που επρόκειτο να υποβληθούν σε RARP λόγω ca προστάτη, από τον ίδιο χειρουργό,συμπεριλήφθησαν στη μελέτη. Τα κριτήρια επιλογής ήταν: ηλικία 21, σκόρ σκληρότητας (EHS) >=3, πλήθος ερωτικών επαφών με σταθερή σύντροφο >=1/εβδομάδα, θετική απάντηση στις ερωτήσεις SEP2 & 3, ποιότητας ζωής (QoL) < 2 (οπτική κλίμακα 0=τέλεια, 6=απαίσια), απουσία σακχαρώδους διαβήτη, μέτριας/σοβαρής καρδιαγγειακής νόσου ή μεταβολικού συνδρόμου.Ένα μήνα μετά την επέμβαση όλοι οι ασθενείς έλαβαν VITAROSTM δις εβδομαδιαίως και επαναξιολογήθηκαν στους 3 και 6 μήνες.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Ένα μήνα μετά την επέμβαση, μόνο 2 ασθενείς ανέφεραν αυτόματη στύση, χωρίς τη λήψη οποιασδήποτε αγωγής (απλή διόγκωση, όχι άκαμπτη στύση) και κανένας δεν πέτυχε διείσδυση. Μετά από περίοδο 3 μηνών χορήγησης του VITAROSTM, το μέσο IIEF5 σκορ ήταν 15 από 23 , το EHS 2,5 από 3,2, ο αριθμός των εβδομαδιαίων επαφών 1,2 από 2,3, οι θετικές απαντήσεις στις SEP2 και SEP3 61% και 54% αντίστοιχα, και το QoL αυξήθηκε στο 2,8 από 1,6. Πέντε ασθενείς διέκοψαν τη θεραπεία λόγω κόστους ή σοβαρού πόνου. Στο τέλος της εξάμηνης περιόδου το μέσο IIEF5 σκορ ήταν 19 , το EHS 3,1 , ο αριθμός των επαφών 1,6 , οι θετικές απαντήσεις στο SEP2 και SEP3 73% και 68% αντίστοιχα και το QoL σκόρ 2,2.Ένας ασθενής διέκοψε τη θεραπεία λόγω κόστους και τρείς άλλαξαν σε tri-mix (λόγω αναποτελεσματικότητας της αγωγής, οι 2 εκ των οποίων δεν ανταποκρίθηκαν ούτε σε αυτή).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η ενδουρηθρική χορήγηση κρέμας αλπροσταδίλης μετά από RARP δείχνει να αποτελεί μια αποτελεσματική εναλλακτική θεραπεία, έναντι των καλά τεκμηριωμένων PDE5 αναστολέων και των ενδοσηραγγωδών ενέσων, σε καλά επιλεγμένους ασθενείς.
P067
ΕΝΔΟΟΥΡΗΘΡΙΚΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΛΠΡΟΣΤΑΔΙΛΗΣ (VITAROSTM) ΩΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΣΤΥΤΙΚΗΣ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΡΙΖΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΚΤΟΜΗ. Χαράλαμπος Θωμάς1, Χαράλαμπος Κωνσταντινίδης2, Βασίλειος Πουλάκης1
1 Ουρολογικό, Νοσοκομείο "Metropolitan"
2 Ουρολογικό, ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
P068
Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΥΕΛΙΚΗΣ ΙΣΧΑΙΜΙΑΣ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ: ΠΡΩΙΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ-ΜΑΡΤΥΡΩΝ.
Ευστάθιος Παπαευσταθίου1, Μαρία Παπαϊωάννου2, Κωνσταντίνος Τιγκιρόπουλος3, Κωνσταντίνος-Βάιος Μυτιλέκας1, Σωτήριος Γάτσος1, Ιωάννης Αποστολίδης1, Απόστολος Αποστολίδης1
1 Β ́ Ουρολογική Κλινική, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Γ.Ν Παπαγεωργίου, Θεσσαλονικη
2 Εργαστήριο Βιολογικής Χημείας, Τμήμα Ιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
3 Α ́ Χειρουργική Κλινική, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Γ.Ν Παπαγεωργίου, Θεσσαλονικη
ΕΙΣΑΓΩΓΗ/ΣΚΟΠΟΣ: Αυξανόμενα δεδομένα από μοντέλα ζώων υποστηρίζουν το ρόλο της πυελικής ισχαιμίας στις διαταραχές του κατώτερου ουροποιητικού. Ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστα κλινικά δεδομένα. Παρουσιάζουμε τα πρώιμα αποτελέσματα από κλινική και μοριακή μελέτη λειτουργίας του κατώτερου ουροποιητικού σε ασθενείς με απόφραξη κοινής λαγονίου αρτηρίας πριν και μετά την επέμβαση επαναγγείωσης, καθώς και συγκριτικά με υγιείς μάρτυρες.