Page 106 - 2_DIATMHMATIKO_ABSTRACT BOOK
P. 106

  χρόνια 1931-2021
106 2o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ
  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ
www.huasections.gr
 ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ
  ΣΥΝΕΔΡΙΟ
THΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
  ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ • ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ MAKEDONIA PALACE e - Posters
7-9 Οκτωβρίου 2021
χρόνια 1931-2021 ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ
   ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Το όφελος της απο νωσης των λαγονίων αγγείων παρατηρείται στις εργώδεις κυστεκτομές, σε ευμεγέθη νεοπλάσματα που καταλαμβάνουν την πύελο και δε επιτρέπουν χειρισμούς, και σε προηγηθείσα ακτινοβολία.
  ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Ο προστατικός καρκίνος είναι η πιο συχνή κακοήθεια στον άνδρα. Η περινευρική και λεμφαγγειακή διήθηση θεωρούνται κύριοι μηχανισμοί μέσω των οποίων ο καρκίνος επεκτείνεται εκτός του αδένα. Επιπλέον, η βιοχημική υποτροπή μετά από προστατεκτομή αναδεικνύει ένα πιο επιθετικό φαινότυπο, που υπάρχει στο 20-40% των ασθενών με κλινικά εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη. Παρόλα αυτά, οι μοριακοί μηχανισμοί που σχετίζονται με αυτή την πρόγνωση δεν έχουν περιγραφεί πλήρως.
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Πρόσφατα έγινε περιγραφή πρωτοκόλλου για πρωτεομική ανάλυση μονιμοποιημένων ιστών με φορμόλη και αναδείχθηκε η αποτελεσματικότητά του στην ταυτοποίηση των σχετιζόμενων πρωτεϊνών με την εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη. Στόχος της συγκεκριμένης μελέτης ήταν ο συνδυασμός πληροφοριών από πρωτεομικές αλλαγές σχετιζόμενες με βιοχημική υποτροπή, περινευρική και λεμφαγγειακή διήθηση ώστε να αναδειχθούν κοινοί μηχανισμοί επιθετικότητας. Έτσι λοιπόν, ιστοί από 87 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε ριζική προστατεκτομή χρησιμοποιήθηκαν. Δημιουργήθηκαν τρεις ομάδες σύγκρισης μετά από ανάλυση των σχετικών κλινικοπαθολογικών χαρακτηριστικών (ηλικία, BMI, σταδιοποίηση κατά TNM, Gleason score, ιστορικό καρκίνου, χειρουργικά όρια) ώστε να πραγματοποιηθεί η βέλτιστη σύγκριση: ασθενείς με βάση τη βιοχημική υποτροπή, την περινευρική και τη λεμφαγγειακή διήθηση. Στη μελέτη ανευρέθησαν περίπου 1000 πρωτεϊνες που μπορεί να αναλυθούν ανά δείγμα ιστού.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Απορρύθμιση πρωτεϊνών έχει παρατηρηθεί μεταξύ των Gleason>=8 και Gleason=6 που αντιπροσωπεύουν διαδικασίες συσχετιζόμενες με ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη, συμπεριλαμβανομένου μεταβολισμού mRNA, μονοπάτια γλυκόλυσης/ γλυκονεογένεσης, σηματοδότηση MAP κινάσης και οργάνωσης εξωκυττάριας θεμέλιας ουσίας. Ακόμη έχει ανευρεθεί ότι σημαντικό ρόλο φαίνεται να έχουν πρωτεϊνικά μόρια στην πορεία της νόσου αλλά και στο follow-up ώστε να αποτελέσουν βιοδείκτες για έγκαιρη και αξιόπιστη πρόγνωση της νόσου και ανάδειξη νέων πρωτεϊνών για τη στοχευμένη πορεία της νόσου.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Σύγκριση των προαναφερόμενων ομάδων και η ενοποίηση των δεδομένων με τα υπό ανάλυση εργαστηριακά αποτελέσματα συνεχίζεται ώστε να ανευρεθούν και να αναλυθούν περαιτέρω οι πρωτεΐνες με κεντρικό ρόλο στην επιθετικότητα του καρκίνου του προστάτη.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ/ΣΚΟΠΟΣ: Σκοπός της μελέτης είναι να αξιολογήσει τη συχνότητα εμφάνισης ασθενών με κολικό νεφρού λόγω λιθίασης στο ΤΕΠ, τη διερεύνηση και την αντιμετώπιση αυτών.
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Συμπεριλήφθηκαν 1075 ασθενείς με κολικό του νεφρού που προσήλθαν στο ΤΕΠ το τελευταίο έτος. Υπεβλήθηκαν σε κλινική εξέταση, ανάλυση ούρων, ακτινογραφία ΝΟΚ και US νεφρών-κύστης-προστάτη. Αναλύεται η αντιμετώπιση και παρουσιάζεται η έκβαση σε σύγκριση με τη βιβλιογραφία.
      P066
         ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΚΟΛΙΚΟ ΝΕΦΡΟΥ ΛΟΓΩ ΛΙΘΙΑΣΗΣ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ
Αφροδίτη Χατζηκάντη1, Κωνσταντίνος Ζούγκας2, Σάββας Τσακίρης2, Ιωάννης Μπαούρης2, Αναστάσιος Πετάς2
1 2 Ουρολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου
        P065
        ΠΡΩΤΕΟΜΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ
Κωνσταντίνος Φασουλάκης1, Άννα Μάντσιου2, Φίλιππος Καπόγιαννης3, Βασίλειος Σπαπής3, Ιερώνυμος Ζωιδάκης2, Μανούσος Μακρυδάκης2, Ιωάννης Καταφυγιώτης4, Χρήστος Αλαμανής4, Κωνσταντίνος Στραβοδήμος4, Χαράλαμπος Φασουλάκης1, Αντωνία Βλάχου2, Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης4
1 Ουρολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Ιπποκράτειο
2 Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, Ακαδημία Αθηνών
3 Ουρολογκή Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Ιπποκράτειο
4 Α' Πανεπιστημιακή Ουρολογική Κλινική, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
                             λί ν
 



































































   104   105   106   107   108