Page 104 - 2_DIATMHMATIKO_ABSTRACT BOOK
P. 104
χρόνια 1931-2021
104 2o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ
www.huasections.gr
ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ
THΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ • ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ MAKEDONIA PALACE e - Posters
7-9 Οκτωβρίου 2021
χρόνια 1931-2021 ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ
EΙΣΑΓΩΓΗ/ΣΚΟΠΟΣ: Η ακτινική κυστίτιδα παρουσιάζεται σε ποσοστό 2-8% των ασθενών μετά από εξωτερική ακτινοθεραπεία στην πύελο. Περιγράφουμε τα περιστατικά που αντιμετωπίστηκαν στην κλινική μας την τελευταία διετία.
YΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ:
Ασθενής #1:Πρόκειται για μια ασθενή 69 ετών με ιστορικό ακτινοβολίας λόγω γυναικολογικού καρκίνου με πολλαπλά επεισόδια μακρο- αιματουρίας τα οποία αντιμετωπίστηκαν αρχικά συντηρητικά και κατόπιν με πολλαπλές παρεμβάσεις διουρηθρικής αιμόστασης με διπολική ΤUR.Η ασθενής έκτοτε είναι ελεύθερη επεισοδίων μακρο-αιματουρίας επί εξαμήνου.
Ασθενής #2:Πρόκειται για ασθενή 72 ετών με ιστορικό ριζικής προστατεκτομής και επικουρικής ακτινοβολίας λόγω Ca προστάτη αδένα. Τα πολλαπλά επεισόδια μακρο-αιματουρίας αντιμετωπίστηκαν ανεπιτυχώς συντηρητικά ή και με διπολική TUR αιμόσταση καθώς και τελικά με αμφοτερόπλευρη ουρητηροδερματοστομία. Έξι μήνες μετά ανέπτυξε κυστεο-εντερικό συρίγγιο το οποίο αντιμετωπίστηκε με κολοστομία .
Ασθενής #3 : Πρόκειται για ασθενή 75 ετών με παρόμοιο ιστορικό με τον προηγούμενο ασθενή. Αντιμετωπίστηκε αρχικά με χρήση υπερβαρικού οξυγόνου ανεπιτυχώς και τελικά μετά από πολλαπλά επεισόδια βαριάς αιματουρίας διενεργήθηκε ολική κυστεκτομή και δημιουργία αμφοτερόπλευρης ουρητηροδερματοστομίας
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η αντιμετώπιση των μετακτινικών επιπλοκών της πυέλου όπως είναι η αιμορραγική κυστίτιδα , χρήζει διαφόρων θεραπευτικών προσεγγίσεων με ποικίλα αποτελέσματα. Η κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται ξεχωριστά.
EΙΣΑΓΩΓΗ/ΣΚΟΠΟΣ: Τα κυστεοκολπικά συρίγγια είναι επιπλοκή μετά από γυναικολογικές επεμβάσεις. Συνήθως είναι μικρά σε μέγεθος ενώ σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να είναι μεγάλου διαμετρήματος. Παρουσιάζουμε 4 περιπτώσεις κυστεοκολπικών συριγγίων μετά υστερεκτομή, 3 μετά χειρουργική επέμβαση για καλοήθη νόσο και ένα μετά από αντιμετώπιση γυναικολογικής κακοήθειας.
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Μέση ηλικία των ασθενών ήταν 49 έτη, τα συμπτώματα εμφανίσθηκαν 2-3 εβδομάδες μετά την αρχική επέμβαση με συνεχή ακράτεια ούρων που παρέμεινε και μετά την τοποθέτηση καθετήρα κύστεως. Οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε κυστεοσκόπηση, κολπική εξέταση και αξονική ουρογραφία. Η μέση διάμετρος των βλαβών ήταν 1.3-2.7 cm, ενώ σε μια ασθενή υπήρχαν δύο ανεξάρτητες διαφορετικές επικοινωνίες μεταξύ κύστεως και κόλπου. Στην ασθενή με το μεγαλύτερο συρίγγιο τοποθετήθηκαν προγχειρητικά ουρητηρικοί καθετήρες (DoubleJ) για το διάστημα αναμονής μέχρι την χειρουργική αντιμετώπιση. Κατά το διάστημα αναμονής δεν χορηγήθηκαν αντιβιοτικά πλην μίας ασθενούς που παρουσίασε συμπωματική λοίμωξη χωρίς πυρετό και έλαβε αντιβιοτική αγωγή για 5 ημέρες.Την ημέρα πριν την αποκατάσταση χορηγήθηκε κεφαλοσπορίνη 2ης γενιάς και αμινογλυκοσίδη σε όλους τους ασθενούς απαξ.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Με τομή μέση υπομφάλιο διενεργήθηκε εγκάρσια κυστεοτομή 8-10cm, καθετηριάστηκαν τα ουρητηρικά στόμια και τα συρίγγια αφαιρέθηκαν με την διαθερμία. Πραγματοποιήθηκε πλήρης παρασκευή του τοιχώματος της κύστης και διαχωρισμός από το τοίχωμα του κόλπου. Μεταξύ των δο οργάνων τοποθετήθηκε μείζων επίπλουν μετά από κινητοποίηση και σε μία περίπτωση που αυτό δεν ήταν εφικτό ελήφθη flap (μισχωτό μόσχευμα) περιτοναίου. Στο τέλος της επέμβασης αφαιρέθηκαν οι ουρητηρικοί καθετήρες και τοποθετήθηκε παροχέτευση. Ο μέσος χειρουργικός χρόνος ήταν 2.4 (1.5-3.20) ώρες, χωρίς απώλεια αίματος. Η σίτιση των ασθενών άρχιζε την ίδια μέρα. Το υγρό της παροχέτευσης εκυμαίνετο από 15-430 ml την ημέρα και σε όλες τις περιπτώσεις ήταν περιτοναϊκό υγρό. Οι ασθενείς έλαβαν εξιτήριο σε 4 ημέρες. Σε ένα μήνα σε όλες τις ασθενείς αφαιρέθηκε ο καθετήρας χωρίς κυστεογραφία. Σε 3 και 6 μήνες όλες οι ασθενείς ήταν ελεύθερες συμπτωμάτων.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η διαπεριτοναϊκή προσπέλαση και αποκατάσταση των κυστεοκολπικών συριγγίων με την κατά O’Connor τεχνική είναι ασφαλής με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας.
P062
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΥΣΤΕΟΚΟΛΠΙΚΩΝ ΣΥΡΙΓΓΙΩΝ ΚΑΤΑ O’CONNOR, ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΕΙΡΑΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ.
Γιώργος Κοριτσιάδης, Μιχάλης Νομικός, Αναστάσης Τσαλαβούτας, Γιώργος Αθανασόπουλος, Θοδωρής Κουράνος, Μιλτιάδης Σεφερλής
Ουρολογική κλινική, ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΘΡΙΑΣΙΟ
P061
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΒΑΡΙΑΣ ΜΕΤΑΚΤΙΝΙΚΗΣ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΚΗΣ ΚΥΣΤΙΤΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΜΑΣ
Σαββάς Τσακίρης1, Κωνσταντίνος Ζούγκας2, Αφροδίτη Χατζηκάντη1, Άλκηστις Λαγουδακη- Καλογεράκη3, Αναστάσιος Πετάς1
1 Ουρολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου