Page 109 - 2_DIATMHMATIKO_ABSTRACT BOOK
P. 109
χρόνια 1931-2021
109 2o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ
www.huasections.gr
ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ
THΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ • ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ MAKEDONIA PALACE e - Posters
7-9 Οκτωβρίου 2021
χρόνια 1931-2021 ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ/ΣΚΟΠΟΣ: Ο όγκος όρχι από κύτταρα Leydig (LCT) είναι σχετικά σπάνιος. Αποτελεί το 1-3% όλων των ορχικών καρκίνων. Τις περισσότερες φορές είναι καλοήθης αλλά στο 10% των περιπτωσεων είναι κακοήθης. Συνήθως παρουσιάζεται σαν ορχική μάζα, συχνά σχετιζόμενο με αζωοσπερμία. Στη συγκεκριμένη εργασία παρουσιάζουμε την εμπειρία μας σε επεμβάσεις διατήρησης του οργάνου με ταυτόχρονη ιmicro-TESE
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: 3 αζωοσπερμικοί ασθενείς υπεβλήθησαν σε χειρουργική διερεύνηση για ορχικούς όγκους και ταυτόχρονη micro-TESE, με πρόθεση τη διατήρηση του οργάνου, στο κέντρο μας σε διάστημα 9 μηνών. Όλοι είχαν αρνητικούς καρκινικούς δείκτες (αFP, βhG,LDH) αυξημένες LH, FSH και οριακές τιμές τεστοστερόνης. Ο απεικονιστικός έλεγχος (CT θώρακος και ΑΚΚΟΠ) αρνητικός για μεταστάσεις. και οι 3 υπεβλήθησαν σε χειρουργική διερεύνηση, με βουβωνική τομή και εφαρμογή προσωρινής απόφραξης του σπερματικού τόνου και ψυχρής ισχαιμίας. Με τη βοήθεια υπερηχοτομογράφικής καθοδήγησης και μικροσκοπικής μεγέθυνσης αναγνωρίσθηκαν οι μάζες και εξαιρέθηκαν σε φαινομενικά υγιή όρια. Το απότέλεσμα της ταχείας βιοψίας ήταν καλοήθεις όγκοι από κύτταρα Leydig, επιτρέποντας έτσι τη διατήρηση του οργάνου και τη διενέργεια micro-TESE, η οποία και στις 3 περιπτώσεις απέδωσε σπερματοζωάρια για κρυσυντήρηση.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Οι εξαιρεθείσες μάζες είχαν μέγεθος από 0,7 έως 1,2 εκ. Και οι 3 επιβεβαιωμένα και από την τελική ιστοπαθολογική εξέταση αφορούσαν καλοήθεις όγκυς από κύτταρα Leydig με χαμηλό δείκτη Ki67. Κανένας ασθενής δεν ανέφερε μετεγχειρητικές επιπλοκές. Τα επίπεδα τεσοστερόνης έμειναν ανέπαφα και 12 μήνες μετά μια κύηση επιτεύχθηκε μετά από ART.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Ta LCT αποτελούν το 1-3% των ορχικών όγκων, με μόνο το 10% να είναι κακοήθη. Συνήθως απαντώνται ετερόπλευρα ενώ στο 3-9% άμφω. Μιας και η αζωοσπερμία συχνά σχετίζεται με κακοήθεια (15%) αποτελεί υψίστης σημασίας η αυξημένη κλινική υποψία συνύπαρξης κακοήθειας, ακόμα και στην περίπτωση του καλοήθους LCT. Σε καλά επελεγμένους ασθενείς μπορεί να επιτευχθεί η διατήρηση του οργάνου με ταυτόχρονη micro-TESE, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο το ογκολογικό αποτέλεσμα.
P071
ΡΟΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΥΨΗΛΗΣ ΙΣΧΥΟΣ HOLMIUM:YAG LASER ΣΤΗΝ ΕΥΚΑΜΠΤΗ ΟΥΡΗΤΗΡΟΣΚΟΠΗΣΗ: ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΑΠΕΙΛΗ;
Κωνσταντίνος Παγώνης1, Αθανάσιος Βαγιόνης1, Κωνσταντίνος Αδάμου1, Παντελεήμων Ντασιώτης2, Παναγιώτης Καλληδώνης1, Ευάγγελος Λιατσίκος1
1 Ουρολογική Κλινική, Πανεπιστημιακό Γενικο Νοσοκομείο Πάτρων 2 Ουρολογική Κλινική, Ουρολογική Κλινική
ΕΙΣΑΓΩΓΗ/ΣΚΟΠΟΣ: Η αξιολόγηση της επίδρασης ενός υψηλής ισχύος Holmium:YAG laser στην θερμοκρασία του υγρού πλύσεων όταν διενεργείται εύκαμπτη ουρητηροσκόπηση σε μοντέλο χοίρο και ταυτόχρονα εγχέεται ορός με ροή βαρύτητας χωρίς χρήση αντλίας.
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Διενεργήθηκαν διαδερμικές προσβάσεις 22Fr στην ανώτερη καλυκική ομάδα της πυέλου των νεφρών ενός θηλυκού χοίρου. Ένας ειδικά σχεδιασμένος καθετήρας νεφροστομίας με μπαλόνι που περιείχε θερμοστοιχείο τύπου Κ (K-type thermocouple) εισήχθη στο πυελοκαλυκικό σύστημα. Το θερμοστοιχείο ήταν συνδεδεμένο με ένα καταγραφέα δεδομένων (TC08, Pico Technologies, UK) για τη μέτρηση της θερμοκρασίας σε πραγματικό χρόνο. Χρησιμοποιήθηκε ένα Flex-X2 ουρητηροσκόπιο (Karl Storz GmbH, Germany) και εφαρμόστηκε πλύση με ροή υγρού με τη βοήθεια της βαρύτητας χωρίς χρήση αντλίας (100εκ στήλης H2O). Η ουρητηροσκόπηση πραγματοποιήθηκε χωρίς τη χρήση Ureteral Access Sheath (UAS), με τη χρήση UAS μεγέθους 10/12Fr και με τη χρήση UAS 12/14Fr. Ένα Holmium:YAG laser (Moses Pulse 120H, Lumenis Ltd. Israel) χρησιμοποιήθηκε σε τιμές ισχύος 20, 40 και 60W για 60 δευτερόλεπτα. Καταγράφηκαν οι τιμές της θερμοκρασίας.
P070
ΟΓΚΟΙ ΟΡΧΕΩΣ ΑΠΟ ΚΥΤΤΑΡΑ LEYDIG ΚΑΙ ΑΖΩΟΣΠΕΡΜΙΑ. ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΚΑΙ MICRO-TESE. Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΑΣ.
Χαράλαμπος Θωμάς1, Κωνσταντίνος Μακαρούνης1, Γεώργιος Γκαραγκάνης1, Έλενα Κοντογιάννη2, Χαράλαμπος Κωνσταντινίδης3
1 Ουρολογικό, Βιοκλινική Αθηνών
2 Τμήμα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης, IVFGREECE 3 Ουρολογικό, ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ