Page 111 - 2_DIATMHMATIKO_ABSTRACT BOOK
P. 111
χρόνια 1931-2021
111 2o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ
www.huasections.gr
ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ
THΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ • ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ MAKEDONIA PALACE e - Posters
7-9 Οκτωβρίου 2021
χρόνια 1931-2021 ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ/ΣΚΟΠΟΣ: Αξιολόγηση της μη-αυχενοκαλυκικής παρακέντησης στη μίνι-διαδερμική νεφρολιθοτριψία όσο αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα.
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Ένας συνολικός αριθμός 32 ασθενών υποβλήθηκε σε μίνι-διαδερμική νεφρολιθοτριψία με θηλαία παρακέντηση του ελάσσονος κάλυκα τους τελευταίους 6 μήνες. Η διαστολή του καναλιού πρόσβασης πραγματοποιήθηκε σε ένα βήμα με ομοαξονικούς διαστολείς Amplatz στα 22Fr. Χρησιμοποιήθηκαν ένα νεφροσκόπιο 18Fr (Slender, Karl Storz GmbH, Germany) και ένας λιθοτρίπτης υπερήχων (Swiss lithoclast master, EMS S.A. , Switzerland) με κεφαλή 9.9Fr. Τα δημογραφικά και τα περιεγχειρητικά στοιχεία των ασθενών συλλέγονται προοπτικά σε μια βάση δεδομένων εγκεκριμένη από το διοικητικό συμβούλιο και αντλήθηκαν αναδρομικά για τους σκοπούς της μελέτη.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Το μέσο μέγεθος των λίθων αντιστοιχούσε σε 23.53±6.6χιλ. Ο μέσος διεγχειρητικός χρόνος ήταν 44.6±13.44 λεπτά. Το αρχικό ποσοστό ασθενών ελεύθερων λιθίασης ήταν 100% και 87.5% για τους μονούς (ν=16) και τους πολλαπλούς λίθους αντίστοιχα (ν=16). Η μέση πτώση αιμοσφαιρίνης μετρήθηκε σε 1.23±0.88gr/dL. Ο συνολικός χρόνος νοσηλείας ήταν 2.56±0.98 μέρες, ενώ το συνολικό ποσοστό επιπλοκών ήταν 9.37% , χωρίς να παρατηρηθεί επεισόδιο μείζονος αιμορραγίας.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η μη-αυχενοκαλυκική παρακέντηση στη mini-PCNL δεν οδηγεί σε αξιοσημείωτη αιμορραγία και σε ανάγκη για μετάγγιση. Τα αναφερόμενα δεδομένα ήταν συγκρίσιμα με τη σύγχρονη βιβλιογραφία και η ασφάλεια της mini-PCNL με μη-καλυκική πρόσβαση θα μπορούσε να υποστηριχθεί.
P075
ΜΗ-ΑΥΧΕΝΟΚΑΛΥΚΙΚΗ ΔΙΑΔΕΡΜΙΚΗ ΝΕΦΡΟΛΙΘΟΤΡΙΨΙΑ (PCNL) ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΟΡΑΛΛΙΟΕΙΔΩΝ ΛΙΘΩΝ. H ΑΡΧΙΚΗ ΜΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
Αθανάσιος Βαγιόνης1, Κωνσταντίνος Παγώνης1, Κωνσταντίνος Αδαμου1, Αγγελης Πετεινάρης1, Παντελεημων Ντασιώτης2, Ευάγγελος Λιατσίκος1, Παναγιώτης Καλληδώνης1
1 Ουρολογική Κλινική, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πάτρων
2 Ουρολογικής Κλινικής, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πάτρων
ΕΙΣΑΓΩΓΗ/ΣΚΟΠΟΣ: Αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας της μη-αυχενοκαλυκικής παρακέντησης κατά την αντιμετώπιση κοραλλιοειδών λίθων με διαδερμική νεφρολιθοτριψία
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Δεδομένα από 53 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε διαδερμική νεφρολιθοτριψία για την αντιμετώπιση κοραλλιοειδών λίθων τα τελευταία 5 χρόνια συλλέχθηκαν αναδρομικά. Αρχικά πραγματοποιήθηκε μη-αυχενοκαλυκική παρακέντηση και ακολούθως διαστολή σε 2 βήματα έως τα 30Fr. Χρησιμοποιήθηκαν ένα άκαμπτο νεφροσκόπιο 26Fr και ένας λιθοτρίπτης υπερήχων με ενσωματωμένη αναρρόφηση (Swiss lithoclast master, EMS S.A. , Switzerland). Τα δημογραφικά και τα περιεγχειρητικά στοιχεία συλλέχθηκαν από μια βάση δεδομένων εγκεκριμένη από το διοικητικό συμβούλιο.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Η μέση επιφάνεια των λίθων αντιστοιχούσε σε 47.32±19.46χιλ. Ο μέσος χειρουργικός χρόνος ήταν 54.57±14.83 λεπτά, ενώ ο μέσος χρόνος ακτινοσκόπησης ήταν 2.67±1.02 λεπτά. Ο μέσος αριθμός προσβάσεων υπολογίσθηκε σε 1.34 (71 προσβάσεις). Το αρχικό ποσοστό των ασθενών ελεύθερων λιθίασης ήταν 71.6% (38). Η μέση πτώση αιμοσφαιρίνης αντιστοιχεί σε 1.6±1.86 gr/dL. Ο συνολικός χρόνος νοσηλείας ήταν 3.94±0.82 μέρες, ενώ το συνολικό ποσοστό επιπλοκών ήταν 28.3% (12), με μόνο έναν ασθενή να απαιτεί μετάγγιση λόγω αιμορραγίας.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η μη-αυχενοκαλυκική παρακέντηση και η χρήση άκαμπτου ενδοσκοπίου μαζί με λιθοτρίπτη υπερήχων για την αντιμετώπιση κοραλλιοειδών λίθων είχε ως αποτέλεσμα την αντιμετώπιση μεγάλου λιθιασικού φορτίου με μειωμένο αριθμό προσβάσεων στο πυελοκαλυκικό σύστημα. Οι τιμές του αρχικού ποσοστού των ασθενών ελεύθερων λιθίασης, της πτώσης της αιμοσφαιρίνης, του χρόνου νοσηλείας και των επιπλοκών είναι συγκρίσιμες με τις τιμές μεγάλων μελετών που η πρόσβαση πραγματοποιήθηκε με παρακέντηση σε καλυκική θέση.
P074
ΜΗ-ΑΥΧΕΝΟΚΑΛΥΚΙΚΗ ΔΙΑΔΕΡΜΙΚΗ ΜΙΝΙ-ΝΕΦΡΟΛΙΘΟΤΡΙΨΙΑ (MINI-PCNL) ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Αθανάσιος Βαγιόνης1, Κωνσταντίνος Παγώνης1, Κωνσταντίνος Αδαμου1, Παντελεημων Ντασιώτης1, Παναγιώτης Καλληδώνης1, Ευάγγελος Λιατσίκος1
1 Ουρολογική Κλινική, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πάτρων