Page 113 - 2_DIATMHMATIKO_ABSTRACT BOOK
P. 113
χρόνια 1931-2021
113 2o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ
www.huasections.gr
ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ
THΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ • ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ MAKEDONIA PALACE e - Posters
7-9 Οκτωβρίου 2021
χρόνια 1931-2021 ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Το ANN μας πέτυχε υψηλή βαθμολογία στην πρόβλεψη του αποτελέσματος και των παρενεργειών της εξωσωματικής λιθοτριψίας. Η ακρίβεια του δικτύου μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω χρησιμοποιώντας μεγαλύτερα σύνολα δεδομένων, διαφορετική αρχιτεκτονική στο σχεδιασμό του μοντέλου ή χρησιμοποιώντας διαφορετικά σύνολα μεταβλητών εισόδου, καθιστώντας έτσι τα ANNs, ένα αρκετά υποσχόμενο μέσο για αποτελεσματική, ακριβή και γρήγορη ιατρική διάγνωση.
P078
ΟΥΡΟΔΥΝΑΜΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΡΑΞΗΣ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΟΥΡΗΣΗ. Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΑΣ.
Γεώργιος Διαμαντής1, Αρχοντία Νικολιά1, Χαράλαμπος Θωμάς2, Χαράλαμπος Κωνσταντινίδης3 1 Ιατρείο Νευρο-ουρολογίας & Ακράτειας, Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης
2 Ιδιωτικό Ιατρείο, Κόρινθος
3 Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: H Λειτουργική Απόφραξη στις γυναίκες χαρακτηρίζεται από την παρουσία LUTS σε συνδυασμό με χαμηλή ροή ούρων και ατελή κένωση της κύστης. Η απουσία τεκμηριωμένης νευρολογικής νόσου ή υποψία αυτής και η απουσία παθολογίας του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για τον ορισμό της λειτουργικής απόφραξης. Η δυσλειτουργία ούρησης εξαιτίας της υπερλειτουργίας ή της ατελής χάλασης του ουρηθρικού σφιγκτήρα εμφανίζεται συχνά σε γυναίκες με LUTS κατά τη διάρκεια της ουροδυναμικής μελέτης.
ΣΚΟΠΟΣ: Η παρούσα μελέτη έχει ως σκοπό να παρουσιάσει τα ουροδυναμικά χαρακτηριστικά της λειτουργικής απόφραξης σε γυναίκες με δυσλειτουργική ούρηση.
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Αυτή η αναδρομική μελέτη συμπεριέλαβε 10 γυναίκες (ηλικίας 24-57 ετών) με δυσλειτουργική ούρηση που παρακολουθούνται στο Ιατρείο Νευρο-ουρολογίας & Ακράτειας του Νοσοκομείου μας.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Τα συμπτώματα αποθήκευσης ήταν τα πιο συνήθη, ακολουθούμενα από συνδυασμό συμπτωμάτων αποθήκευσης και ούρησης. Κατά τη διάρκεια της ουροδυναμικής μελέτης υπερλειτουργία του εξωστήρα βρέθηκε στο 60% των γυναικών. Είχαν σημαντικά αυξημένη αισθητικότητα οι 8/10 και μειωμένη χωρητικότητα και διατασιμότητα οι 6/10. Όλες οι γυναίκες παρουσίασαν υψηλή πίεση εξωστήρα, χαμηλό όγκο ούρησης μεγάλο υπόλειμμα ούρων, και χαμηλό Qmax , με εξαίρεση μια περίπτωση που υπήρξε ούρηση χωρίς υπόλειμμα, καθώς η ούρηση λάμβανε χώρα υποβοηθούμενη από την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης (strain).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Οι γυναίκες με λειτουργική απόφραξη είχαν ουροδυναμικά χαρακτηριστικά υπερλειτουργίας του εξωστήρα σε συνδυασμό με αποφρακτική ούρηση.
P079
ΟΥΡΟΔΥΝΑΜΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΡΑΞΗΣ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΟΥΡΗΣΗ. Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΑΣ.
Παντελεημων Ντασιώτης1, Αθανάσιος Βαγιόνης2, Κωνσταντίνος Παγώνης1, Κωνσταντίνος Αδαμου1, Παναγιώτης Καλληδώνης1, Ευάγγελος Λιατσίκος1
1 Ουρολογική Κλινική, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πάτρων 2 Ουροολογική Κλινική, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πάτρων
ΕΙΣΑΓΩΓΗ/ΣΚΟΠΟΣ: Η αξιολόγηση της επίδρασης της βραχείας και μακράς διάρκειας παλμού στη λιθοτριψία Ho:YAG laser σε τεχνητούς λίθους προσομοιάζοντας λίθους ουροποιητικού διαφορετικής σκληρότητας.
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Χρησιμοποιήθηκαν δύο διαφορετικοί τύποι λίθων Begostone σύστασης 15:3 και 15:6 (αναλογία Begostone/νερό). Οι λίθοι με αναλογίες 15:3 και 15:6 προσομοιάζουν σκληρούς και μαλακούς λίθους ουροποιητικού αντίστοιχα. Το βάρος των λίθων μετρήθηκε περίπου 400mg πριν την λιθοτριψία. Δημιουργήθηκε μία πειραματική κατασκευή με ένα λουτρό ύδατος, στο οποίο τοποθετήθηκε ένα μήκους 60 cm και μήκους 19mm διάφανος σωλήνας από πολυμερές πλαστικό που περιείχε μηχανισμό σταθεροποίησης ίνας laser. H πειραματική κατασκευή επέτρεπε τη συνεχή λιθοτριψία με laser χωρίς να επιτρέπει τη μετακίνηση του λίθου. Η λιθοτριψία διενεργήθηκε σε διαφορετικές ρυθμίσεις στα 10W και 60W και εφαρμόστηκε συνολική ενέργεια 3KJ σε κάθε λίθο. Η ίνα του laser που χρησιμοποίηθηκε είχε διάμετρο 365 μm. Οι λίθοι ζυγίστηκαν μετά την λιθοτριψία. Η μείωση του βάρους των λίθων ανά δευτερόλεπτο ορίστηκε σαν βαθμός κονιορτοποίησης.