Page 115 - 2_DIATMHMATIKO_ABSTRACT BOOK
P. 115
χρόνια 1931-2021
115 2o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ
www.huasections.gr
ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ
THΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ • ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ MAKEDONIA PALACE e - Posters
7-9 Οκτωβρίου 2021
χρόνια 1931-2021 ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Σε διάστημα 32 μηνών 26 ασθενείς με κλινικά εντοπισμένη νόσο υπεβλήθησαν σε ριζική προστατεκτομή. Για τον υπολογισμό του ρίσκου λεμφαδενικής νόσου χρησιμοποιήθηκε προεγχειρητικά το νομόγραμμα του MSKCC. Η χειρουργική μέθοδος αφορούσε ανοικτή οπισθοηβική ή λαπαροσκοπική εξωπεριτοναϊκή ριζική προστατεκτομή. Το πλάνο του λεμφαδενικού καθαρισμού ήταν τυπικό ή εκτεταμένο.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Σε 19 (73%) ασθενείς η προσπέλαση ήταν ανοικτή, σε 4 (15%) πραγματοποιήθηκε μετατροπή της λαπαροσκοπικής σε ανοικτή και σε 3 (12%) η επέμβαση ολοκληρώθηκε λαπαροσκοπικά. Σε 17 (65%) ασθενείς δεν διενεργήθηκε λεμφαδενικός καθαρισμός 9 (35%) ασθενείς υπεβλήθησαν σε λεμφαδενικό καθαρισμό (6 σε εκτεταμένο eLND και 3 σε τυπικό sLND). Στους ασθενείς που δεν υπεβλήθησαν σε λεμφαδενικό καθαρισμό ο μέσος χειρουργικός χρόνος ήταν 170 λεπτά (150-220). Ο μέσος χρόνος νοσηλείας ήταν 5 ημέρες. Στον eLND ο μέσος χειρουργικός χρόνος ήταν 90 λεπτά (70-110) και στον sLND 40 (20-50) επιπλέον. Ο μέσος χρόνος νοσηλείας ήταν 7 ημέρες. Ο μέσος αριθμός των αφαιρεθέντων λεμφαδένων ήταν 12 (17 στην ομάδα του eLND, 4 στην ομάδα του sLND). Δύο ασθενείς (22%) στην ομάδα του eLND είχαν θετικούς λεμφαδένες. Οι 7 ασθενείς είχαν pΤ3a νόσο, ένας pT3b νόσο και ένας pΤ2. Ένας ασθενής παρουσίασε διαπυηθείσα λεμφοκήλη και αντιμετωπίστηκε με ανοικτή παροχέτευση.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Ο πυελικός λεμφαδενικός καθαρισμός πιθανόν να επαναπροσδιορίσει την περαιτέρω θεραπεία ενός ασθενούς με καρκίνο του προστάτη, ενώ η νοσηρότητα που προσθέτει είναι ανεκτή.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ/ΣΚΟΠΟΣ: Το ουροθηλιακό καρκίνωμα εντός εκκολπώματος της ουροδόχου κύστεως, είναι μια μάλλον σπάνια διάγνωση, που αφορά περίπου το 0,8-10,8% των καρκινωμάτων της ουροδόχου κύστεως. Ο συνηθέστερος ιστολογικός τύπος είναι ουροθηλιακό καρκίνωμα και ακολουθεί το καρκίνωμα εκ πλακώδους επιθηλίου. Τα δεδομένα που υπάρχουν τόσο για τη διάγνωση όσο και για την καταλληλότερη αντιμετώπιση των όγκων αυτών, είναι ανεπαρκή.
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Ασθενής, 43 ετών, προσήλθε αιτιώμενος μακροσκοπική ανώδυνη αιματουρία. Ακολούθησε απεικονιστικός έλεγχος για σταδιοποίηση με αξονική και μαγνητική τομογραφία, χωρίς στοιχεία εξωκυστικής νόσου και παρουσία ουροθηλιακού καρκινώματος σε εκκόλπωμα στο (ΑΡ) πλάγιο τοίχωμα της ουροδόχου κύστεως, πλησίον του (ΑΡ) ουρητηρικού στομίου.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Ο ασθενής υπεβλήθη σε κυστεοσκοπικό έλεγχο και διουρηθρική εκτομή της περιγραφείσας αλλοίωσης. Λόγω των αποτελεσμάτων της ιστολογικής εξέτασης (pT2G3) υπεβλήθη σε νεοεπικουρική χημειοθεραπεία με MVAC. Στον επανέλεγχο, ο ασθενής επέμενε σε προσπάθεια διατήρησης της ουροδόχου κύστης, έτσιακολούθησαν δυο νέες διουρηθρικές εκτομές με ιστολογική εξέταση pT2 και pT1G3 αντίστοιχα. Μετά από πλήρη ενημέρωση του ασθενούς, αποφασίζεται πλέον η διενέργεια ριζικής κυστεκτομής, στο ιστολογικό παρασκεύασμα της οποίας αναδεικνύεται pT3 N(1) νόσος. Η μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς εξελίσσεται ομαλή και βρίσκεται σε τακτικό follow-up.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η διάγνωση νεοπλασμάτων σε εκκόπλωμα της ουροδόχου κύστεως τίθεται με τον κατάλληλο απεικονιστικό έλεγχο (CECT, MRI), κυτταρολογική εξέταση ούρων και κυστεοσκοπικό έλεγχο με λήψη βιοψιών. Η αντιμετώπιση αυτών των νεοπλασιών ποικίλει από επαναλαμβανόμενες διουρηθρικές εκτομές όγκου (TUR-BT), μερική κυστεκτομή, ριζική κυστεκτομή ή συνδυαστική θεραπεία (μερική κυστεκτομή / εκτομή εκκολπώματος, νέο-/επικουρική χημειοθεραοπεία και ακτινοθεραπεία). Η μερική κυστεκτομή θεωρείται μια ασφαλής προσέγγιση σε προσεκτικά επιλεγμένους ασθενείς, η οποία έχει μάλιστα παρόμοια ογκολογικά αποτελέσματα (συνολική επιβίωση - OS και σχετιζόμενη με τη νόσο επιβίωση – CSS).
P082
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ ΜΕ ΟΥΡΟΘΗΛΙΑΚΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΕΝΤΟΣ ΕΚΚΟΛΠΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΟΥΡΟΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΕΩΣ.
Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος1, Μαρίνος Μπερδεμπές1, Νικόλαος Χατζηκράχτης1, Αλέξανδρος Πινήτας1, Κίμων Τσίρκας1, Τίτος Δεβεράκης1, Χαράλαμπος Δεληβελιώτης1, Ανδρέας Σκολαρίκος1
1 Β' Πανεπιστημιακή Ουρολογική Κλινική ΕΚΠΑ, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών ''Σισμανόγλειο''