Page 116 - 2_DIATMHMATIKO_ABSTRACT BOOK
P. 116

                   χρόνια 1931-2021
116 2o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ
  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ
www.huasections.gr
 ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ
  ΣΥΝΕΔΡΙΟ
THΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
  ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ • ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ MAKEDONIA PALACE e - Posters
7-9 Οκτωβρίου 2021
χρόνια 1931-2021 ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ
     ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Μια συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια της ΧΜΘ είναι η πρόκληση νευροπάθειας. Πολλοί μηχανισμοί φαίνεται να εμπλέκονται στην εκδήλωση πόνου μετά από ΧΜΘ. Συνήθως τα κυτταροτοξικά φάρμακα προκαλούν νευροπαθητικό πόνο ενεργοποιώντας τα κανάλια Νa+ στην κυτταρική μεμβράνη στα γάγγλια των οπίσθιων κεράτων.
ΣΚΟΠΟΣ: Η αντιμετώπιση του πόνου στο ιατρείο μας.
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Μελετήθηκαν 18 άνδρες ασθενείς, ηλικίας 62-76 ετών, με καρκίνο προστάτου και ουροδόχου κύστεως. Οι ασθενείς εμφάνισαν νευροπαθητικό πόνο (καυστικός, βελονιές, ηλεκτρικό ρεύμα). Οι ασθενείς είχαν κατά καιρούς νοσηλευτεί στην Πανεπιστημιακή Ουρολογική Κλινική του Νοσοκομείου μας, ενώ αποκλείστηκε τυχόν νευρολογική νόσος από Νευρολόγο. Ο πόνος στους ασθενείς κυμαίνονταν, στην κλίμακα VAS από 8-9. Αρχικά χορηγήθηκε ειδική θεραπευτική αγωγή πρεγκαμπαλίνη, ντουλοξετίνη, Zaldiar.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Μετά από 4 εβδομάδες, 12 ασθενείς ανέφεραν βελτίωση του πόνου (VASVAS 6-7 και έλαβαν τοπικό διαδερμικό επίθεμα καψαϊσίνης 8% (Qutenza). Δεν υπήρχαν παρενέργειες από το επίθεμα. Μετά από 2 εβδομάδες ο πόνος στην VAS<4.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η αντιμετώπιση του περιφερικού νευροπαθητικού πόνου από ΧΜΘ σε ουρολογικούς ασθενείς πρέπει να αντιμετωπίζεται πολυπαραγοντικά. Φαίνεται ότι η χρήση του επιθέματος καψαϊσίνης είναι απαραίτητη επιλογή στην αντιμετώπιση του πόνου.
      P084
         ΔΥΣΚΟΛΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΥΣΤΙΚΟΥ ΠΟΝΟΥ(BLADDER PAIN SYNDROME BPS)/ΔΙΑΜΕΣΗ ΚΥΣΤΙΤΙΔΑ (IC): Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΑΣ
Αικατερίνη Γαβρά-Παπασπύρου1, Βασίλειος Φλαμπουράρης1, Στέλλα Κανδρεβιώτου1, Τίτος Δεβεράκης2, Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος2, Αθανάσιος Παπατσώρης2, Μαρία Κοκολάκη1, Ηρακλής Μητσογιάννης2
1 Ιατρείο Πόνου, Σισμανόγλειο Γ.Ν.Α., Αθήνα
2  ́Β Πανεπιστημιακή Ουρολογική Κλινική, Σισμανόγλειο Γ.Ν.Α., Αθήνα
    ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Μία από τις μορφές του χρόνιου πυελικού πόνου είναι το σύνδρομο κυστικού πόνου (BPS)/διάμεση κυστίτιδα (IC). Ως χρόνιος πυελικός πόνος ορίζεται ο συνεχής ή διακεκομμένος πόνος στην περιοχή της κάτω κοιλίας ή/και της πυέλου, διάρκειας τουλάχιστον 6 μηνών, χωρίς την ύπαρξη αναγνωρίσιμης αιτιολογικής βλάβης. To BPS περιεγράφηκε για πρώτη φορά από τον Kene το 1887, ενώ το 1915 ο Hunner περιέγραψε πρώτος τις χαρακτηριστικές ερυθηματώδεις αλλοιώσεις του τοιχώματος της κύστης, οι οποίες αποτελούν τυπικό κυστεοσκοπικό εύρημα στο 10-30% των ασθενών. Το σύνδρομο προσβάλλει κατεξοχήν γυναίκες μέσης ηλικίας.
ΣΚΟΠΟΣ: Η αντιμετώπιση του Χρόνιου Νευροπαθητικού πόνου στο BPS/IC.
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Μελετήσαμε 8 γυναίκες ηλικίας 35-60 ετών, ASA I-II. Η διάγνωση ετέθη από την Πανεπιστημιακή Ουρολογική Κλινική, μετά από πλήρη εργαστηριακό έλεγχο και κυστεοσκόπηση. Όλοι οι ασθενείς είχαν συμπτώματα: συχνουρία, έπειξη για ούρηση, υπερηβικό πόνο, ή πόνο στον κόλπο, στην ουρήθρα ή το περίνεο. Ο πόνος υποχωρούσε κατά την ούρηση. Στην κλίμακα VAS ο πόνος σε όλους τους ασθενείς ήταν >8. Η φαρμακευτική αγωγή που χορηγήθηκε ήταν: τραμαδόλη+παρακεταμόλη (Zaldiar) 1x3 , πρεγκαμπαλίνη (Lyrica) 75 mg και στη συνέχεια τιτλοποίηση της δόσης μέχρι 375mg ημερησίως, ΜΣΑΦ και αντισταμινικά για 1 εβδομάδα, ενώ για τον παροξυσμικό πόνο συνεστήθη παρακεταμόλη 1000mg. Στα γενικά μέτρα συνεστήθη ελάττωση του άγχους, μείωση της λήψης αλκοόλ και καφεΐνης, αποφυγή ανθρακούχων ποτών, καθώς και αποφυγή τροφών με οξέα ή καρυκεύματα.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Τα συμπτώματα υποχώρησαν μετά από 1 εβδομάδα. Πέντε ασθενείς είχαν VAS 5-6 και 3 VAS >7 και συμπληρωματικά άρχισαν συνεδρίες βελονισμού και τιτλοποίηση των φαρμάκων. Μετά από 4 εβδομάδες σε 6 ασθενείς το VAS ήταν
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η αντιμετώπιση του συνδρόμου BPS/IC είναι πολυπαραγοντική και περιορίζεται στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Η κατανόηση των υποκείμενων κεντρικών και περιφερικών μηχανισμών θα βοηθήσει σημαντικά στον τρόπο αντιμετώπισης των ασθενών.
     P083
        ΝΕΥΡΟΠΑΘΗΤΙΚΟΣ ΠΟΝΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ (ΧΜΘ) ΣΕ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ
Αικατερίνη Γαβρά-Παπασπύρου1, Αναστασία Νιάκα1, Μαρία Ζέρβα2, Αλέξανδρος Πινήτας2, Μαρίνος Μπερδεμπές2, Μαρία Κοκολάκη1, Χαράλαμπος Δεληβελιώτης2, Ηρακλής Μητσογιάννης2
1 Ιατρείο Πόνου, Σισμανόγλειο Γ.Ν.Α., Αθήνα
2  ́Β Πανεπιστημιακή Ουρολογική Κλινική, Σισμανόγλειο Γ.Ν.Α., Αθήνα
             


































































   114   115   116   117   118