Page 36 - 2_DIATMHMATIKO_ABSTRACT BOOK
P. 36

                   χρόνια 1931-2021
36 2o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ
  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ
www.huasections.gr
 ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ
  ΣΥΝΕΔΡΙΟ
THΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
  ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ • ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ MAKEDONIA PALACE ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
7-9 Οκτωβρίου 2021
χρόνια 1931-2021 ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ
     4 πιθανούς παράγοντες συσχέτισης: την ηλικία (OR:1.09, p=0.07), τον αριθμό των βιοπτικών κυλίνδρων (OR:0.89, p=0.18), το μήκος των βιοπτικών κυλίνδρων (OR:0.95, p=0.19) και την μετεγχειρητική ≥Τ3 ταξινόμηση (OR: 3.4 p=0.04). Μετά τη στάθμιση για τις υπόλοιπες παραμέτρους αποδείχθηκε οτι μόνο η ≥Τ3 ταξινόμηση είναι στατιστικά σημαντική [ηλικία (OR:1.11, p=0.07), αριθμός κυλινδρων (OR:0.9, p=0.34), μήκος κυλίνδρων (OR:0.95, p=0.35), ≥ Τ3 (OR:4.07, p=0.028)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η διορθική συστηματική βιοψία χωρίς απεικόνιση με mpMRI δεν είναι ακριβής στην πρόγνωση του grade/stage καρκίνου του προστάτη. Η αναβάθμιση του GS/GG είναι ανεξάρτητη παραμέτρων της βιοψίας και δεν μπορούμε να απομονώσουμε παράγοντες που προβλέπουν μετεγχειρητική άνοδο του GS. Πιθανά η άνοδος να σχετίζεται με το μέγεθος της βλάβης, που θα μπορούσε να υπολογιστεί με mpMRI πριν τη βιοψία.
Πίνακας 1. Αριθμός ασθενών και ασυνέπεια Gleason Score
      Α49
         ΡΙΖΙΚΗ ΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ ΚΑΙ ΕΚΤΡΟΠΗ ΟΥΡΩΝ ΜΕΣΩ ΟΥΡΗΤΗΡΟΔΕΡΜΟΣΤΟΜΙΑΣ. ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ; ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΚΩΝ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΤΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΜΑΣ.
Ιωάννης Χριστοδουλίδης1, Παναγιώτης Βουρίκης1, Γρηγόριος Θεοδωρόπουλος1, Χρήστος Παπανδρέου1, Δημήτριος Ζαγγίλας1, Γεράσιμος Κολλαϊτης1, Γεώργιος Τόμπρος1, Εμμανουήλ Τσαγκατάκης1
1 Ουρολογική Κλινική, Γ.Ν. ''Η ΕΛΠΙΣ''
   ΕΙΣΑΓΩΓΗ/ΣΚΟΠΟΣ: Η εκτίμηση και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και επιπλοκών της ριζικής κυστεκτομής με πυελική λεμφαδενεκτομή και εκτροπή ούρων, μέσω ουρητηροδερμοστομίας σε άνδρες εντός τριμήνου από την επέμβαση.
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Μελετήθηκαν αναδρομικά 17 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε ριζική κυστεκτομή με πυελική λεμφαδενεκτομή και εκτροπή ούρων, μέσω ουρητηροδερμοστομίας, το χρονικό διάστημα από Νοέμβριο 2018 έως Φεβρουάριο 2020. Η μελέτη των ασθενών έγινε ανάλογα με την ηλικία τους (Ομάδα Ι: 10 ασθενείς >75 έτη και Ομάδα ΙΙ: 7 ασθενείς , το ASA score (προεγχειρητικά αναισθησιολογική εκτίμηση) και τις επιπλοκές εντός τριμήνου από την επέμβαση, σύμφωνα με το σύστημα ταξινόμησης Clavien-Dindo. Η στατιστική επεξεργασία των δεδομένων έγινε με το στατιστικό πρόγραμμα IBM SPSSv21.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Μεταξύ των δύο ομάδων ευρέθη στατιστικά σημαντική διαφορά στον μέσο όρο ταξινόμησης επιπλοκών κατά Clavien- Dindo (Ομάδα Ι: 3,3 και Ομάδα ΙΙ: 2, pClavien-Dindo (μη παραμετρική δοκιμασία Spearman’s rank correlation coefficient, p
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Στην παρούσα μελέτη φαίνεται ότι ασθενείς ηλικίας άνω των 75 ετών εμφανίζουν μεγαλύτερης βαρύτητας επιπλοκές, σύμφωνα με το σύστημα ταξινόμησης επιπλοκών Clavier-Dido σε βαθμό στατιστικά σημαντικό, σε σχέση με ασθενείς ηλικίας κάτω των 75 ετών.
      Α50
         ΡΙΖΙΚΗ ΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ ΚΑΙ ΟΡΘΟΤΟΠΗ ΝΕΟΚΥΣΤΗ ΚΑΤΑ STUDER. ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΚΩΝ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΤΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΜΑΣ.
Παναγιώτης Βουρίκης1, Ιωάννης Χριστοδουλίδης1, Χρήστος Παπανδρέου1, Γρηγόριος Θεοδωρόπουλος2, Αθανάσιος Κωσταράς2, Γεράσιμος Κολλαϊτης2, Γεώργιος Τόμπρος2, Εμμανουήλ Τσαγκατάκης2
1 Ουρολογική Κλινική, Γ.Ν. ''Η ΕΛΠΙΣ'' 2 Ουρολογική Κλινική, Γ.Ν.''Η ΕΛΠΙΣ''
   ΕΙΣΑΓΩΓΗ/ΣΚΟΠΟΣ: Η εκτίμηση και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και επιπλοκών της ριζικής κυστεκτομής με πυελική λεμφαδενεκτομή και ορθότοπη νεοκύστη κατά Studer, σε άνδρες εντός τριμήνου από την επέμβαση.
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Μελετήθηκαν αναδρομικά 12 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε ριζική κυστεκτομή με πυελική λεμφαδενεκτομή και ορθότοπη νεοκύστη κατά Studer το χρονικό διάστημα από Νοέμβριο 2018 έως Φεβρουάριο 2020. Τα δεδομένα καταγραφής περιλαμβάνουν τα κλινικά χαρακτηριστικά των ασθενών, τη διάρκεια του χειρουργείου, τις ημέρες νοσηλείας, τις μεταγγίσεις, το ASA score (προεγχειρητικά αναισθησιολογική εκτίμηση), το παθολογοανατομικό στάδιο της νόσου και τις επιπλοκές εντός τριμήνου από την επέμβαση, σύμφωνα με το σύστημα ταξινόμησης Clavien-Dindo. Η στατιστική επεξεργασία των δεδομένων έγινε με το στατιστικό πρόγραμμα IBM SPSSv21.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Η διάμεση ηλικία των ασθενών ήταν 63 έτη (55-78), η μέση διάρκεια του χειρουργείου 340 λεπτά, ο διάμεσος χρόνος νοσηλείας 28 ημέρες (26-52), ο διάμεσος αριθμός μεταγγίσεων 2 (0-6) και η διάμεση τιμή βαρύτητας επιπλοκών 2 (2-5). Από τους 12 ασθενείς σε 2 υπήρχε τοπική επέκταση του νεοπλάσματος (pT3b) και σε 4 συνυπήρχε αδενοκαρκίνωμα προστάτη στο ιστολογικό παρασκεύασμα.
         




































































   34   35   36   37   38