Page 29 - 2_DIATMHMATIKO_ABSTRACT BOOK
P. 29

                            χρόνια 1931-2021
  29 2o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ
  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ
www.huasections.gr
 ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ
  ΣΥΝΕΔΡΙΟ
THΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
  ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ • ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ MAKEDONIA PALACE ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
7-9 Οκτωβρίου 2021
χρόνια 1931-2021 ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ
     ΣΚΟΠΟΣ: Ο σχετιζόμενος με την τοποθέτηση διουρηθρικού καθετήρα πόνος (δυσφορία), ο οποίος παρουσιάζεται στους ασθενείς που υποβάλλονται σε διουρηθρικές επεμβάσεις της ουροδόχου κύστεως και του προστάτη, είναι ανθεκτικός στη συμβατική θεραπεία με οπιοειδή. Η σωματική νεύρωση του έξω σφιγκτήρα της ουρήθρας προέρχεται από το οπίσθιο κέρας της ιερής μοίρας του Νωτιαίου Μυελού (Ι2-Ι4).Σκοπός της μελέτης είναι ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας της εφαρμογής περιοχικής αναισθησίας στην αντιμετώπιση του CRBD (catheter-related bladder discomfort).
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Σε σύνολο 52 ασθενών, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε διουρηθρική επέμβαση, παρακολουθήσαμε την επίπτωση του πόνου. Οι ασθενείς κατατάσσονται σε δύο ομάδες σύμφωνα με το είδος αναισθησίας. Στην πρώτη ομάδα οι ασθενείς υποβάλλονται σε γενική αναισθησία (n=32) για τη διενέργεια της επέμβασης. Γίνεται εισαγωγή στην αναισθησία με τη χορήγηση μιδαζολάμης 0,015mg/ kg, ρεμιφαιντανύλης 1μg/kg ,προποφόλη 2mg/kg και ροκουρόνιο 0,6mg/kg και συντήρηση της αναισθησίας με σεβοφλουράνιο και ρεμιφαιντανύλη. Είκοσι λεπτά περίπου πριν το τέλος της επέμβασης χορηγείται παρακεταμόλη 1gr και τραμαδόλη 1mg/kg. Στη δεύτερη ομάδα (n=20), οι ασθενείς υποβάλλονται σε υπαραχνοειδή αναισθησία στο επίπεδο Ο3-Ο4 με διάλυμα lidocaine 2% 2ml και chirocaine 0,5% 1ml και ήπια καταστολή με μιδαζολάμη 0,015mg/kg.Οι ασθενείς και των δύο ομάδων καλύπτονται για την αποφυγή ναυτίας και εμέτων με την χορήγηση οντασετρόνης 0,05mg/kg, μετοκλοπραμίδης 10mg και λαμβάνουν και γαστροπροστασία. Μετεγχειρητικά λαμβάνουν συστηματικά παρακεταμόλη και σαν δόση διάσωσης χρησιμοποιείται τραμαδόλη 1mg/kg. Ελέγχουμε τον πόνο μετεγχειρητικά με την κλίμακα VAS την 1η, 2η, 6η και 24η.Ο αριθμός των ασθενών που χρειάστηκαν δόση διάσωσης (τραμαδόλη) για την CRBD έχει καταγραφεί.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Η επίπτωση της πόνου την πρώτη μετεγχειρητική ώρα ήταν χαμηλότερη στην ομάδα των ασθενών υπό περιοχική αναισθησία 20% ενώ στην ομάδα της γενικής αναισθησίας ήταν 56%. Τη δεύτερη και έκτη ώρα μετεγχειρητικά το 62% των ασθενών (20) που είχαν υποβληθεί σε γενική αναισθησία παρουσίασαν δυσφορία, ενώ από την ομάδα των ασθενών που υποβλήθηκαν σε περιοχική αναισθησία μόλις το 10% εμφάνισαν δυσφορία (2). Μετά την πάροδο 24 ωρών οι ασθενείς που παρουσίασαν πόνο (VAS>5) ήταν 31% στην πρώτη ομάδα (10 ασθενείς), ενώ μόλις 5% στη δεύτερη ομάδα (1 ασθενής). Δόση διάσωσης χρειάστηκαν 37% των ασθενών της πρώτης ομάδας (12 ασθενείς) και 5% της δεύτερης ομάδας (1 ασθενής).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η υπαραχνοειδής αναισθησία σαν είδος αναισθησίας μειώνει την επίπτωση του μετεγχειρητικού πόνου που προκαλεί η ύπαρξη ουρητηρικού καθετήρα στους ασθενείς που υποβάλλονται σε διουρηθρικές επεμβάσεις, συγκριτικά με την γενική αναισθησία.
OBJECTIVE: To compare the outcomes of a transverse suprapubic incision with peritoneal access through the midline (SPM) and an iliac fossa muscle splitting (IFMS) incision for kidney retrieval during laparoscopic donor nephrectomy (LDN).
MATERIAL & METHODS: This observational retrospective comparative cohort study was performed using data from a prospectively maintained database to compare the outcomes of two different incisions (SPM n=35 and IFMS n=35) used for kidney retrieval during LDN. All incisions were infiltrated with local anaesthesia at the time of closure. The primary outcome measure was postoperative analgesic requirements. Secondary outcome measures included donor complication rates and recipient outcomes. Selection bias was minimised by the study of two consecutive series of donors.
      Α39
         ILIAC FOSSA MUSCLE SPLITTING INCISION IN LAPAROSCOPIC DONOR NEPHRECTOMY: A COMPARISON WITH THE SUPRAPUBIC APPROACH
Arnaldo Neves Santos Silva1, Fanourios Georgiades1, Michael Bath1, Sarah Hosgood1, Michael Nicholson1 1 Department of Surgery, University of Cambridge
         Α38
        ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ vs ΠΕΡΙΟΧΙΚΗ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΔΙΟΥΡΗΘΡΙΚΟΥ ΚΑΘΕΤΗΡΑ ΤΗΣ ΟΥΡΟΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΕΩΣ
Τομαρά Ελένη1, Σπαπής Βασίλειος2, Κορύζη Τρυφωνία3, Λουίζος Αντώνιος4
1 Επικουρικός Αναισθησιολόγος, Αναισθησιολογικό Τμήμα Αρεταιείου Νοσοκομείου Αθηνών 2 Επικουρικός Ουρολόγος, Ουρολογικό Τμήμα Γ,Ν,Α ,Ιπποκράτειο
3 Νοσηλεύτρια ΤΕ, Αναισθησιολογικό Τμήμα Γ.Ν.Α .Ιπποκράτειο ,Αθήνα
4 Συντονιστής Διευθυντής, Αναισθησιολογικού Τμήματος, Γ.Ν.Α. Ιπποκράτειο, Αθήνα
               







































































   27   28   29   30   31