Page 28 - 2_DIATMHMATIKO_ABSTRACT BOOK
P. 28
χρόνια 1931-2021
28 2o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ
www.huasections.gr
ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ
THΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ • ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ MAKEDONIA PALACE ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
7-9 Οκτωβρίου 2021
χρόνια 1931-2021 ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Ο πρώτος ασθενής ήταν 14 ετών με σύνδρομο Down που προσήλθε με άλγος δεξιάς πλάγιας κοιλιακής χώρας. Η κλινική εξέταση της κοιλίας δεν είχε ευρήματα, ο εργαστηριακός έλεγχος ανέδειξε ήπια λευκοκυττάρωση με αυξημένη CRP, ενώ ο απεικονιστικός έλεγχος κοιλίας (US) ήταν φυσιολογικός. Η ουρολογική εκτίμηση ανέδειξε κλινική εικόνα συστροφής του δεξιού όρχεως με έντονο άλγος κατά την ψηλάφηση και δίχως αιμάτωση κατά την US εξέταση του οσχέου. Ασθενής 16 ετών παρουσιάστηκε με διαλείπουσα ορχεοδυνία αριστερά από διημέρου όπου η κλινική εξέταση, ο εργαστηριακός έλεγχος και η US εξέταση οσχέου δεν ανέδειξαν σημαντικά ευρήματα. Η επανεκτίμηση του ασθενή μετά διημέρου έχοντας νεό επεισόδιο ορχεοδυνίας αποκάλυψε οίδημα, έντονο άλγος αριστερού ημιοσχέου και απουσία αιμάτωσης υπερηχογραφικά. Το τρίτο περιστατικό αφορά έναν 62χρονο ασθενή με ερεθιστικά συμπτώματα κατώτερου ουροποιητικού που προσήλθε με εμπύρετο και οίδημα αριστερού ημιοσχέου, ερυθρότητα και άλγος κατά την ψηλάφηση. Οι εργαστηριακές εξετάσεις ανέδειξαν μετρίου βαθμού πυουρία (100 πυοσφαίρια/κοπ). Απεικονιστικά ο US έλεγχος ανέδειξε μια διάχυτη υποηχογενή εικόνα ορχικού παρεγχύματος και μικρή ποσότητα υγρού σύστοιχα.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Σε όλους τους ασθενείς διενεργήθηκε ορχεκτομή και ορχεοπηξία στον ετερόπλευρο όρχι. Η μετεγχειρητική τους πορεία υπήρξε ομαλή και άνευ επιπλοκών.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η συστροφή όρχεως αποτελεί νόσο της νεανικής ηλικίας που παρουσιάζεται με τυπικά συμπτώματα και ευρήματα. Ωστόσο, βάσει και της βιβλιογραφίας μπορεί να παρουσιαστεί άτυπα σε ειδικές ομάδες ασθενών, με διαφορετική κλινική εικόνα.
Α37
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ANTIMETΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΑΙΣΘΗΜΑΤΟΣ ΔΥΣΦΟΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΥΡΟΚΑΘΕΤΗΡΑ (CRBD) ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΙΟΥΡΗΘΡΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΧΟΡΗΓΗΣΗ PREGABALIN
Δημήτριος Τζαβέλλας1, Εμμανουήλ Μπακόλας2, Χρίστος Ζαμπαύτης2, Γεώργιος Κοτρονόπουλος2, Νικόλαος Τσαγκαρόπουλος2, Ελένη Παπαιωάννου3, Ιωάννης Αναστασίου2, Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης2
1 Α’ Πανεπιστημιακή Ουρολογική Κλινική ΕΚΠΑ, ΓΝΑ Λαϊκό
2 Α’ Πανεπιστημιακή Ουρολογική Κλινική ΕΚΠΑ, ΓΝΑ Λαϊκό, Αθήνα 3 Αναισθιολογικό Τμήμα, ΓΝΑ Λαϊκό, Αθήνα
ΣΚΟΠΟΣ: Η αξιολόγηση της χορήγησης πρεγκαμπαλίνης στην αντιμετώπιση του πόνου και της γενικότερης δυσφορίας από τον μετεγχειρητικό ουροκαθετήρα (catheter related bladder discomfort - CRBD) , σε ασθενείς που υπεβλήθησαν σε διουρηθρικές επεμβάσεις
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΙ: Μελετήθηκαν άρρενες ασθενείς που επρόκειτο να υποβληθούν σε διουρηθρικές επεμβάσεις και μετεγχειρητικά θα έφεραν ουροκαθετήρα.Κατανεμήθηκαν τυχαία σε δυο ομάδες: ομάδα Α στην οποία χορηγήθηκε πρεγκαμπαλίνη 75mg και ομάδα B η οποία αποτέλεσε την ομάδα ελέγχου. Σε όλους τους ασθενείς εφαρμόστηκε το ίδιο πρωτόκολλο γενικής αναισθησίας και μετεγχειρητικής αναλγησίας. Στους ασθενείς της ομάδας Α χορηγήθηκε συμπληρωματικά 1 δισκίο pregabalin 75mg p.os το προηγούμενο βράδυ, το πρωί προ του χειρουργείου και στη συνέχεια συστηματικά ανά 12 ώρες ως την αφαίρεση του ουροκαθετήρα. Μετεγχειρητικά, καταγράφηκαν οι εκκλήσεις για δυσφορία από τον ουροκαθετήρα (CRBD) και εκτιμήθηκε η εντάση των συμπτωμάτων σύμφωνα με το VAS Pain score καθώς και η ανάγκη για χορήγηση συμπληρωματικής αναλγησίας. Επίσης,σημειώθηκαν πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες όπως υπνηλία, αποπροσανατολισμός, διέγερση. Σε όλους τους ασθενείς τέθηκε ουροκαθετήρας άνω των 18Fr. Από τη μελέτη αποκλείστηκαν ασθενείς με γνωστό ιστορικό υπερευαισθησίας ή αλλεργικών αντιδράσεων στην πρεγκαμπαλίνη.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Συνολικά, 60 ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν στην ομάδα Α και στην ομάδα Β. Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών ήταν 69,2 έτη και το σωματικό βάρος 77,3 kg. O μέσος χρόνος παραμονής του ουροκαθετήρα μετεγχειρητικά ήταν 2,2 ημέρες . Στην ομάδα Α η μέση τιμή του VAS Pain score ήταν 2,6 ενώ στην ομάδα Β ήταν 4,9. Ανεπιθύμητες ενέργειες εμφανίσθηκαν σε 1 ασθενή της ομάδας Α και σε 3 ασθενείς της ομάδας Β.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η χορήγηση πρεγκαμπαλίνης φαίνεται να έχει καλά αποτελέσματα στην διαχείριση της μετεγχειρητικής ενόχλησης από τον ουροκαθετήρα στους ουρολογικούς ασθενείς . Θα μπορούσε να αποτελέσει μια ασφαλή επιλογή στα πλαίσια της μετεγχειρητικής αναλγησίας λόγω του εύκολου τρόπου χορήγησης και της μείωσης της έντασης του πόνου χωρίς την εμφάνιση σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών.