Page 19 - 2_DIATMHMATIKO_ABSTRACT BOOK
P. 19
χρόνια 1931-2021
19 2o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ
www.huasections.gr
ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ
THΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ • ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ MAKEDONIA PALACE ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
7-9 Οκτωβρίου 2021
χρόνια 1931-2021 ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ/ΣΚΟΠΟΣ: Η ένδειξη για διενέργεια πλήρους ουροδυναμικού ελέγχου (UDS) στους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση (MS) και συμπτώματα από το κατώτερο ουροποιητικό (LUTS) αποτελεί αντικείμενο έρευνας. Σκοπός της μελέτης είναι να αναδειχθεί η επίδραση του UDS στην επιλογή της θεραπείας και στην ποιότητα ζωής των ασθενών με MS και LUTS.
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Πρόκειται για τυχαιοποιημένη, προοπτική μελέτη σε ασθενείς με MS και LUTS, οι οποίοι αξιολογήθηκαν στο Ιατρείο Νευρο-Ουρολογίας του Γ.Ν. Λάρισας. Στην πρώτη επίσκεψη καταγράφηκαν το Expanded Disability Status Scale (EDSS) και η βαρύτητα των LUTS σύμφωνα με το OverActive Bladder Symptom Score (OABSS) και το voiding sub-score του International Prostate Symptom Score (IPSS-V). Αποκλείστηκαν οι ασθενείς με βλάβη στο ανώτερο ουροποιητικό. Στη δεύτερη επίσκεψη, οι ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν σε δύο ομάδες: στην Ομάδα Α υπεβλήθησαν σε uroflow, ενώ στην Ομάδα Β σε πλήρη UDS λαμβάνοντας όλοι την ανάλογη θεραπεία. Οι ασθενείς επανελέγχθηκαν στον πρώτο, τρίτο και έκτο μήνα για τη συμμόρφωσή τους στη θεραπεία και βάσει των ίδιων κλιμάκων. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων πραγματοποιήθηκε με τη χρήση των στατιστικών μεθόδων Mann-Whitney’s και Mood’s median test.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Στη μελέτη συμμετείχαν 28 ασθενείς, οι οποίοι τυχαιοποιήθηκαν ισομερώς στις δύο ομάδες. Κατά το baseline, δεν παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική διαφορά στο EDSS και στα OABSS και IPSS-V. Μετά τον τρίτο μήνα της θεραπείας, καταγράφηκε σημαντική βελτίωση των μεταβλητών και στις δύο ομάδες σε σχέση με το baseline (OABSS: p= 0.001, IPSS-V: p=0.02), χωρίς να υπάρχει διαφορά στη σύγκριση μεταξύ των ομάδων (p= 0,124). Η συμμόρφωση στη θεραπεία ήταν 81% και 78% στις ομάδες Α και Β αντίστοιχα.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Ο πλήρης UDS στους ασθενείς με MS και LUTS φαίνεται να μην επηρεάζει την επιλογή αποτελεσματικής θεραπείας, ούτε και τη μεταβολή στην ποιότητα ζωής των ασθενών αυτών.
Α25
Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΤΙΚΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ ΧΑΜΗΛΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ (LI-ESWT) ΣΤΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΥΠΕΡΔΡΑΣΤΗΡΙΑ ΚΥΣΤΗ
Αικατερίνη Τσιόγγα1, Ευάγγελος Συμεωνίδης1, Wilbert F. Mutomba1, Αθανάσιος Μπουχαλάκης1, Παναγιώτης Μπανιώτης1, Παναγιώτης Στεφανίδης1, Μαΐστρος - Παύλος Ζάχος1, Δημήτριος Χατζηχρήστου1, Φώτιος Δημητριάδης1
1 Α' Ουρολογική Κλινική ΑΠΘ, ΓΝΘ "Γ. Γεννηματάς", Θεσσαλονίκη
ΕΙΣΑΓΩΓΗ/ΣΚΟΠΟΣ: Η υπερδραστήρια κύστη, χαρακτηρίζεται από επιτακτικότητα με ή χωρίς επιτακτικού τύπου ακράτεια, συχνά συνοδευόμενη από συχνουρία και νυκτουρία. Η σύγχρονη αντιμετώπισή της ακολουθεί έναν αλγόριθμο, που ξεκινά από συντηρητικές μεθόδους και συνεχίζει με φαρμακευτική και εν συνεχεία χειρουργική θεραπεία. Τα κρουστικά κύματα χαμηλής έντασης (LI-ESWT) έχουν χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας αγγειογενούς αιτιολογίας. Η δράση τους πιθανότατα σχετίζεται με την αύξηση της αγγειογένεσης. Τα δεδομένα μέχρι σήμερα για την επίδραση τους στην ουροδόχο κύστη, περιορίζονται σε πειραματικά μοντέλα διαβητικών αρουραίων, όπου η εφαρμογή τους είχε ενθαρρυντικά αποτελέσματα στη μείωση της έκφρασης γονιδίων που αυξάνονται στη διαβητική κυστεοπάθεια. Καθώς μέχρι σήμερα υπάρχουν ελάχιστα δεδομένα για την επίδραση της χρήσης LI-ESWT στην ουροδόχο κύστη σε ανθρώπους, σκοπός αυτής της πιλοτικής μελέτης ήταν η διερεύνηση της δράσης των LI-ESWT στη συμπτωματολογία ασθενών με υπερδραστήρια κύστη.
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Συμμετείχαν 7 ασθενείς (5 άνδρες, 2 γυναίκες) με προεξάρχοντα συμπτώματα αποθήκευσης. Η θεραπεία συμπεριελάμβανε 6 συνεδρίες κρουστικών κυμάτων, 3 ανά εβδομάδα με 5000 κρούσεις έντασης 0.096 mJ/mm2 στα 5 Hz. Η εφαρμογή των κρουστικών κυμάτων έγινε σε ύπτια θέση, υπερηβικά και στο υπογάστριο, με τον ασθενή να αναφέρει ήπια επιθυμία για ούρηση. Πριν την έναρξη της θεραπείας και ένα μήνα μετά την τελευταία συνεδρία, οι ασθενείς συμπλήρωσαν ημερολόγιο ούρησης τριών ημερών, καθώς επίσης τα ερωτηματολόγια IPSS και ΟΑΒ-V8.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Παρατηρήθηκε σημαντική διαφορά μεταξύ των συνολικών βαθμολογιών των ερωτηματολογίων IPSS (p=0.042) και OAB-V8 (p=0.044) πριν και μετά τη θεραπεία. Σημαντική βελτίωση υπήρχε επίσης στο δείκτη ποιότητας ζωής (QoL) του ερωτηματολογίου IPSS (p=0.03).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η θεραπεία με κρουστικά κύματα σε ασθενείς με υπερδραστήρια κύστη φαίνεται να οδηγεί σε βελτίωση της συμπτωματολογίας, ωστόσο απαιτούνται περισσότερες μελέτες με μεγαλύτερο αριθμό ασθενών.
Α24
Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΟΥΡΟΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ
Κωνσταντίνος Γαλανούλης1, Κωνσταντίνος 1, Δημήτριος Καλογιάννης1, Ντιλαρια Κουζιουρόβα1, Ευάγγελος Γεωργάκης1, Λαμπρός Μητράκας1, Μιχάηλ Σαμαρίνας1
1 Ουρολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας