Page 21 - 2_DIATMHMATIKO_ABSTRACT BOOK
P. 21

                            χρόνια 1931-2021
  21 2o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ
  ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ • ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ MAKEDONIA PALACE ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
7-9 Οκτωβρίου 2021
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ
www.huasections.gr
 ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ
  ΣΥΝΕΔΡΙΟ
THΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
  χρόνια 1931-2021 ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ
      Πινακας 2. VUDS επιπρόσθετες πληροφορίες
Παρουσία εκκολπωμάτων κύστεως, (N,% )
Κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση, (N,% )
Κυστικό στένωμα αυχένος, (N, %)
Σύσπαση έξω σφικτήρα ουρήθρας, (N, %)
Στένωμα ουρήθρας μη αντιληπτό, (N, %)
4 (33.3)
1 (8.33)
3 (35)
1 (8.33)
2 (16.67)
            Α27
         ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΦΕΣΟΤΕΡΟΔΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΝΕΥΡΟΓΕΝΟΥΣ ΥΠΕΡΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΞΩΣΤΗΡΑ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ (ΣΚΠ) ΚΑΙ ΚΑΚΩΣΗ ΤΟΥ ΝΩΤΙΑΙΟΥ ΜΥΕΛΟΥ (ΚΝΜ). ΜΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΜΕ ΟΥΡΟΔΥΝΑΜΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ.
Χαράλαμπος Κωνσταντινίδης1, Μιχάλης Σαμαρίνας2, Ζήσης Κρατήρας1, Μόιρα Τζίτζικα3, Παναγιωτακόπουλος Γιώργος4, Κωνσταντίνος Γιαννίτσας5, Αναστάσιος Αθανασόπουλος5
1 Ιατρείο Νευρο-ουρολογίας & Ακράτειας, Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης
2 Ουρολογικό τμήμα, Γενικό Νοσοκομείο "Κουτλιμπάνιο" Λάρισας
3 Ιατρείο Νευρο-ουρολογίας & Ακράτειας, Ιατρείο Νευρο-ουρολογίας & Ακράτειας
4 Τμήμα Φαρμακολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Πατρών
5 Ουρολογικό τμήμα, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Πατρών
    ΕΙΣΑΓΩΓΗ/ΣΚΟΠΟΣ: Οι ασθενείς με ΣκΠ και με ΚΝΜ εμφανίζουν συχνουρία, επιτακτικότητα, επιτακτική ακράτεια, νυκτουρία σε συνδυασμό με αδυναμία πλήρους κένωσης της κύστης ως αποτέλεσμα της νευρογενούς δυσλειτουργίας του κατώτερου ουροποιητικού. Η νευρογενής υπερλειτουργία του εξωστήρα σε συνδυασμό με δυσσυνέργεια ή υπερλειτουργία του σφιγκτηριακού μηχανισμού αποτελούν τα συχνότερα ουροδυναμικά ευρήματα σε αυτές τις περιπτώσεις. Το πλάνο αντιμετώπισης βασίζεται στην αντιμουσκαρινική αγωγή στοχεύοντας στον έλεγχο των ενδοκυστικών πιέσεων και στην εφαρμογή διαλειπόντων καθετηριασμών στοχεύοντας στην περιοδική και πλήρη κένωση της κύστης σε συνθήκες χαμηλών πιέσεων. Αν και όλα τα αντιμουσκαρινικά φάρμακα χρησιμοποιούνται στην κλινική πράξη δεν υπάρχουν μελέτες για την αποτελεσματικότητα τους σε αυτό τον πληθυσμό ασθενών. Σκοπός της μελέτης αποτελεί η διερεύνηση της αποτελεσματικότητα της φεσοτεροδίνης στην αντιμετώπιση της Νευρογενούς Υπερλειτουργίας του Εξωστήρα σε ασθενείς με ΣκΠ και ΚΝΜ. Η μελέτη αυτή αποτελεί την πρώτη ανάλογη μελέτη για τη φεσοτεροδίνη στην παγκόσμια βιβλιογραφία.
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Η μελέτη είναι προοπτική και περιλαμβάνει ασθενείς ΣΚΠ ή ΚΝΜ που αντιμετωπίζουν νευρογενείς διαταραχές ούρησης. Οι ασθενείς αξιολογούνται με ουροδυναμική μελέτη πριν και μετά από 3 μήνες από την χορήγηση φεσοτεροδίνης (8mg X 1). Παράλληλα μελετάται η επίδραση της αγωγής στην ποιότητα ζωής με τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου SF-Qualiveen προ και μετά της αγωγής.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Από τους 137 ασθενείς που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη, 124 (68 άνδρες και 56 γυναίκες) την ολοκλήρωσαν. 95 με ΚΝΜ (60 παραπληγικοί και 35 τετραπληγικοί) και 29 με ΣκΠ. Όλες οι ουροδυναμικές παράμετροι βελτιώθηκαν με στατιστικά σημαντικό τρόπο σε όλες τις ομάδες των ασθενών. Επιπρόσθετα σημειώθηκε στατιστικά σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής σε όλους τους τομείς του ερωτηματολογίου SF-Qualiveen σε όλες τις ομάδες των ασθενών.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η φεσοτεροδίνη είναι αποτελεσματική σε ασθενείς με ΣκΠ και ΚΝΜ καθώς μειώνει την μέγιστη εξωστηριακή πίεση (Pdetmax) και αυξάνει την λειτουργική χωρητικότητα και τη διατασιμότητα της κύστης. Παράλληλα βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών αυτών.
         































































   19   20   21   22   23